İngilizce Yazma

İngilizce Writing Geliştirme Rehberi

Yazma becerilerinizi geliştirmek için çeşitli kriterleri öğrenmek sandığınız kadar karışık ya da zor değil. Etkili bir İngilizce writing yazmak ve İngilizce writing geliştirmek için birçok yöntem bulunmaktadır. Daha iyi ve etkili İngilizce yazma alışkanlığı edinmek pratik gerektirir.

İyi bir writing yazmak bir günde edinebileceğiniz bir beceri değildir. Yazma becerilerinizi geliştirmek, sıkı çalışma ve düzenli olarak pratik yapmanızı gerektiren bir süreçtir. İngilizce yazma yeteneğinizi ve yaratıcılığınızı geliştirmek için çeşitli yazma alıştırmaları yapmanız oldukça önemlidir. Bu yazımızda, İngilizce writing yazmanın püf noktalarını ve yazma becerilerinizi nasıl geliştirebileceğinizi sizinle paylaşacağız.

İngilizce Writing Nasıl Yazılır?

ingilizce writing

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Kendinizi açıkça ifade edebilmek için kelime dağarcığınızı sürekli olarak geliştirmeniz gerekir Bu şekilde, sadece birçok kelimeyi öğrenmiş olmakla kalmaz, bildiğiniz kelimeleri doğru bir şekilde kullanabilmeyi de öğrenmiş olursunuz. Bu süreçte, yalnızca kelime listeleri oluşturmak yerine örnek cümlelerle yeni öğrendiğiniz kelimeleri pekiştirmeniz çok daha faydalı olacaktır. Yeni bir kelime öğrendiğinizde, o kelimenin tüm kullanım alanlarını ve bu kelime ile birlikte kullanılan edatları öğrenmeye çalışın. Ayrıca bu kelimeleri nasıl doğru yazacağınızı ve kullanım alanlarını da bilmelisiniz. Yanlış yazım cümlenizin anlamını değiştirebilir. Ek olarak, yanlış yazım, okuyucunun yazdıklarınızı anlamasını da zorlaştırır. Bu durumda, etkili bir writing yazamamanıza sebep olur.

İngilizce Writing Nasıl Geliştirilir?

ingilizce writing

Writing yazma konusu, dil bilen birçok insan tarafından kolay bir konu gibi görünse de aslında kendi içerisinde pek çok kriterleri ve kuralları olan bir konudur. Writing yazmanın kolay bir konu olarak algılanmasının sebeplerinden birisi de insanların, sadece kelime bilgisi ve gramer öğrenimi ile etkili metinler oluşturabileceklerini düşünmeleridir. Doğru cümle kurmanıza yetecek kadar dil bilgisi kuralı ve sözcük biliyor olmanız konu hakkında yazmak için gerekli olan kriterler arasındadır. Bunların yanı sıra;

  • Okuma pratiği yapmak,
  • Yazdıklarınızı birine kontrol ettirmek,
  • Mektup arkadaşı edinmek,
  • İlgi alanlarınızla ilgili yazı yazmak,
  • Bol bol pratik yapmak,

Gibi etkenler de yazma becerilerinizi geliştirmenizde önemli rol oynar.

Okuma Pratiği Yapın

İyi bir writing yazarı olmak, aynı zamanda meraklı bir okuyucu olmak demektir.  Düzenli olarak okumak, yazma becerilerinizi geliştirmeye başlamanın kolay bir yoludur. Sadece roman ya da kısa hikayeler okumak yerine pek çok çeşitli kaynak (kitap, makale, vb.) okumak sizin için oldukça faydalı olacaktır. Daha zorlayıcı materyaller okuyarak ufkunuzu genişletebilir ve cümle yapısına, kelime seçimine ve materyalin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine odaklanarak yazma becerinizi geliştirmeye yönelik farklı pratikler yapabilirsiniz. Çok okursanız, bir metnin nasıl etkili bir metin olabileceğini ve yazarken hangi hatalardan kaçınmanız gerektiğini anlarsınız.

İngilizce Grammar’i Geliştirin

Dilbilgisi, yazının kalitesini artıran en önemli etkenlerden birisidir. İngilizce writing yazarken uygun zamanı ve noktalama işaretlerini doğru şekilde kullanmayı özen gösterin. Noktalama, yazınızı net ve akıcı hale getirmenin harika bir yoludur. Yazınızı her zaman iki kez kontrol edin. İlk okuduğunuzda genel hataları gözlemleyin ve ikinci okuyuşunuzda, gramer hatalarını arayın.

Bol Bol Kelime Çalışması Yapın

Kelime listenizdeki kelimeleri sınıflandırarak bir hikâye yazın. Bu alıştırma için 10-20 kelime seçin ve writinginizi bu kelimeler doğrultusunda yazın. Bu alıştırma, birçok nedenden ötürü kelimeleri daha iyi anlamanıza ve daha iyi hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca yeni öğrendiğiniz kelimeleri cümle içinde kullanmak, bu kelimeleri nasıl kullanacağınızı anlamanızı yardımcı olur.

Kelimeleri bir bağlam içinde hatırlamak daha akılda kalıcı olmalarını sağlar. Writinginizin ilgi çekici bir konusu olmasa da kullandığınız kelimeleri daha kolay hatırlayacaksınız. Bir şeyleri yazmak, beyninizin farklı bir bölümünü harekete geçirir ve kelime dağarcığındaki kelimeleri daha da iyi hatırlamanıza yardımcı olur. Writinginiz bittiğinde, arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Yazdıklarınızı Birine Kontrol Ettirin

Sadece yazmak ve yazdıklarınızı kontrol etmemek kendinizi geliştirmenize ve hatalarınızı görmenize engel olur. Yazılarınızı, İngilizce dilbilgisi iyi olan bir eğitmene ya da İngilizce becerilerine güvendiğiniz bir arkadaşınıza okutup geri bildirim almıyorsanız yazdığınız yazıların gelişiminize hiçbir faydası yoktur.  Geribildirim almanız, nerelerde gramer, imla veya kelime seçimi hatası yaptığınızı, yazınızın hangi kısımlarında hata yaptığınızı ve hangi bölümlerde Türkçe düşündüğünüzü görmeniz açısından oldukça önemlidir.

Yazılarınızı okutup geribildirimler almazsanız, yaptığınız hataların hiçbir zaman farkına varamaz, yaptığınız o yanlışları sonraki çalışmalarınızda da yapar ve hiçbir zaman hatalarınızı düzeltemezsiniz. Bu durumda, yanlışlarınızı gözlemleyebilmeniz, düzeltmeniz daha da zorlaşabilir ve doğru şekilde düzeltmeniz imkânsız hale gelebilir.  Yapılan yanlışların görülüp düzeltilmemesinin ne gibi sonuçlara yol açtığını Türkiye’de en çok da telaffuz konusunda görürüz.

Mektup Arkadaşı Edinin

İngilizce yazma becerinizi geliştirebilmek için kendinize bir mektup arkadaşı edinmeniz sizin için oldukça önemlidir. Bu kişinin bir native speaker olması İngilizcenizi geliştirmeniz açısından da faydalı olacaktır.  Size düzenli bir şekilde mektup yazması ve sizin yazdığınız mektuplardaki hatalarınızı sizinle paylaşması sizin yazma becerilerinizi geliştirmenize büyük katkı sağlayabilir.

İlgi Alanlarınızla İlgili Yazın

İlgi alanlarınız ile ilgili yazı yazmak hem ilgi alalarınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuz için akıcı daha iyi cümleler kurabilmenize hem de yazmaya alışma sürecinde daha motive bir şekilde metinler oluşturabilmenize olanak tanır. Bu şekilde, hem yazma alışkanlığını daha severek geliştirebilir hem de kendinizi yormadan yazma alışkınlığı edinebilirsiniz.

Bol Bol Pratik Yapın

Sürekli olarak yazma pratiği yapmak, kendi zihninizin derinliklerine inmenize izin verir. Kendinizi yazmak için hazır hissettiğiniz bir zamanda zamanlayıcı ayarlayın ve düşündüğünüz her fikri yazmaya başlayın. Yazdıklarınızın herhangi bir şekilde mantıklı ya da tutarlı olmasına gerek yok ilk aşama için sadece yazmanız yeterli olacaktır. Akademik bir makale ya da bir kısa hikâye yazsanız dahi zihninizi aktif olarak kullandığınız ve beyin fırtınası yaptığınız için zamanla daha rahat yazmaya ve daha etkili metinler oluşturmaya başlayacaksınız.

Bir kitaptan veya başka bir yazıdan rastgele bir cümle seçin ve bunu kısa bir hikâyenin ilk cümlesi olarak kullanın. Hikâye herhangi bir yöne gidebilir ve seçtiğiniz cümle herhangi bir konu hakkında olabilir. Bu şekilde, fikir üretmeniz daha da kolaylaşır.

İyi yazmak; aynı zamanda iyi bir olay örgüsü ile giriş, gelişme ve sonuç kısımlarının yeterince etkili olması gerektiği anlamına gelmektedir. Bu şekilde yazabilmenin diğer bir yolu ise herhangi bir web sitesi veya bir kitap bularak, bir metin seçmek ve bu metni tekrardan okuyarak metni düzenlemeye çalışmaktır.

Kötü yapılandırılmış veya tekrarlanan cümleleri, klişeleri, pasif ses örneklerini, sözlü ifadeleri ve cümle yapıları inceleyerek daha akıcı bir metin olabilmesi için müdahale edilmesi gereken alanları işaretleyin. Böylece, dilbilgisi ve gramer bilgilerinizi sürekli olarak tekrarlamış olursunuz. Kurgu pratiği yapmak, daha yazmadan önce neye bakmanız gerektiğini bilerek, yazma sürecinize genel olarak yardımcı olacaktır. Bu şekilde hem İngilizcenizi hem de yazma becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizler için İngilizce writing becerinizi nasıl geliştirebileceğiniz hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

BukyTalk Ücretsiz Seansını Denemek İsterseniz Tıklayın!

 

 

 

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı