İngilizce Geliştirme

Yurtdışında Üniversite Nasıl Okunur? Detaylı Bilgiler

Son dönemlerde, özellikle üniversite öğrencileri arasında yurtdışında üniversite nasıl okunur sorusu oldukça popüler. Birçok üniversite öğrencisi özellikle lisans eğitimini yurtdışında tamamlamak istiyor. Peki neden yurtdışında üniversite okumalısınız ve bu konu hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir?

Yurtdışında üniversite okumak hem iş alanında daha seçkin bir konuma sahip olmanızı sağlarken hem de yabancı dili geliştirme fırsatına sahip olmanıza olanak tanır. Her sene binlerce öğrencinin eğitim almak için tercih ettikleri İngiltere ve diğer ülkeler eğitimde sundukları ayrıcalıklar sayesinde dünya genelinde parmakla gösterilen ülkeler arasında yer almaktadırlar.

Yurtdışında üniversite okumak üniversite okurken yabancı dilini geliştirmek isteyenler için sunulabilecek birçok alternatif ülke mevcuttur. Bu ülkeler arasında en çok tercih edilenler ise;

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

  • İngiltere,
  • Amerika,
  • Kanada,
  • Polonya,
  • Ukrayna,
  • Malta,
  • Almanya,
  • İtalya

olarak sıralanabilir. Bu yazımızda, bu konu hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Neden Yurtdışında Üniversite Okumalıyım?    

Yurtdışında eğitim almak, mümkün olan en iyi eğitimi almak için ülkeleri, kıtaları ve okyanusları geçen öğrencilerle küresel bir olgudur. Peki neden başka bir ülkedeki bir üniversitede okumayı seçmek bu kadar popüler oldu?

Gerçek şu ki, yurtdışında eğitim almanın iyi bir iş bulmanıza yardımcı olmaktan sosyal hayatınızı iyileştirmeye kadar birçok önemli faydası bulunmaktadır. Ayrıca yurtdışında eğitim almanın diğer faydaları ise şu şekildedir:

Konfor alanınızın dışına çıkabilirsiniz.

Konfor alanınızın dışına çıkmak, tüm deneyimi bu kadar değerli ve değerli kılan şeylerden biridir. Sonuçta, okumak için yurtdışına seyahat edebiliyorsanız, her şeyi yapabilirsiniz!

Farklı bir kültürü deneyimleyebilirsiniz.

Yurtdışında okumayı deneyimlediğiniz zaman beklemediğiniz şeyleri görmenizi ve yapmanızı ve farklı bir kültürde büyümüş insanlarla tanışmanızı sağlayacaktır.

Kaliteli eğitim alabilirsiniz

Tabii ki, nerede okursanız olun, hedefiniz her zaman mümkün olan en yüksek kalitede eğitim almak olacaktır. Uluslararası bir öğrenci olmak, eğitim seçeneklerinizi büyük ölçüde genişletebilir.

Yeni bir dil öğrenebilirsiniz

Yurtdışında eğitim almanın en büyük faydalarından biri, yeni bir dil öğrenme şansınızın olmasıdır. Bir dil öğrenmek gerçek bir meydan okuma olabilir ancak o dilin yerel olarak konuşulduğu bir yerde yaşamak dilinizi geliştirmeniz açısından oldukça önemlidir.

İngilizce evrensel olarak kullanılan bir dil olduğu için ABD veya İngiltere gibi bir ülkede eğitim almak oldukça avantajlı olabilir. İngilizce okuyabilecek, yerel halkla konuşabilecek ve dil becerilerinizi geliştirebileceksiniz.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Native Speaker Olmak için Bilmeniz Gerekenler

Kariyer fırsatları artacak

Küreselleşmiş, iyi bağlantılı bir dünyada, işverenler uluslararası deneyim ve eğitime sahip mezunlara giderek daha fazla değer veriyor. Yurtdışında okumak, yeni diller öğrenmenize, diğer kültürleri takdir etmenize, başka bir ülkede yaşamanın zorluklarını aşmanıza ve dünyayı daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Bunların hepsi modern işletmelerin işe alırken aradığı şeylerdir ve bu tür özellikler gelecekte daha önemli hale gelecektir.

Yurtdışında Üniversite Okumanın Koşulları    

Yurtdışında okumak, uzmanlık alanınızda kendinizi geliştirmenize yardımcı olacak zengin araştırma fırsatları sunan lisans eğitiminiz için oldukça etkili fırsatlar sunmaktadır. Yurt dışında üniversite okumak isteyen her öğrencinin belirli şartları sağlıyor olması oldukça önemli bir kriterdir. Bu şartlar ise şu şekildedir:

  • Yurt dışında üniversite okumak isteyen öğrencinin yeterli düzeyde İngilizce seviyesinin olması gerekir. Öğrencinin TOEFL ve IELTS veya bu sınavlar ile eşdeğer olan PTE sınavından başarılı bir puan almış olması gerekir.
  • Yurt dışında üniversite okumak isteyen öğrencinin belirli bir düzeyde not ortalamasına sahip olması yani öğrenci yurtdışında üniversite lisans eğitimi almak isterse lise diploması ile lise not ortalamasının minimum 100 üzerinden 80 olmalıdır.
  • Yurt dışında üniversite okumak isteyen öğrencinin SAT (Scholastic Aptitude Test) Skorunun olması; Yurtdışında üniversite öğreniminde gerekli olan İngilizce olarak okuma, yazma anlama, konuşma, matematik, geometri, kompozisyon yazma, yorum yapma yeteneklerini ölçen bir sınavdır.
  • Yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrencinin aktif, sosyal ve yetenekli olmasını istemektedir. Özellikle burslu eğitim almak isteyen öğrencilerde bazı başarılar aranır.

Yukarıdaki koşulları sağlayan öğrenciler yurtdışında direkt istedikleri bir üniversitede eğitim görme hakkına sahip olabilirler. Buna ek olarak üniversitelerin istediği gerekli evraklarda sağlandığında artık yurtdışında üniversite okumanız için bir problem kalmaz.

Yurtdışındaki Üniversitelerin Eğitim Süreci ve Süresi     

Yurt dışında lisans eğitimi genellikle birçok ülke ve programda 3 ila 4 yıl sürmektedir. Amerika, Kanada başta olmak üzere 4 yıllık lisans programları gözükürken, Avrupa genelinde bu süre genellikle 3 sene kadardır.

Bazı mühendislik bölümleri ise 4 sene kadar sürebilmektedir. Bunun yanı sıra mimarlık programları 5 yıl, diş hekimliği ve eczacılık bölümleri 5 yıl, tıp eğitimi ise 6 yıl sürebilmektedir. Amerika ve Kanada’daki tıp eğitimleri ise fakülte değişimi sebebi ile 8 yılı sürebilmektedir.

Uluslararası öğrenci alımı yapan bazı üniversiteler ise dil yeterliliği ve mezuniyet ortalamaları dışında öğrencilerin bazı derslerini lise seviyesinde almış olmasını beklemektedir. Türkiye lise müfredatında sunulmayan bu dersleri de alabilmek için dil eğitimi yanında akademik içerik de sağlayan hazırlık programlarında öğrenciler hazırlık eğitimi alabilirler.

Bazı öğrenciler ise bu durumda kalmamak için üniversiteyi okumayı düşündükleri ülkede lise eğitimi alarak oradan mezun olmaya çalışır. Bu şekilde sadece o ülkenin öğrencilerine açık olan programlara da başvurma şansını elde etmiş olurlar. Üniversiteye yönelik lise eğitimi için tercih edilen programlar genellikle İngiltere’de lise, Kanada’da lise, Amerika’da lise programları olmaktadır.

Yurtdışında Üniversite Eğitimi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler 

Yurtdışında üniversite eğitimi alırken dikkat etmeniz gereken birçok etken bulumaktador. İlk olarak okumak istediğiniz bölümü seçmelisiniz ve bu bölümü size maddi ve eğitim kalitesi bakımından daha avantajlı şekilde sunan üniversiteleri de araştırmalısınız.

Başvuru aşamasında ise ilk dikkat etmeniz gereken konu her üniversitenin özel olarak belirlediği son başvuru tarihidir. Üniversite eğitimi alırken dikkat etmeniz gereken birçok kriter ise şu şekildedir:

Ön araştırma

İlk olarak, ülkenin dili, kültürü, dini, davranışları, yemekleri ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalısınız böylece nasıl davranmanız gerektiğini ve yapmanız gerekenleri daha iyi bilirsiniz.

Telefon planı

Yurtdışında okurken bu kesinlikle gereklidir. Aniden havaalanında bir arama yapmanız, verilerinizi Google Haritalar için kullanmanız veya bir taksi şirketi gibi bilgi aramanız gerekip gerekmediğini asla bilemezsiniz. Seyahate çıkmadan önce, cep telefonu sağlayıcınızla, taşındığınız ülkeyle uluslararası planları olup olmadığını ve hala uygun olup olmadığını kontrol edin.

Bütçeleme ve finans

Bu durum, anne-babanız yanınızdayken sürekli aklınızda olan bir şey olmayabilir ancak yurt dışında okurken parasal koşullarınızın ve bütçenizin farkında olmanız gerekir. Finansal açıdan dikat etmeniz gerekenler ise şu şekildedir:

  • Bankanızın uluslararası ücretlendirme ücreti
  • Kendi ülkeniz ile taşındığınız ülke arasındaki döviz kuru
  • Yeni evinizin para sistemi.

Yurtdışı Üniversiteler için YÖK Denkliği

Hem daha kısa hem de daha düşük maliyetlerle eğitim alabilen öğrenciler aynı zamanda Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) denkliğine sahip okullara giderek Türkiye’ye döndüklerinde herhangi bir problem yaşamadan iş hayatına devam edebilirler.

Üniversite eğitimi ülkeden ülkeye değişiklik gösterse dahi çoğu zaman Türkiye’de olduğundan daha pahalıya gelmemektedir. Öğrenciler hem bir dilde uzmanlaşma hem de yurt dışında bir ülkede yaşama ve staj yapma imkanına sahip olurlar. Aynı zamanda bunu Türkiye’deki maliyetlere çok yakın şekilde yapabilme imkanına sahiptirler.

Yurtdışındaki En İyi Üniversiteler

Yurtdışında okumak için en iyi üniversiteler aşağıdaki gibidir:

  • University of Oxford

(Oxford Üniversitesi)

www.ox.ac.uk

  • California Institute of Technology

(Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü)

www.caltech.edu

  • Stanford University

(Stanford Üniversitesi)

www.stanford.edu

  • University of Cambridge

(Cambridge Üniversitesi)

www.cam.ac.uk

  • Massachusetts Institute of Technology

(Masachuset Teknoloji Enstitüsü)

www.web.mit.edu

  • Harvard University

(Harvard Üniversitesi)

www.harvard.edu

  • Princeton University

(Princeton Üniversitesi)

www.princeton.edu

  • Imperial College London

(Londra Imperial Üniversitesi)

www.imperial.ac.uk

  • ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich

www.ethz.ch

  • University of California, Berkeley

(Berkeley Kaliforniya Üniversitesi)

www.berkeley.edu

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “yurtdışında üniversite nasıl okunur” konusu hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

 

                                       

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı