İngilizce Geliştirme

Erasmus’a Nasıl Gidilir? Erasmus’a Gitmek İçin İngilizce

Günümüzde yurtdışına çıkmak ve yurtdışında eğitim görmek olmazsa olmaz bir durum haline geldi. Yurtdışında okumak ve yaşamak büyük bir adımdır. Konfor alanınızdan çıkmak her zaman kolay değildir ancak kişisel ve profesyonel becerilerinizi kesinlikle artıracaktır. Bu noktada son dönemlerde oldukça faydalı olan programlardan birisi de Erasmus programıdır.

Erasmus’a nasıl gidilir?

Erasmus'a nasıl gidilir

Erasmus programı, yurtdışında eğitim almayı veya staj yapmayı seçseniz de yeni deneyimler yaşamanız için oldukça önemli bir fırsattır. Tedirgin hissedebilirsiniz ve Erasmus’a devam edip etmeme konusunda karar veremiyor olabilirsiniz. İşin en zor kısmı karar vermek ama pişman olmayacağınıza emininiz.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Bu yazımızda Erasmus nedir, Erasmus’a nasıl gidilir, faydaları ve şartları gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: İngilizce Konuşulan Avrupa Ülkeleri-12 Ülke

Erasmus Programı Nedir?

Avrupa Birliği tarafından eğitim, iş deneyimi, spor aktivitesi gibi alanlarda kişilerin kendilerini geliştirmeleri için hazırlanmış programa Erasmus programı denir. Erasmus, üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin ve eğitim görevlilerinin eğitimlerine yurt dışındaki bir üniversitede devam etmelerini sağlar. Ayrıca bu kişilerin yeni iş olanakları elde edebilmeleri amacıyla kurulmuş bir sistemdir.

Erasmus Programı, ismini Hümanizm akımının öncülerinden ve Kuzey Avrupa Rönesansı’nda önemli bir role sahip olan Klasik Edebiyat Araştırmacısı ve İlahiyatçı Desiderius Erasmus’tan almakta. Erasmus programı 2007 yılından itibaren Avrupa Birliği Yaşam Boyu Öğrenme Programları içinde yerini aldı.

Erasmus'a nasıl gidilir

Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışı deneyimine sahip olmanın akademik ve iş hayatında faydaları saymakla bitmez. İyi bir yabancı dile sahip olmak size birçok kapıyı açacaktır. Bu yazımızda Erasmus başvurusu nasıl yapılır kısaca bahsedeceğiz.

Erasmus programına katılabilmek için gerekli şartların tamamlanması gerekmektedir. İlk yapmanız gereken  eğitim aldığınız üniversitenin Erasmus  (Avrupa Birliği) Koordinatörlüklerinden başvurularını yapabilirsiniz.

Erasmus Programı’na başvuran öğrencilerin yurtdışında eğitim alabilecek düzeyde (en az B1) yabancı dil bilmeleri gerekmektedir. Erasmus Programı’na katılım için başvuran öğrencilerin tümüne Erasmus Programı İngilizce Yeterlilik Sınavı yapılmaktadır. Öğrenciler İngilizce dışında bir başka dilde programa katılmak isterlerse katılmak istedikleri dil düzeyini (en az B1) gösteren ulusal ya da uluslararası bir dil yeterlik belgesine sahip olmak zorundadırlar. Uluslararası yabancı dil yeterlik belgeleri YÖK dil denkliği tablosu esas alınarak puanlandırılır.

Birtakım belgelere de ihtiyacınız olacaktır. Bunlardan başlıcaları:

  1. Başvuru dilekçesi
  2. Genel akademik not ortalamasını gösteren Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından onaylı transkript ( 1 Adet )
  3. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  4. Bir adet vesikalık fotoğraf

5. Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Başvuru Formu:

Erasmus öğrenim hareketliliği, yükseköğretim kurumu öğrencilerinin bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir veya iki dönemini Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir)

6.Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği Başvuru Formu:

Erasmus+ Staj Hareketliliği, yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin,Avrupa Birliği üyesi bir ülkede bulunan bir şirkette ya da Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi bir üniversitede staj faaliyetinde bulunmasıdır.

Staj Hareketliliği, öğrencilerin temel ve mesleki bilgi, beceri ve yeterlilik seviyesini yükseltmeyi; yabancı dil yeterliliklerini artırmayı; kültürlerarası diyaloğu güçlendirerek, sosyal, dilsel ve kültürel çeşitliliğin önemini kavrayıp  işgücünde aktif olarak yer almasıdır.

Gitmeden önce hazırlanması gereken bazı belgelerde bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları:

  1. Gidilecek kuruma ait başvuru formları ve akabinde Letter of Acceptance:

Kabul mektubu (davet mektubu/invitation letter) vize başvurularında konsolosluk tarafından istenen temel evraklardan biridir. Bu mektubun temin edilmesi ile hangi tarih aralıklarında, nereye, nasıl seyahat edeceğinizi ve gittiğiniz ülkede ne yapacağınızı kanıtlamış olursunuz.

2. Learning Agreement For Studies:

Erasmus Programı’na giderken üniversitenizin ve gideceginiz üniversitenin bölüm ve okul Erasmus koordinatörlerinin imzasını taşıyan ve üzerinde misafir olduğunuz üniversitede aldığınız dersler ve ects kredi bilgilerinin bulunduğu anlaşma belgesidir. Önemli bir belgedir. Gidilecek üniversiteye tam ve zamanında göndermeyen öğrenciye kabul belgesi verilmez

3. Learning Agreement For Traineeships: Stajı neden yaptığınız, staj içeriğinin size neler katacağı hakkında bilgi vereceğiniz belgedir.

4. OLS 1st Assessment (Online Language Support):  OLS sınavı Türkiye’de yapılan klasik İngilizce sınavlarından farklıdır. En önemli farkı, bu sınavda dinleme, konuşma ve yazma şeklinde farklı yeteneklerin de test edilmesidir.

OLS tanımlaması, öğrenciler gidiş evraklarını Erasmus+ Program Birimine teslim ettikten sonra yapılır. Tanımlama işleminden sonra, otomatik olarak öğrencilerin başvuru sistemindeki e-posta adreslerine kullanıcı adı ve parola gelir. Bu sınav sonucunda dil seviyeniz yeterli değil ise, Erasmus kapsamında gideceğiniz ülkede İngilizce kursu alırsınız.

Bu süreçte fakültenizin web sayfasındaki duyuruları sürekli kontrol etmeniz, başvuru sürecini sıkı takip etmeniz gerekmektedir.

 

Erasmus’un Amacı Nedir?

Erasmus plus, öğrencilere uluslararası bir eğitim olanağı sağlamak ve ülkeler arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla oluşturulmuş bir programdır. Akademik değişim ve gençlik değişim programlarının yanı sıra staj, iş ve spor alanında iş birliği projelerini de içerir.

Erasmus plus (Erasmus+) öğrenci değişim programlarının bir parçası olarak iki şekilde yurt dışına çıkabilirsiniz:

  • Bir Avrupa üniversitesinde eğitim alarak.
  • Avrupa ülkelerinden birindeki herhangi bir şirkette staj yaparak.

Erasmus’un Şartları Nelerdir?

Erasmus'a nasıl gidilir 

Erasmus’u bir şekilde duymuş olan herkes bilir. Erasmus’a katılmanın pek çok şartı mevcuttur. İlk koşul olarak yabancı dil sınavını geçmeniz gerekmektedir. Erasmus’a başvurduğunuzda sizden eğitim alacağınız dilde yeterli olup olmadığınızı kanıtlamanız istenecektir. Birçok üniversite, özellikle de İngilizce konuşan ülkelerin okulları, TOEFL (Test of English as a Foreign Language) adı verilen testi geçmenizi İngilizce yeterliliğinizin bir kanıtı olarak saymakta.

TOEFL ve benzeri sınavlara hazırlanmanın belli başlı yolları mevcut. Yurt dışında dil eğitimi kadar sonuç odaklı, kalıcı ve sürdürülebilir bir yöntemi bulunmamaktadır. Dil sınavında başarılı olan öğrenciler konuşma seviyesinin belirlenmesi için yabancı dil sözlü sınavına tabi tutulurlar. Yabancı dil puanının hesaplanmasında sözlü sınavın ağırlığı ise %25 oranındadır.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: IELTS Sınavı Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Erasmus Plus (Erasmus +) programı ile üniversite değişim programlarına katılmak ya da yurtdışında staj yapmak isteyenlerin belirli şartları yerine getirmesi oldukça önemlidir.

  • Bu program ile yurtdışına çıkmak isteyen kişilerin, başvurdukları dönemde bir üniversiteye kayıtlı olmaları gerekir. Birçok üniversite öğrenciler için yurtdışında eğitim görmeden önce en az iki dönem üniversite eğitimi görmüş olmalarını ister. Hazırlık sınıfı buna dahil tutulmamaktadır. Buna ek olarak, alacağınız dersleri anlamanız adına gidilecek okulun eğitim dilini yeterli bir düzeyde biliyor olmanız ön koşullar arasında yer alır. Ayrıca gideceğiniz ülkedeki eğitim süreniz de bir seneyi geçmez.
  • Bu programa katılmak için ise Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ya da Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkelerinden birinin vatandaşı olmanız gerekir. Aynı zamanda Erasmus Programı’na dahil olan bir bölümde okuyor olmanız şart.
  • Yukarıda belirttiğimiz gibi belirlenen süreler içerisinde üniversitenin, enstitünün ya da dengi bir eğitim kurumunun Erasmus Koordinatörlüğü’ne başvurmuş olmanız oldukça önemlidir.
  • Aranan akademik başarı ortalaması şartlarına uymanız da şartlar arasındadır. (Her üniversite için farklı olsa da genelde 2.00-2.50’den yüksek bir ortalamaya sahip olmak)
  • TOEFL, IELTS, ÜDS gibi dil sınavlarından yeterli puanı almış olmanız gerekmektedir aksi takdirde hibe başvurunuz kabul edilmez.

Erasmus’un Faydaları Nelerdir?

Erasmus’ un birçok faydası vardır. Tabi bu fayda kişiden kişiye ve bölümden bölüme değişiklik göstermektedir. Biz burada daha genel faydalarını ele alacağız. Erasmus Plus programı her durumdan önce sizlere farklı bir eğitim öğretim sistemi ve bu sisteme entegre edilmiş kurumları tanıtmayı hedeflemektedir. İşte maddeler halinde Erasmus’un Faydaları;

  • Yabancı diliniz profesyonelleşmese de oldukça gelişmiş ve anadile yakın olacaktır. Ayrıca yabancı dilde eğitim almak size birçok durumu gösterecek ve başarabileceğinizi kanıtlayacaktır. Özgüveniniz tavan yapacaktır.
  • Gittiğiniz ülkenin ekonomisini ve iş hayatını öğrenmiş olacaksınız. Bu da sizin küresel anlamda çalışabileceğiniz şirketleri tanımanız için fırsat sağlamaktadır.
  • Farklı kültürlere ve iş alanlarına dair bilginiz artacak, kişiler ile ya da kurumlar ile iletişim yeteneğiniz ve sorunları çözme beceriniz de gelişecektir. Farklı kültürlerle tanışıp iletişime geçme yeteneğinizin gelişmesi ise geleceğinizi yönlendirmenizde size fayda sağlayacaktır.
  • Erasmus Plus ile gittiğiniz ülkedeki okulun derslerini de kendi eğitim gördüğünüz okulda geçerli sayabileceksiniz.
  • Erasmus’a gitmek çok da kolay bir iş değildir. Gereken belgeleri hazırlamak, süreci tek başınıza tamamladığınız için size bürokrasiyi de öğretecektir. Bu da size ayakta kalacak bilgi, beceri ve tecrübeyi kazandıracaktır.
  • Yalnız başınıza seyahat etme becerinizi artıracaktır.
  • Yeni arkadaşlar bulma şansınızı artıracaktır.

Erasmus'a nasıl gidilir

Ayrıca diğer faydaları da aşağıdaki gibidir;

Mezuniyet Sonrasındaki Yaşamı Anlamak

Ön lisans ve lisans programlarında okuduktan sonra, yüksek lisans yapabilmek veya doktora yapabilmek için en azından bir yabancı dili bilmeniz ve hâkim olmanız oldukça önemlidir. Erasmus yabancı dilinizi geliştirmenize imkân sağlayarak farklı kültürlerle iletişime geçmenizi kolaylaştırır.

İş Yaşamına ve Ekonomiyi Öğrenmek

Farklı kültürlerden insanlarla tanışmak, konuşmak ve onların ekonomik yapılarını öğrenmek, olaylara daha geniş bir açıdan bakmanızı kolaylaştırır. Ayrıca yabancı dil becerisi işinde yükselmene ve çok daha yüksek ve farklı pozisyonlar kazanmana yardım edecektir.

Yeni Bağlantılar Sağlamak

Erasmus ile yurtdışı eğitim dönemi yeni bağlantılar, yeni iş imkânları ve farklı kültürlerin aynı işlere bakış açısını öğrenmeni sağlayacağından aynı iş pozisyonuna birkaç farklı açıdan bakman kolaylaşacaktır. Bu da aynı işi isteyenler arasında bir adım daha öne geçmeni sağlayacaktır.

Kendinizi, Yeteneklerinizi ve Sınırlarını Öğrenmek

Eğitiminin bir bölümün yurt dışında tamamlaman ve ailenden bu süre içerisinde ayrı kalman size çok daha farklı deneyimler kazandıracaktır. Öncelikle kendi ayaklarının üzerinde durmayı öğreneceğin için kendini daha iyi tanıman ve yeteneklerini keşfetmen ve bilmediğini yeni yeteneklerini olduğunu öğrenmen demektir.

Erasmus’un Dezavantajları

Kültür Karmaşası

Eramus’un dezavantajı olarak daha önce hiç yurt dışı tecrübesi edinmediyseniz Erasmus sizde kültür karmaşasına neden olabilir. Farklı bir kültür, farklı sosyal yaşantı, ekonomik yapı hepsi sizin için alışması zor bir süreç olabilir.

Bu farklılıklara alışma sürecinde, endişeleriniz korkuya dönüşebilir. Geride bıraktığınız aileniz, sevdikleriniz de bu durumu daha güç hale getirebilir.

Erasmus Programına gitmeden önce mutlaka ülkenin kültürel, sosyal, ekonomik yapısını öğrenmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Ekonomik Yapı

Her ülkedeki ekonomik yapı birbirinden farklıdır;  Erasmus Programında gideceğiniz ülkede, kendi ülkenizdeki yaşam şeklini sürdürmek zor olabilir.

Her ne kadar Erasmus Programı’na katıldığınızda her ay, aylık hibe, kirayı okulunuz karşılayacak olsa da yaşam standartları yüksek yerlerde özel cep harçlığını düşünmeniz gerekecektir.

Eğitim Süresinin Uzaması

Eramus programında derslerin işleyişi, sınavları Türkiye’de olduğundan çok daha farklıdır. Bu eğitim sürecine alışma sürecinde eğitim süresinin uzaması söz konusu olabilir. Erasmus’ta geçemediğiniz dersleri Türkiye’de tekrar almak zorunda kalırsınız.

Motivasyonunuzu yüksek tutup büyük bir şansın size geldiğini düşünürseniz geç mezun olma durumu yaşamaz ve bu fırsatı en verimli şekilde kullanırsınız.

Erasmus ile Hangi Ülkelere Gidilebilir?       

Üniversitenizin size verdiği ilgili belgeyle pasaport ve vize işlemlerini başlatmamız gerekiyor. Fakat yurtdışındaki eğitiminize, Erasmus’u kazandığınız eğitim öğretim yılından bir eğitim öğretim yılında başlayabiliyorsunuz. Örneğin 2018- 2019 akademik yılında yapılan sınavı kazanarak Erasmus öğrencisi olmaya hak kazananlar, başarı sıralarına göre 2019- 2020 akademik yılı güz ve bahar döneminde yurtdışıdaki üniversitelerine gidebilirler.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “Erasmus’a nasıl gidilir” konusu hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı