İngilizce Gramer

If Only Kullanımı ve Örnek Cümleelri

İngilizcede sık kullanılan ve kullanımı sırasında genellikle karıştırılan birçok cümle yapısı ve kelime bulunmaktadır. Bu yapılardan birisi de “If only” yapısıdır. Peki if only kullanımı nasıldır ve if only yapısının kullanımında cümle yapıları nasıl olmalıdır?

İngilizce konuları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan if only kullanımını mutlaka öğrenmeniz gerekir. If only (Keşke) kelimesini, bir durumun farklı olmasını isterken kullanırız. Bunun yanında if only kelimesine benzeyen “I wish” kalıbı da kullanılır.

If only kalıbının kullanıldığı birçok durum vardır. Peki en sık kullanılan cümle yapılarından olan if only yapısının kullanım alanları nelerdir?

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilenleri ve örnek cümleleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

If Only Nedir?    

“If only” ifadesi, İngilizcede dilek veya pişmanlık ifade etmek için kullanılan bir yapıdır. Genellikle, gerçekleşmemiş veya gerçekleşmesi mümkün olmayan bir durumu, bir isteği veya bir pişmanlığı belirtirken kullanılır. Bu ifade, genellikle bir tür hayal kırıklığını, kaçırılmış bir fırsatı veya değişmesini istediğimiz bir durumu ifade etmek için kullanılır.

If only teriminin İki temel kullanım şekli vardır:

  1. Gerçek Dışı Geçmiş Durumlar için “If Only”: Geçmişte olup bitmiş ve değiştirilemez durumlar için kullanılır. Bu yapıda genellikle “if only” ardından “had” ve bir fiilin geçmiş zaman hali (past participle) kullanılır. Örneğin, “If only I had studied harder for the exam” (Keşke sınava daha çok çalışsaydım) cümlesi, geçmişte yapılmayan bir eyleme duyulan pişmanlığı ifade eder.
  2. Şimdiki veya Gelecekteki Gerçek Dışı Durumlar için “If Only”: Mevcut veya gelecekteki gerçekleşmesi mümkün olmayan durumları ifade ederken, “if only” ile “would” veya “could” kullanılabilir. Örneğin, “If only I could fly” (Keşke uçabilseydim) cümlesi, gerçekleşmesi mümkün olmayan bir isteği ifade eder.

Bu yapı, genellikle duygusal bir vurguyla kullanılır ve konuşmacının dileğini veya derin bir pişmanlığını ifade eder. Dilin edebi ve duygusal yönlerini zenginleştiren bu yapı, özellikle hikaye anlatımı ve günlük konuşma dilinde etkilidir.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Detaylı İngilizce Cümle Kurma Rehberi

If Only Nasıl Kullanılır?       

If only yapısının kullanıldığı birçok zaman ve cümle yapısı bulunmaktadır. Bu yapılar aşapıdaki gibidir:

1. If Only + Past Tense

Kalıp geçmiş zaman kipi ile kullanılıyor olsa da geçmişle ilgili bir şey anlatmak için kullanılmamaktadır. Bu type şimdiki zaman içerisinde anlam ve durum belirtmek üzere kullanılır.

Örnek: If only the school weren’t so far!

Anlamı: Keşke okul bu kadar uzak olmasaydı!

2. If Only + Past Perfect

Kalıp, past perfect zaman kipi ile kullanıldığında, geçmişe yönelik arzuları, pişmanlıkları ifade etmemizi destekler nitelikte kullanılmaktadır.

Örnek: You have broken his leg. If only you’d been more careful!

Anlamı: Onun bacağını kırdın. Keşke biraz daha dikkatli olsaydın!

3. If Only + Would + Infinitive Without To

Bu kalıp genel olarak, konuşmacı mevcut durumdan memnun olmadığında, kızdığında veya gelecekte bir değişiklik yapmak istediğinde kullanılmaktadır.

Örnek: If only / you wish I wouldn’t talk to him so much.

Anlamı: Benim onunla bu kadar çok konuşmamı istemezdin.

If Only ile İlgili Örnek Cümleler!       

If only ile ilgili örnek cümle yapıları ve Türkçe anlamları aşasıdaki gibidir:

İngilizceTürkçe
If only you were more clever.Keşke daha zeki olsaydın.
If only you were here now.Keşke şu an burada olsaydın.
I got a low grade from the exam. I wish / If only we had studied harder.Girdiğim sınavdan düşük bir not aldım. Keşke biraz daha çalışmış olsaydık.
That is a sensitive subject for him. If only you had been a little more careful.Bu onun için hassas bir konu. Keşke biraz daha dikkatli olsaydın.
If only / I wish children wouldn’t make so much noise in the plane.Keşke çocuklar, uçakta bu kadar ses çıkarmasalar.
If only / I wish it would snow until Christmas. So we could play snowball on New Year's Eve.Keşke yılbaşına kadar kar yağsa. Böylece yılbaşında kar topu oynayabilirdik.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “if only kullanımı ve if only ile ilgili cümleler” konuları hakkında çeşitli örnekler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı