Essay Nasıl Yazılır? Detaylı Anlatım
Essay yazmak; kriterleri öğrenildiğinde herkesin yazabileceği bir metin türüdür. Yazılan bir essay, daha sonra ilgili kanıtlarla desteklenen sağlam bir tartışma konusu yaratabilmelidir. Essay yazmadan önce yaptığınız araştırma, standart bir kural dizisini takip eder.
Essay yazmak için bazı temel ilkeleri hatırlamak, zaman sıkıntısı yaşıyor olsanız bile etkili ve akılda kalıcı metinler oluşturmanıza olanak tanır. Peki essay nasıl yazılır? Essay yazma konusunda kendinizi nasıl geliştirebilirsiniz? Etkili bir essay yazmak ve essay yazma becerinizi geliştirmek için bilmeniz gereken bazı temel adımlar vardır. Bu yazımızda, bu soruların cevaplarını ele alacağız.
Essay Nasıl Yazılır?
Korkusuzca İngilizce Konuş! | BukyTalk İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun! Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla! |
1.Essay Türünüze Karar Verin
Essay yazmanın ilk adımı hangi essay türünde yazacağınıza karar vermektir. Pek çok essay türü vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
- Narrative essay: Kişisel deneyimlerin hikaye anlatır gibi yazıldığı essay türüdür.
- Persuasive essay: Yazıyı okuyan okuyuculara düşüncelerin güçlü argümanlarla kanıtlamaya çalışıldığı essay türüdür.
- Opinion essay: Bir konu hakkında bakış açısını örneklerle belirtildiği essay türüdür.
- Cause-effect essay: Bir konunun nedenlerinin ve sonuçlarının anlatıldığı essay türüdür.
- Compare-contrast essay: Bu essay türünde iki benzer şeyi karşılaştırılarak bir argüman ortaya konulur.
2.Giriş–Gelişme ve Sonuç Bölümlerinin Olmasına Dikkat Edin
İngilizce essay yazılırken etkili bir giriş yapmalısınız okuyucu bu giriş yazısından etkilenip diğer bölümlere geçmek için istekli olabilsin. Her zaman başlagıçlar önemlidir etkili bir başlangıç içinse tavsiye olarak genelde bir paragraf olması önerilir. Karşıdakini sıkmayan içine alan bir giriş yazısı. Dikkat çekici bir başlangıç için essaye ilgi çekecek, tartışmalı bir alıntı ya da şaşırtıcı bir istatistiki bilgi ile başlayabilirsiniz. çok fazla ayrıntılı vermemelisiniz.
Gelişme bölümünde ise asıl konuya geçip açık ve net bir şekilde konunuzdan bahsetmelisiniz. farklı alıntılarla ve örneklerle ilgi çekici hale getirebilirsiniz.
Sonuç bölümüne geldiğinizde tüm yazıda bahsettiklerinizin kaba bir özeti olan bu paragraf yalnızca birkaç cümleden oluşmalıdır giriş bölümünde bahsettiğiniz ana fikri bu bölümde de yinelemelisiniz.
Yaptığınız alıntılar ve örnekler muhakkak konu ile uyumlu olmalıdır. Gelişme paragrafları yazınızın özünü oluşturmaktadır. Bol bol araştırma yapıp okuyarak düşüncelerinizi en sağlam şekilde ortaya koymalısınız.
3.Konu Fikri Bulmak için Beyin Fırtınası Yapın
Konunuza karar veremediyseniz essay yazamazsınız. Konu bulmak konusunda kararsızsanız beyin fırtınası yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, sakince oturup düşünmektir. Bu süreçte elinize bir kağıt kalem alıp aklınıza gelen fikirleri yazabilirsiniz. Beyin fırtınası konunuzu bulmanın yanında konuyla ilgili çeşitli bakış açıları edinmenize de yardımcı olacaktır.
4.Essay Yazmadan Önce Taslak Oluşturun
Bir essay yazmanın en önemli adımlarından birisi, o essay için bir taslak (outline) oluşturmaktır. Taslak oluşturmadan önce essayin ele aldığı konuyu tam olarak anlamanız oldukça önemlidir. Bir essay etkili bir şekilde ifade edilebilir ve düşünülebilir ancak konuyu yeterince yanıtlamazsa etkisiz bir metin olarak nitelendirilecektir. Yazacağınız essay için bir taslak oluştururken aşağıdaki konuları ele almanız sizin için büyük kolaylık sağlayacaktır:
- Essayin konusu nedir?
- Essayinizin kelime hacmi ne kadar olmalı?
- Konuyu tam olarak anlamak için ne tür bir araştırma yapmanız gerekir?
Bu aşamalardan sonra essayiniz için taslak oluşturmanın ilk adımını tamamlamış olursunuz. Sıradaki adım ise tüm metninize rehberlik edecek bir tez cümlesi (thesis statement) belirlemektir. Tez cümlesinden yola çıkarak, makalenizin nasıl ilerlemesi gerektiğini ve hangi bilgileri dahil etmek istediğinizi belirleyebilirsiniz.
Peki essayinizde ele alacağınız konu nedir? Tez cümleniz kısa olmalı ancak ele almak istediğiniz konuyu tüm ana hatları ile metninize dahil etmelidir. Makalenizi yazarken sürekli olarak tez cümlenize bakın ve konuyu ana hatlarından saptırmamaya özen gösterin.
Taslağı oluşturduktan sonra metninizi yazmaya başlayabilirsiniz. Genel olarak herkes essay yazmaya giriş (introduction) paragrafından başlar. Essay yazarken giriş paragrafından başlamak birçok insanın bildiği en büyük yanlışlardan birisidir. Essayinizi yazmaya gelişme (body) paragrafından başlamak size büyük avantaj sağlayacaktır. Metninizin akıcı olmasını istiyorsanız giriş paragrafını daha sonra yazmanız gerekir. Bu şekilde, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi tam olarak oluşturabilir ve geri dönüp ana fikirleri giriş paragrafınız ile entegre edebilirsiniz.
5.Essayi Oluşturmadan Önce Ön Araştırma Yapın
Essay yazmadan önce yapacağınız ön araştırma, yazacağınız metin hakkında yeterince bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur. Bu şekilde hem essayiniz etkili olacak hem de metninizi sağlam kanıtlarla yazmış olacaksınız.
Konuyla ilgili araştırma yaparken öncelikle essay yazacağınız konu ile ilgili makaleleri incelemek size artı puan kazandıracaktır. Konuyu nasıl savunacağınızı anladıktan sonra essay için bir giriş (introduction) ve sonuç (conclusion) paragrafı yazmanız gerekir.
Essay yazarken en çok gözden kaçan hususlardan birisi de sonuç paragrafıdır. Sonuç paragrafı, tez cümleniz ile tüm araştırmanızı birbirine bağlayan paragraftır. Sonuç paragrafı, tez cümlesiyle veya giriş paragrafı ile aynı olmamalıdır.
Uygun bir sonuç paragrafı, bir essayde tartışılan tüm olguların ana hatlarını ortaya koymalıdır. Bu olgular, kişinin araştırmasının ana argümanını nasıl kanıtladığını veya çürüttüğünü göstermek için doğrudan tez cümlesine bağlı olmalıdır. Tüm bunları destekleyecek nitelikli bir essay için ise ön araştırma ve bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.
6. Farklı kalıplar ve bağlaçlar kullanın
Essay yazarken çeşitli kalıp ve bağlaçlar kullanmanız yazınızı zenginleştirir. Kullanabileceğiniz bazı örnek kalıpları beraber inceleyelim;
- Like This: Bunun gibi
- What is more: Dahası
- On the other hand: Diğer taraftan
- For Instance: Örneğin
- Furthermore: Ayrıca
- In summary: Özetle
- In contrast: Aksine
- However: Ancak
- Consequently: Bu nedenle
- As a result: Sonuç olarak
- Generally: Genellikle
- Additionally: Ek olarak
- Such as: Gibi
- Therefore: Bu yüzden
Gelişme paragraflarında fikirlerinizi belirtmek için kullanabileceğiniz kalıplar ise şu şekilde olabilir;
- From my point of view: Benim görüşüme göre
- As far as I know : Bildiğim kadarıyla
- Another objection is that: Bir diğer karşıt görüş ise
Sonuç bölümünde ise aşağıdaki kalıpları kullanabilirsiniz;
- As a result : Sonuç olarak
- In conclusion: Son olarak
- To sum up: Toparlamak gerekirse
Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: İngilizce Conjuctions (Bağlaçlar) Konu Anlatımı
7.Essayinizi Tekrar Okuyun
Yazdığınız essayi tekrar okumak harika bir essay oluşturmak için oldukça kritiktir. Birçok insan, dilbilgisi açısından zayıf veya yazım hatalarıyla dolu bir metni okumayı dahi tamamlamaz. Dilbilgisi ve yazım kurallarına uygun bir metin oluşturmak için ise her zaman essayinizi kontrol etmeniz gerekir. Konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz ancak görüşlerinizi uygun bir yazı dili ile ifade etmezseniz, konu hakkındaki bilgileriniz dahi sorgulanabilir. Essayinizi kabul edilebilir ve etkili bir essay haline getirebileceğiniz birkaç madde aşağıdaki gibidir:
- Metninizi yazdırın, okuyun ve gördüğünüz hataları işaretleyin. Metninizi kâğıttan okuduğunuzda bilgisayar ekranında okuduğunuzdan daha detaylı okuyabilecek böylece hatalarınızı daha kolay fark edebileceksiniz.
- Dilbilgisi ve imla kuralları bilgisine güvendiğiniz birinin essayinizi okumasını sağlayın. İkinci bir göz, sizin göremediğiniz hataları fark edebilir.
- Essayinizi yüksek sesle okuyun. Bu şekilde, gramer hatalarınızı daha kolay fark edebilirsiniz.
Essay Türleri Nelerdir?
1- Argumentative Essay (Tartışma Yazısı)
Bu makale türünde spesifik bir konuya dair kişisel düşüncelerinizi sebepleri ile birlikte savunmalısınız. Bu türde size belli bir konu başlığı veya soru verilerek sizden görüşünüzü savunduğunuz bir yazı yazmanız istenilir.
2- Compare and Contrast Essay (Karşılaştırma Yazısı)
Bu makale türünde size verilecek iki ya da daha fazla olguyu birbiriyle karşılaştıran bir yazı yazmanız istenilir. Her iki olgunun birbirine benzeyen tarafları, birbirinden zıt tarafları, birbirlerinden daha iyi ya da daha kötü oldukları noktalar, bu yazının ana hatlarını oluşturan konu başlıkları net bir şekilde olmalıdır.
3- Cause and Effect Essay (Neden-Sonuç Yazısı)
Bu makale türünde bir olgunun sebeplerini ve sonuçlarını tartışmanız ve sebeplerini sunmanız istenilir. Örneğin ‘‘Nesli tükenen hayvanları korumak için neler yapmalıyız‘‘ şeklinde bir soru verildiğinde önce nesli tükenen hayvanlardan bahsetmeliyiz daha sonra neden neslinin tükendiği konusuna değinmeli ve sebep sonuçlarından bahsetmeliyiz.
4- Opinion Essay (Düşünce Yazısı)
Bu makale türünde başarılı olmak için girişten itibaren fikrinizi kısa ve öz bir biçimde ifade ederek başlamanız gereklidir. Görüşlerinizi giriş paragrafında açıkça ifade ettikten sonra gelişme bölümünde bu fikri savunmanızın sebeplerinden bahsetmelisiniz ve bu düşünceye karşı geliştirilen olası savunmalara cevaplar vermeniz ve sonuç bölümünde ise tartıştıklarınızı özet bir şekilde tekrar ederek fikrinizi belirtmelisiniz.
5- Advantage and Disadvantage Essay (Bir konunun olumlu ve olumsuz yönlerini tartıştığımız yazı)
Bu makale türünde sizden belli bir konu başlığının olumlu ve olumsuz yönlerinden bahsederek fayda ve zarar tartışması yapmanız istenilir. Bu tarz sorularda faydaları ve zararları ayrı paragraflarda sunmak ve üçüncü bir paragrafta bunları birbiri ile karşılaştırarak konu başlığına dair olumlu veya olumsuz bir sonuca varmak düzenli ve sistematik bir makale çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
6- Problem Solution Essay (Problem Çözme Yazısı)
Bu yazı türünde sizden özellikle gündemi meşgul eden bir probleme çözüm getirmeniz istenilir. Örneğin: ‘How can we stop global warming?’ ‘Küresel ısınmayı nasıl durdurabiliriz?’. Bu problemin sebepleri ve sonuçlarının kısa bir değerlendirmesinin ardından konuya bir çözüm önerisi getirerek başarılı bir yazı oluşturabilirsiniz.
7- Process Essay (Süreç Yazısı)
Bu yazı türünde belli bir olayın veya belli bir sürede gelişen bir durumun aşamalarını anlattığınız bir yazı yazmanız beklenir. Örneğin, “How to make a cake” yani “Kek nasıl yapılır?”. Burada süreci kronolojik olarak ve ayrıntılı bir şekilde yazılı ifade etmeniz beklenir.
Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: İngilizce Essay Konuları ve Türleri
BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizler için ‘‘Essay nasıl yazılır?’’, ‘‘Essay yazma becerisi nasıl geliştirilebilir?’’ , ‘‘Essay türleri nelerdir?‘‘ konuları hakkında çeşitli öneriler ve bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!
Korkusuzca İngilizce Konuş! | BukyTalk İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun! Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla! |
Çok faydalı biz yazı olmuş. Teşekkür ederim.
Faydalı bir içerik olmuş. Essay yazma ile alakalı güzel bilgiler var.
Teşekkürler, tam aradığım yazı, harikasınız