İngilizce Dinleme

En Kolay İngilizce Dizilerle İngilizce Öğrenme

Dil öğreniminde; dilbilgisi kuralları, kuralların istisnaları, deyimler, fiiller, telaffuz ve aksan gibi pek çok etken mevcuttur. Bu sebeple, İngilizce çalışmayı zor ve sıkıcı olarak nitelendirebilirsiniz. Peki İngilizce öğrenebileceğimiz ve öğrenirken eğlenebileceğimiz bir çalışma metodu yok mu? Dizilerle İngilizce öğrenme mümkün mü?

Dizileri ve farklı videoları izlemenin yanı sıra ses kayıtlarını dinlemenin İngilizce konuşma becerilerinizi ve dinleme anlayışınızı geliştirmenize yardımcı olacağını muhtemelen pek çok kez duymuşsunuzdur. Bu yüzden ‘‘Dizi izleyerek nasıl İngilizce öğrenilir?’’ sorusunu ele alarak anlaması kolay İngilizce diziler ile nasıl etkili bir şekilde İngilizcenizi geliştirebileceğinizi anlatacağız.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Müzik Dinleyerek Nasıl İngilizce Öğrenilir?

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Diziler İle İngilizce Öğrenmek Mümkün mü?

Birçok insan İngilizce dizi izleyerek İngilizce öğrenebileceğini düşünür. Bu düşünce yanlış değildir ancak İngilizcenizi gerçek anlamda geliştirmek istiyorsanız, yalnızca dizi izleyerek İngilizce öğrenemezsiniz. Dizi izlemek veya kişisel olarak sevdiğiniz programları izlemek İngilizcenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bunun için de diziler ve programlar üzerinde yoğunlaşmanız ve dikkatli bir şekilde dinlemeniz gerekir. Örneğin; dizi veya video izlerken izlediğiniz videonun hızını yavaşlatabilirsiniz. İzlediğiniz videoyu yavaşlatırsanız, anlamanız daha da kolay olacaktır.

Ders kitaplarında  günlük hayattaki konuşmalardan uzak bir öğretim şekli mevcuttur. Her zaman kullanmayacağımız cümleler ve gramerle dolu olması dile karşı uzak kalmamıza sebep olur.  Dil öğrenmeyi daha eğlenceli ve kalıcı hale getirmek için dizilerle ingilizce öğrenme  kararı sizin için en doğru yol olacaktır.

Geleneksel yöntemler size sadece kelime ezberi yaptırırken dizilerle ingilizce öğrenme şekli  kelimeleri bağlam içinde kullanmayı öğretir. Geleneksel yöntemle öğrendiğiniz, ezberlemeye çalıştığınız kelimeler bir cümle içinde kullanılmadıkça unutulma olasılığı çok yüksektir. Dizilerle ingilizce öğrenme yönteminde ise kelimelerin kullanımını nasıl nerde ne sıklıkla kullanıldığını öğrenecek ve unutma olasılığınız azalacaktır.

Ne Tür Diziler İzlemelisiniz? Anlaması Kolay İngilizce Diziler!

anlaması kolay ingilizce diziler

Dizi ya da video izlemek; kişinin dinlediğini anlama, kelime dağarcığını geliştirme ve sohbet etme gibi çeşitli becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilir. Dizi izlerken kelimeleri ve cümleleri bağlam içinde nasıl kullanıldığını öğrenmiş olursunuz. Görsel öğeler, bilmediğiniz kelimeleri ve ifadeleri anlamanıza yardımcı olacak ipuçları sağlar. Kelime bilginiz artıkça ve dil aksanını dinledikçe, kendi sözel becerilerinizi de geliştirebilirsiniz.

Günlük hayatta kullanabileceğiniz İngilizce ifadeleri dizi izleyerek pekiştirmek istiyorsanız, uygun dizileri seçmek en popüler olan dizileri izlemekten daha iyi sonuç almanıza yardımcı olacaktır. Temel ve orta seviyede İngilizce bilenler, sitcom gibi çok sayıda konuşma ve günlük senaryo içeren dizileri izleyebilirler. Bu dizileri izlemek, ana dili İngilizce olan kişiler tarafından sıklıkla kullanılan ifadeleri ve cümle yapılarını öğrenmenize yardımcı olur. İzleyebileceğiniz bazı sitcom önerileri aşağıdaki gibidir:

  • Finding Nemo (Kayıp Balık Nemo)
  • Friends
  • How I Met Your Mother
  • Big Bang Theory

Ayrıca önerebileceğimiz Talk Show programları;

  • The Oprah Winfrey Show,
  • The Jimmy Kimmel Show,
  • The Ellen Show

Olarak sıralanabilir.

İzlediğiniz Diziler İçin Aralıklı Tekrarlama Tekniğini Kullanın

anlaması kolay ingilizce diziler

Aralıklı tekrarlama, dil öğrenmeyi destekleyen popüler bir tekniktir. Aralıklı tekrarlama tekniği, ezberci bir öğrenme tekniğidir. Bu teknik, kısa bir süre içinde yoğun bir şekilde değil, zaman içinde üzerinde çalışılan bilgileri ezberlemek için kullanılır. Örneğin, bilmediğiniz bir kelime duyarsanız, sözlüğe bakın ve günün sonunda tekrar gözden geçirmek için kelimeyi not alın veya bir kelime kartı hazırlayın. Daha sonra, belirli aralıklarla o ifadeyi gözden geçirin.

Aralıklı tekrarlama tekniği ile dizi nasıl izlenir:

  1. Yukarıda bahsettiğimiz diziler veya programlar arasından bir bölüm (veya bir sahne) seçin. 
  2. Seçtiğiniz bölümü veya sahneyi izleyerek yeni kelime ve ifadeleri not alın.
  3. Yeni ifadeler ve sesleri pekiştirene kadar belirli aralıklarla tekrar edin ve daha sonra üzerinde çalıştığınız sahneyi tekrar izleyin. Böylece, kelimeleri ve sesleri hatırlarken tekrar görmüş olursunuz.
  4. Belirli aralıklarla alt yazılı olarak izlediğiniz filmi belli bir süreden sonra alt yazıları kapatıp izlemelisiniz.

    Yapılan araştırmalar dizilerle ingilizce öğrenme tekniğinde: kendi dilinde alt yazıyla izlemenin dili öğretmede %0 başarılı olduğunu söylerken, izlenilen dizideki dilde altyazıyla oluşturulmuş dizileri izlerken %7, altyazısız izlerken de %13 başarılı olduğunu belirtiyor.

Tekrarları devamlı ve düzenli yaptığınız takdirde yeni kelimeleri öğrendiğinizi hatta cümle içinde kullanabildiğinizi farkedeceksiniz. Dizilerle ingilizce öğrenme yöntemi hem eğleceneli hem öğretici.

Uyku Öncesi Dinleme Çalışmasının Önemi

Pek çok araştırmacı, şekerleme yapan insanların daha hızlı şekilde öğrenerek çok daha başarılı olduklarını ve bu şekilde öğrenme yeteneklerini geliştirdiklerini öne sürmektedir. Bu sonuçlar, uykunun yeni bilgilere yer açmak için kısa süreli hafıza depomuzu temizlemeye yardımcı olduğu fikrini desteklemektedir. İngilizce öğrenenler, bu araştırmaya göre pratik yapma saatlerini daha verimli olacak saatlere ayarlayabilirler. İngilizce dizi izleme ve dinleme saatlerinizi uyumadan önce veya şekerleme saatiniz civarında programlayabilirsiniz.

  1. Uyku öncesi dizi izleme ve dinleme aktivitenizi nasıl planlayabilirsiniz:
  2. Yatağa gitmeyi veya kestirmeyi planlamadan yarım saat önce, ilginç bulduğunuz ve anlaması kolay İngilizce diziler veya programlardan seçin ve izlemek için açın.
  3. Aktif bir şekilde dinleyin, not alın veya duyduklarınızı yüksek sesle tekrarlayın.
  4. İngilizce olarak öğrendiğiniz yeni ifadelerin yanı sıra içeriğin kısa bir özetini yazın.
  5. Notu bir kenara koyun ve uyuyun.
  6. Ertesi gün notlarınızı gözden geçirin. Yeni kelimeleri hatırlayıp hatırlayamadığınıza dikkat edin. Başarıyla hatırladığınız yeni ifadelerin bir kaydını tutun ve hatırlamadığınız ifadeler için kelime kartları veya notlar alın.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Native Speaker Olmak için Bilmeniz Gerekenler

İngilizce Altyazı Kullanımına Özen Gösterin

Ana dilinizde İngilizce altyazılı dizileri izlemek dil gelişiminiz açısından faydalı bir uygulama değildir. Bunun sebebi, Türkçe seslendirmeli fakat İngilizce altyazılı olarak izliyorsanız, dizinin içeriğine gerçekten odaklanamazsınız. İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız dizileri İngilizce seslendirme ve İngilizce altyazı ile izlemeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır. Altyazılı dizi ve programlardan İngilizce öğrenmek için temel kriterler aşağıdaki gibidir:

  1. İngilizce seviyenize uygun bir dizi bulun.
  2. Seçilen dizi veya program için altyazı seçeneğinin mevcut olduğundan emin olun.
  3. Seçtiğiniz dizi veya programı izlemeye başlayın. Ne söylendiğini tam olarak anladığınızı düşündüğünüzde bile altyazılarla birlikte okuyun. Videoyu duraklatın ve gerektiğinde not alın.
  4. Notlarınızı gözden geçirin. Aralıklı tekrarlama tekniği ile çalışmalarınızı pekiştirin.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: En Popüler İngilizce Deyimler ve Anlamları

Gölgeleme Tekniğinin Gücü!

anlaması kolay ingilizce diziler

İngilizce konuşmak zordur ve etkili bir şekilde İngilizce konuşmak istiyorsanız çok fazla pratik yapmanız gerekmektedir. İngilizce konuşmanızı geliştirmek için bu çığır açan tekniğe bir göz atın. Günde sadece 15 dakika ile kendi başınıza yapabilirsiniz. Gölgelendirme, bir sesi duyduktan hemen sonra tekrar ettiğiniz bir dil öğrenme tekniğidir.

Diyalog veya metinleri dinlerken ve dinlediğiniz metni eş zamanlı olarak tekrarlarsınız. Bu durumda, dinleme becerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Gölgeleme tekniğinin bir diğer faydası ise ağız kaslarınızın doğru şekilde hareket etmesini sağlayarak telaffuzunuzu ve aksanınızı geliştirebilecek olmanızdır.

İngilizce de “Shadowing’’ olarak bilinen gölgeleme tekniği, İngilizce sesli bir metni dinlerken söylenenleri yüksek sesle kelimesi kelimesine tekrar etmek demektir. Gölgeleme tekniği, başlangıç seviyesinde İngilizce öğrenenler için harika bir yöntemdir çünkü öğrenme sürecinizin en başından itibaren size yüksek sesle İngilizce konuşma alışkanlığı kazandırır. Ağzınızdan çıkan her şeyi anlamasanız bile, doğru İngilizce telaffuzları taklit ediyor olacaksınız, bu da aksanınızın gelişmesine ve kelimeleri doğru telaffuz edebilmenize yardımcı olacak. Böylece, İngilizce konuşurken daha rahat olacak ve kendinize daha fazla güveneceksiniz.

Kısa dizi ve filmler, İngilizcenizi pekiştirmenize imkân tanır. Kısa dizi veya filmleri günlük işlerinize mola verdiğinizde izleyebilir ve filmde geçen diyalogları bütün gün tekrarlayıp çalışabilirsiniz. Üzerinde çalıştığınız diyalogların yazıya dökülmüş halinin de elinizde olması faydalı olacaktır.

Kısa dizi ve filmlerde, diyaloglar genellikle kısıtlıdır ve takip etmesi oldukça kolaydır. Dizi ve filmler görsel iletişime dayandığından, filmde neler olup bittiğini anlamanız ve konuşulan İngilizce ile gösterilen durum arasındaki bağlantıyı kurmanız kolay olacaktır. Bu durumda, Gölgeleme tekniğini kullanırken hem aksanınızı hem de ses tonunuzu anlamanıza avantaj sağlayacaktır.

Anlaması kolay İngilizce diziler, filmler veya programlar izleyerek İngilizcenizi geliştirebilirsiniz ancak dilbilgisi kurallarını ve dilin tekniğini diziler veya videolar ile öğrenemezsiniz. BukyTalk olarak sunduğumuz online ders programları ile İngilizce öğrenmek hem çok pratik hem de oldukça eğlenceli! Üstelik isteğe bağlı olarak kendi ders programı paketinizi oluşturmanız da mümkün.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizler için anlaması kolay İngilizce dizilerle İngilizce öğrenme konusu hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı