İngilizce Geliştirme

En Çok Kullanılan İngilizce Deyimler ve Anlamları!

Her dilin kendi içerisindeki kültürel öğelerin etkisiyle, birçok kalıplaşmış kelime mevcuttur. İngilizcede de öğrenilmesi gereken pek çok kelime öbeği mevcuttur. Duyduğunuz İngilizce deyimlerin çoğu tavsiye verirken aynı zamanda bazı temel ilkeleri ve değerleri de içerir. İngilizce deyimleri öğrendiğinizde, özellikle anadili İngilizce olan kişilerle konuşurken daha güvenli konuşacaksınız.

Peki en çok kullanılan İngilizce deyimler ve anlamları nelerdir? Bu yazımızda İngilizce deyimler hakkında bilmeniz gereken temel bilgileri ve sık kullanılan İngilizce deyimleri ele alacağız.

Deyim Nedir?

Deyimler kalıplaşmış söz dizileridir. Deyimlerde, kullanılan herhangi bir kelimenin yerine eş anlamlı başka bir kelime getirilir veya kelimelerin yeri değiştirilirse, ifade edilmek istenen anlam, cümle akışına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz. Rastgele oluşturulmuş gibi görünebilirler ancak çoğu deyim yüzlerce yıl önce oluşmuştur ve zamanla günlük konuşma dilinin bir parçası haline gelmiştir.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce Deyimlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

İngilizce deyimler, atasözleri ve ifadeler günlük İngilizcenin önemli bir parçasıdır. Bu kalıplaşmış cümleler, her zaman kelimenin tam anlamıyla bir anlam ifade etmediğinden, her birinin anlamını ve kullanımını öğrenmeniz gerekir. Bu durum çok zor görünebilir ancak İngilizce deyimleri kendi dilinizdeki deyimlerle karşılaştırdığınızda deyimleri öğrenmek oldukça eğlenceli bir aktiviteye dönüşebilir.

Deyimleri Zorlaştıran Etkenler Nelerdir?

Deyimleri zorlaştıran en büyük unsur anlamlarıdır. Genellikle sembolik kelime dizilerinden oluştukları için ana diliniz İngilizce değilse deyimleri anlamanız çok kolay değildir. Bu durum, dil öğrenen birinin deyimleri anlamasını zorlaştırmaktadır. Her dilin kendine ait kültürel geçmişi ve sembolik ifadeleri olduğu için deyimleri öğrenmek genel olarak zor ama oldukça eğlenceli bir işlemdir.

Yaygın olarak Kullanılan Popüler İngilizce Deyimler ve Anlamları

Yaygın Olarak Kullanılan İngilizce deyimler ve anlamları Yaygın Olarak Kullanılan İngilizce deyimler ve anlamları

1-A Blessing in Disguise

Anlamı: Başlangıçta kötü görünen ancak sonrasında iyi sonuçlar veren durumlar için kullanılır. Türkçe’de ‘‘Her İşte Bir Hayır Vardır’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

2-Beat Around The Bush       

Anlamı: Kişi, bir konuda rahatsız olduğunda gerçek bakış açısını veya duygularını paylaşmaktan kaçındığında kullanılır. Türkçe’de ‘‘Lafı Gevelemek’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

3-Bite The Bullet        

Anlamı: Olumsuz bir durumla karşılaşıldığında zor bir karar alınması gereken durumlar için kullanılır.

4-Clouds On The Horizon

Anlamı: Yaklaşan bir sorun olduğunu belirtmek için kullanılır. Türkçe’de ‘‘Tehlike Çanları Çalıyor!’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

5-Go Down in Flames

Anlamı: Kişinin başarısız olduğu durumlar için kullanabileceği bir deyimdir. Türkçe’de ‘‘Güme Gitmek’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

6-Like Riding a Bike

Anlamı: Nasıl yapılacağını unutmayacağınız durumlar için kullanılır.

7-Run Like The Wind

Anlamı: Çok hızlı koşmak anlamına gelmektedir.

8-Time is Money

Anlamı: Zaman para gibi değerlidir, dolu dolu geçirilmesi gerekir anlamında kullanılan bir deyimdir. Türkçe’de ‘‘Vakit Nakittir’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

9-Fit As a Fiddle

Anlamı: Kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtirken kullanabileceği bir deyimdir. Türkçe’de ‘‘Turp Gibi’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

10-The Elephant in The Room

Anlamı: İnsanların, konuşmak istemedikleri bir konu hakkında sorunları görmezden gelmesi durumunu ifade etmek için kullanılır.

11-Stab Someone In The Back

Anlamı: Çok güvendiğiniz birinin sizi gizlice aldatması, arkanızdan iş çevirmesi, ihanet etmesi anlamına gelir. Türkçe karşılığı ise ‘Birini sırtından bıçaklamak’ anlamına gelir.

12-Lose Your Touch

Anlamı: Belirli bir beceride ya da yetenekte genelde iyi olduğun ancak birden işlerin ters gitmeye başladığı durumlarda kullanırız.

13-Face The Music

Anlamı:  “Gerçeklerle yüzleşmek” veya durumun gerçekliğiyle başa çıkarak iyisiyle kötüsüyle bir olayın tüm sonuçlarını kabul etmek demektir. Bazen de sonuçlarından emin olmadığından veya korktuğundan bir şeyden özellikle sakınmak anlamına gelir. Türkçe’de ise ‘ceremesini çekmek’ anlamına gelir.

14-Ring A Bell

Anlamı: Kelime kelimesine bakıldığında zilin çalması anlamına gelse de deyim olarak birinin sana tanıdık gelen belki de daha önce duyduğun bir şeyden bahsettiği anlamına gelir. Türkçe’de ise ‘bir şey çağrıştırmak’ anlamına gelir.

15-Blow off steam

Anlamı: Kızgın, yorgun ,stresli hissedilen zamanlarda kişiyi rahatlatan işlerle meşgul olması durumunda kullanılan deyimdir. Türkçedeki karşılığı ise ‘deşarj olmak’ şeklindedir.

16-Break The Ice

Anlamı: Bireyler arasında yaşanan sorunların bir araya gelerek çözüme kavuşturulması ya da o kişilerin barışması anlamına gelen deyimdir. Türkçedeki karşılığı, “buzları eritmek” şeklindedir.

17-Better Late Than Never

Anlamı: Yapılan bir işin erken olmasındansa daha geç olup iyi sonuçlar vermesi anlamına gelmektedir. Türkçedeki karşılığı, “geç olsun güç olmasın”dır.

18-Calm Before The Storm

Anlamı: Herhangi bir kötü olay yaşanmamasına rağmen her an olacakmış durumunu yaratan deyimdir. Türkçedeki karşılığı, “fırtına öncesi sessizlik”tir.

19-Cool As A Cucumber

Anlamı: Öfke, üzüntü gibi yoğun duyguların yaşandığı anda sakin kalabilmek anlamına gelen deyimdir. Türkçedeki karşılığı, “soğukkanlı olmak” şeklindedir.

20-Work Like A Horse

Anlamı: Normalden daha fazla efor sarf ederek çalışmak anlamına gelmektedir. Türkçede ise “eşek gibi çalışmak” şeklinde kullanılır.

Günlük Hayatta Kullanabileceğiniz Temel İngilizce Deyimler ve Anlamları

Deyimlerin popülaritesi bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de sizin için hazırladığımız deyimler dünya çapında oldukça popüler olan deyimlerdir. Anlamları ve örnekleriyle birlikte günlük hayatta kullanabileceğiniz temel İngilizce deyimler ve anlamları aşağıda belirtildiği gibidir:

1- A Hot Potato

Anlamı: Başa çıkması zor durumlar için kullanılır.

2- Piece of Cake

Anlamı: Yapması kolay durumlar için kullanılır. Türkçe’de ‘‘Çocuk Oyuncağı’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

3- Once in a Blue Moon

Anlamı: Çok nadir görülen durumlar için kullanılır. Türkçe’de ‘‘Kırk Yılda Bir’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

4- A Bed of Roses

Anlamı: Kolay seçenek ve zorluk oluşturmayan durumlar için kullanılır. Türkçe’de ‘‘Güllük Gülistanlık’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

5- Raining Cats and Dogs

Anlamı: Çok fazla yağmur yağdığında kullanılır. Türkçe’de ‘‘Bardaktan Boşanırcasına Yağmur Yağdı’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

6- When Pigs Fly

Anlamı: Asla olmayacak bir durum söz konusu olduğunda kullanılan bir deyimdir. Türkçede ‘‘Kırmızı Kar Yağınca’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

7- Devil’s Advocate

Anlamı: Tartışma oluşması için zayıf tarafın desteklendiği durumlarda kullanılır.

8- Miss The Boat

Anlamı: Şansızlığın söz konusu olduğu durumlarda kullanılır.  Türkçede ‘‘Fırsatı Kaçırmak’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

9- Apple of Eye

Anlamı: Bir kişinin veya nesnenin ne kadar değerli olduğunu vurgulamak için kullanılır. Türkçede ‘‘Göz Bebeği’’ kelimesinin karşılığı olarak kullanılabilir.

10- Zip Your Lip

Anlamı: Konuşulmaması gereken durumları belirtmek için kullanılan bir deyimdir.

 11- To Hit The Sack 

Anlamı: Çok yorgun, uykusuz durumlarda kullanılan deyimdir. Türkçede, kafayı vurup yatmak anlamına gelir.

12- Twist Someone’s Arm

Anlamı: Birisine başta yapmak istemediği bir şeyi dil dökerek, ağzından girip burnundan çıkarak ikna etmesi anlamına gelir.

13-Cut To The Chase

Anlamı: Birisi size bu deyimi kullandığında muhtemelen konuyu çok uzatıp hala önemli noktayı anlatmadığınızdan bahsediyordur. Türkçedeki karşılığı “sadede gelmek”tir.

14-On the ball

Anlamı: Her fırsattan yararlanmasını bilen her şeyde bir planı olan kişilere kullanılan deyimdir. Türkçedeki karşılığı ‘işini bilmek, uyanık, açık göz’ şeklindedir.

15-To Have Sticky Fingers 

Anlamı: Her fırsatta bir şeyleri çalan, çalışmak yerine hazıra konan kişiler için kullanılır. Türkçedeki anlamı ‘eli uzun’ şeklindedir.

16-Sit Tight

Anlamı: Herhangi bir olayda sakin kalıp beklenmesi gerektiğini vurgulamak için kullanılır. Türkçedeki anlamı “sabırlı olmak”tır.

17-Pitch In

Anlamı: Bir şeyin gerçekleşmesi için emek, para veya destek gibi şeylerin verilmesi anlamına gelir. Türkçede “katkıda bulunmak” olarak kullanılır.

18-Go Cold Turkey

Anlamı: Türkçede “alışkanlığı bırakmak” anlamında kullanılır.

19-Up In The Air

Anlamı: Bir durumun sonucunun ne olacağının bilinmemesi demektir. Türkçede “belirsiz olmak” şeklinde kullanılır.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizler için en çok kullanılan İngilizce deyimler ve anlamları konuları hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı