İngilizce Dinleme

En Etkili İngilizce Dinleme Geliştirme Rehberi

İngilizcesini geliştirmek isteyen pek çok insan genellikle dilbilgisi ve gramer konusunu öğrenmeye çalışır ve bu becerileri geliştirdiklerinde ise İngilizceyi öğrendiklerini düşünürler. İngilizceyi belli bir seviyede öğrenebilir ve dil becerilerimizi geliştirebiliriz. Peki İngilizce iletişim kurabilmemiz için yalnızca dilbilgisi yeterli midir? İngilizce iletişim becerimizi geliştirmek için İngilizce dinleme ve konuşma becerilerimizi geliştirmemiz gerekir. Peki İngilizce dinleme becerimizi nasıl geliştirebiliriz?

Bu yazımızda etkili bir şekilde İngilizce dinleme geliştirme aşamaları ve bu aşamaları uygularken neler yapmanız gerektiği konusunda çeşitli bilgiler sunacağız.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: İngilizce Speaking Nasıl Geliştirilir? En Etkili 4 İpucu!

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce Dinleme Nasıl Geliştirilir?

Karşılıklı İngilizce diyaloglarda karşınızdaki kişiyi anlamakta zorlanmanızın en temel nedeni, yeterince dinleme pratiği yapmamanızdır. Dinleme becerilerinizi geliştirmek için belirli alıştırmaları düzenli olarak tekrarlamanız oldukça önemlidir.

İngilizce dinleme geliştirme için İngilizce altyazılı diziler izleyebilir, dinlediğiniz İngilizce şarkıların sözlerini okuyabilir, ilgi alanlarınıza yönelik podcastler ve sesli kitaplar dinleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak dinleme becerilerinizi geliştirebileceğiniz birçok web sitesi de mevcut. Bu alıştırmalar ile İngilizce dinleme becerilerinizi geliştirirken aynı zamanda konuşma (speaking) becerilerinizi de geliştirebilirsiniz.

Gün içerisinde pratik yapmak için yalnızca birkaç dakikanızı ayırmanız dahi İngilizce dinleme becerilerinizi geliştirmek için oldukça etkili olacaktır. Pratik yapma alışkanlığınızı bir rutin haline getirmeniz, öğrenmeniz ve kendinizi geliştirmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır.

İngilizce Altyazılı Diziler İzleyin

İngilizce dinleme geliştirme

Dil öğrenmek veya dinleme becerilerini geliştirmek isteyen birçok kişi İngilizce altyazılı diziler izlemeyi tercih etmektedir. Yeni bir dil öğrenirken, çoğu insan film veya dizi izlerken İngilizce altyazı kullanıp kullanmaması gerektiğini merak etmektedir. Dil öğrenme sürecinde öğrenmek istediğiniz dili gündelik hayatınıza dahil etmeniz oldukça önemlidir. Bunu yapmak için en etkili metotlardan birisi de İngilizce altyazılı dizi ve filmler izlemektir.

İngilizce öğrenirken İngilizce altyazılı dizi ve filmler izlemenin avantajları aşağıdaki gibidir:

  • İngilizce fonetik bir dil olmadığı için İngilizce telaffuz ile yazılış şekli birbirinden farklıdır. İngilizce dizi ve film izlerken İngilizce altyazı kullanarak kelimelerin nasıl telaffuz edilmesini gerektiğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
  • En sevdiğiniz dizi, film ve programları ana dilinde izleyebilecek böylece şakaları veya esprileri altyazı veya bir çevirmene ihtiyaç duymadan kendiniz yorumlayabileceksiniz.
  • İngilizce altyazılı dizi veya filmler izlemek, dinleme becerilerinizi geliştirirken aynı zamanda konuşma becerilerinizi de geliştirmenize de yardımcı olur.
  • Ayrıca bir kelimeyi veya cümleyi dinlerken gözünüz ile takip etmeniz, bu sözcüklerin veya cümle yapılarının daha akılda kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Müzik Dinlerken Sözlerini de Okuyun

İngilizce dinleme geliştirme

Müzik dinlemek ve müzik dinlerken eş zamanlı olarak sözlerini de okumak, dil öğrenenlerin İngilizce kelime dağarcığını geliştirmeleri ve dinleme becerilerini geliştirmeleri etkili çözümler arasındadır.

Müzik dinlerken tüm kelimeleri anlamak oldukça zorlu bir süreç olabilir. Şarkıyı dinlerken sözlerini okumanız hem İngilizce kelime dağarcığınızı geliştirmenize hem de dinleme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Ayrıca şarkı sözlerini, dinleme becerilerinizi test etmek için de kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için önce dinleyip ardından anlayıp anlamadığınızı kontrol etmek için sözleri okuyabilirsiniz. Böylece hem kendinizi değerlendirmiş olursunuz hem de o an yanlış duyduğunuz kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini anlayarak daha akılda kalıcı olmasına yardımcı olursunuz.

Müzik dinlemek, İngilizce dinleme geliştirme gibi kelime dağarcığınızı geliştirmesi açısından da oldukça önemlidir. Şarkı sözlerinden öğrendiğiniz kelimeleri not alarak anlamlarını araştırmak ve bir kelime listesi oluşturmak ile başlayabilirsiniz. Yeni kelimeyi veya cümle yapısını yazdıktan sonra bu yeni kelimeleri içeren örnek bir cümle yazın. Bu kelimeleri düzenli olarak tekrar etmek ve pratik yapmak, İngilizce becerilerinizi geliştirmenin en iyi yollarından biridir.

Müzikle İngilizce nasıl geliştirilir, daha detaylı bilgi almak için Müzik Dinleyerek Nasıl İngilizce Öğrenilir? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

İlgi Alanlarınıza Uygun Podcastleri Dinleyin

İngilizce dinleme geliştirme

İlginç veya eğlenceli bulduğunuz bir podcastten bir bölüm seçin ve onu dinlemeye başlayın. Bu bölümü bir hafta boyunca her gün araba kullanırken, otobüse binerken, bulaşık yıkarken hatta çalışırken dahi dinleyin. Anlaması zor olan kelimeleri veya cümleleri not alın ve ilk iki gün içinde bu kelimeleri araştırın.

Birkaç gün sonra, bu kelimeleri dinlerken anlamaya başlayacaksınız. Bu durum, dinlediğinizi etkili bir şekilde anlayabilmenize ve bu sayede sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilmenize olanak tanır. Ayrıca podcast bölümlerini ezberleyerek ve bunları yüksek sesle söylemeye çalışmak da anlama dinleme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Kendiniz ve konuşmacı arasındaki farkları dinleyin ve eksik olduğunuz noktalarda kendinizi geliştirmeye çalışın. Bir dili ne kadar etkili bir şekilde konuşabilirsiniz o kadar etkili bir şekilde de anlayabilirsiniz. Bu çalışma ile İngilizce podcastin çalıştığınız bölümüne aşina olacaksınız.

Sesli Kitapları Okuyun   

İngilizce dinleme geliştirme          

İngilizce sesli kitaplar okumak hem okuma hem de dinleme becerilerinizi geliştirmeniz için oldukça etkili bir çözümdür. Özellikle İngilizce sesli kitaplar okumayı tercih etmek, kelime ve cümle yapılarını okurken aynı zamanda telaffuzlarını da öğrenmenize olanak sağlar. Ayrıca sesli kitaplar okumak, telaffuz edilen kelimelerin hangi duygu ile nasıl telaffuz edilmesi gerektiğini de daha iyi öğrenmenize olanak sağlar.

Sesli kitap okumanın bir başka avantajı, anlamını bildiğiniz ancak cümle içerisinde ne şekilde kullanılması gerektiğini bilmediğiniz kelimelerin, nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmenize yardımcı olmasıdır. Telaffuzunuz üzerinde çalışmak ve yeni kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini öğrenmek istiyorsanız, sesli kitap okumak sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Ücretsiz Bir Şekilde İngilizce Dinleme Becerilerinizi Geliştirebileceğiz 8 site Önerisi     

İngilizce dinleme geliştirme

1.SpeechYard

Speechyard, İngilizce öğrenmek isteyenler ve dinleme becerilerini geliştirmek isteyenler için eğitici ve eğlenceli bir platformdur. Videoyu izlediğinizde, çevirisini görmek için herhangi bir kelimeye tıklayabilir veya bir kelimeyi dinleyin. Kayıt ücreti almayan SpeechYard ile dizi ve film sevenler, sevdikleri dizi ve filmleri izleyerek etkili bir şekilde dinleme becerilerini geliştirebilirler.

2.English Central

English Central, çevrimiçi İngilizce konuşmak için oldukça etkilidir. Günlük olarak, seviyenize ve ilgi alanlarınıza göre önerilen bir videoyu izleyebilirsiniz. Bilmediğiniz kelimeleri işaretleyebilirsiniz. Yeni kelimeler ile cümle kurun ve telaffuzunuz ile akıcılığınız hakkında anlık geri bildirim alın.

3.Player FM

Bu platform üzerinden tamamen ilgi alanınıza yönelik podcastler seçebilir ve bu podcastler ile alıştırmalar yapabilirsiniz.

4.Voscreen

Voscreen, kısa video klipler aracılığıyla İngilizce dinleme ve konuşma becerilerinizi kendi başınıza geliştirmenize yardımcı olur. Ayrıca Voscreen’in PlayStore ve AppStore’da mobil uyumlu uygulamaları mevcuttur.

5.ESLvideo.com

ESL Video, İkinci Dil Olarak İngilizce Öğrencilerine dinleme, konuşma, dilbilgisi ve kelime dağarcığı becerilerini geliştirmeleri için eğitim kaynakları sunmaktadır.

6.Busuu.com

İngilizceyi online olarak öğrenebileceğiniz ve dünyanın dört bir tarafından insanlarla tanışıp dil becerilerinizi artıracağınız bir platformdur. Seviyelere göre dinleme alıştırmalarını uygulayabileceğiniz oldukça etkili bir sitedir.

7.Ello

Sitenin amacı, İngilizce öğrenmeyi eğlenceli, faydalı ve ücretsiz hale getirerek öğretmenlere ve öğrencilere çeşitli materyaller sunmaktır.

8.BukyTalk

BukyTalk’un her seviyeye uygun paketleri ile yalnızca dinleme becerilerinizi değil aynı zamanda konuşma ve dilbilgisi becerilerinizi de geliştirebilirsiniz. Eğlenceli ders seansları ile eğitirken öğreten ve konuşma fobinizi yenebileceğiniz oldukça sevilen bir platformdur.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere İngilizce dinleme ve İngilizce dinleme geliştirme ile ilgili çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

 

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı