Detaylı İngilizce Cümle Kurma Rehberi
Cümle yapısı konusu, bir cümlenin çeşitli unsurlarını ve bu unsurlar ile sunmak istediğimiz etkiyi karşı tarafa iletebilmek için nasıl cümle kurmamız gerektiğini kapsar. Kullandığınız cümle yapısının anlaşılabilir olması için cümle yapılarını ve bu yapıları ne şekilde kullanmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. İngilizce cümle kurma için bilmemiz gerekenler nelerdir?
Bir cümle, kendi kendine yeten bir anlam birimidir. Yazma ve konuşma eylemi de arka arkaya dizilen kelimelerin anlaşılır bir bütün olmasıyla mümkündür. Yazdığınızda veya konuştuğunuzda kurduğunuz cümlelerin anlamı, birbirleri ile bir bütün oluşturmalı, bakış açınızı açık ve öz bir şekilde karşınızdakine aktarmalıdır.
Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Dev İngilizce Konuşma Pratiği Rehberi
Korkusuzca İngilizce Konuş! | BukyTalk İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun! Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla! |
Doğru dilbilgisi ve noktalama işaretlerini kullanmazsanız veya cümleleriniz çok uzun olursa, söylemeye anlatmaya çalıştığınız durum netleşmez ve okuyucu veya diyalog kurduğunuz kişi anlam akışı kesildiği için sizi anlamakta zorluk çeker.
Peki İngilizce cümle çeşitleri nelerdir? İngilizce cümle kurmak için bilmeniz gerekenleri merak ediyor musunuz? Bu yazımızda, İngilizce cümle nasıl kurulur? Buna dair detaylı bilgileri sizler ile paylaşacağız.
İngilizce Cümle Çeşitleri
İngilizcede, 4 tür cümle çeşidi mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Basit cümleler (Simple sentences)
- Bileşik cümleler (Compound sentences)
- Karmaşık cümleler (Complex sentences)
- Bileşik karmaşık cümleler (Compound-complex sentences)
Bu dört İngilizce cümle türlerini öğrenmek, İngilizce öğrenmek isteyen kişilerin kendilerini etkili bir şekilde, ifade etmelerini sağlayacaktır.
Basit Cümleler (Simple Sentences)
Basit yapılı bir cümle, cümlenin en temel yapı taşlarına sahiptir. Yapısı özne ve fiilden oluşur. Cümle içerisinde fiilimsilerin veya yüklem dışında bir çekimli fiilin olmadığı cümlelerdir. Yani tek yüklemi olan cümlelere basit cümleler denir.
Basit Cümle Örnekleri
- Adele drank her morning tea. (Adele= subject, drank = verb)
(Adele sabah çayını içti.)
- I showered last night. (I= subject, showered= verb)
(Dün gece duş aldım.)
Bileşik cümleler (Compound sentences)
İki veya daha fazla cümlenin, bir, ya da daha fazla bağlaç ile birleştirilmesine birleşik cümle yapısı denir. Bu cümlelerden her birinde bir özne ve bir fiil vardır. Bu nedenle, her biri tek başına bir anlam ifade eder. Fakat bu bağlaçların coordinate conjunctions (But, and, because, then, as well, so, or, either… or, neither… nor, not only… but) olması gerekir.
Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Cümle Örnekleri ile Either Neither Farkı
Birleşik Cümle Örnekleri
- I went to Germany but could not see Kristina.
(Almanya’ya gittim ancak Kristina’yı göremedim.)
- She drank her morning tea, and then she dressed.
(Sabah çayını içti sonra giyindi.)
Karmaşık Cümleler (Complex Sentences)
Karmaşık cümleler, bir bağımsız cümle ve en az bir bağımlı cümle içerir. Bağımsız olan cümle bir düşünceyi ifade eder ve tek başına bir cümle olarak kullanılabilir. Bağımlı cümle ise bir öznesi ve fiili olmasına rağmen, tek başına bir cümle olarak kabul edilmeyen cümle yapılarıdır.
Karmaşık Cümle Örnekleri
- She realized she would be late for work yet again as she watched the train pull out of the station.
(Trenin istasyondan ayrılışını izlerken yine işe geç kalacağını fark etti.)
- Because she woke up late when her alarm malfunction, Chloe missed her morning train.
(Chloe, alarmı arızalanınca geç uyandığı için sabah trenini kaçırdı.)
Bileşik Karmaşık Cümleler (Compound-Complex Sentences)
Bileşik karmaşık cümleler, birden fazla bağımsız cümle ve en az bir bağımlı cümle içeren bir cümle yapısına aittir. Adından da anlaşılacağı üzere hem bileşik bir cümle hem de karmaşık bir cümle oluşur.
Bileşik Karmaşık Cümle Örnekleri
- The dog started barking so the cat ran away and I couldn’t keep up, so I stopped.
(Köpek havlamaya başladığı için kedi kaçtı ve ben yetişemedim, bu yüzden durdum.)
- Jane doesn’t like scary movies because they are loud, so she doesn’t watch them.
(Jane korku filmlerini gürültülü oldukları için sevmiyor bu yüzden korku filmleri izlemez.)
İngilizce Cümle Kurma Yöntemleri Nelerdir?
İngilizcede cümle kurma yöntemlerini bilmek için İngilizce cümle yapılarının nasıl olması gerektiğini biliyor olmanız gerekir. Özne, fiil, sıfat, zarf, isim gibi cümle ögelerinin yanı sıra cümle kalıplarını da biliyor olmanız oldukça önemlidir. Cümlelerin yapıları, aşağıdaki beş kalıptan biri kullanılarak oluşturulabilir:
- Özne-Fiil
- Özne fiil nesne
- Özne-Fiil-Sıfat
- Özne-Fiil-Zarf
- Özne-Fiil-İsim
Özne-Fiil
Bu tür bir cümle, ‘‘Joe walks’’ (Jane yürüyor.)” gibi temel cümle yapılarıdır. Burada ‘‘Joe’’ öznedir ve ‘‘walks’’ fiildir. Cümleyi genişletmek için farklı kelime türleri de eklenebilir.
‘‘Joe walks quickly,’’ (Joe hızlı yürür.)” cümlesini oluşturmak için bir zarf ekleyebilir veya ne zaman yürüdüğünü söylemek için bir zaman ifadesi ekleyebilirsiniz, örneğin, ‘‘Joe walks every morning.(Joe her sabah yürür.)”.
Özne-Fiil-Nesne
Bu cümleler ‘‘He is playing a piano.’’ (Piyano çalıyor.) gibi cümle yapılarıdır. Bu cümlede “He” özne, “playing” fiil ve “piano” nesnedir.
Özne-Fiil-Sıfat
Bu tür bir cümle, ‘‘He is handsome’’ gibi cümle yapılarını kapsar. Burada ‘‘He’’ özne, ‘‘is’’ fiil ve ‘‘handsome’’ sıfattır.
Özne-Fiil-Zarf
Bu cümleler ‘‘He walked away.’’ gibi cümle yapılarıdır. Bu cümlede “He” özne, ‘‘walked’’ fiil ve ‘‘away’’ zarftır.
Özne-Fiil-İsim
Bu tür cümleler, ‘‘The teacher is a man’’gibi cümle yapılarıdır. Burada ‘‘the teacher’’ özne, ‘‘is’’ fiil ve ‘‘a man’’ isimdir. Diğer cümle türlerinde olduğu gibi, cümle üzerinde genişletmek için sözcükler veya tümcecikler ekleyebilirsiniz.
Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Uyurken Yabancı Dil Öğrenme Mümkün Mü? Öğrenin
İngilizce Cümle Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İngilizce cümle kurarken dikkat etmeniz gereken kriterler aşağıdaki gibidir:
Cümlelerinizi Basit Tutun
Duruma göre bazen basit bir cümle birleşik bir cümleden daha etkili olabilir. Bu noktada, yazma veya konuşma stilinizin hedef kitlenize göre nasıl olması gerektiğini bilmelisiniz.
Dilbilginize Dikkat Edin
İyi cümle yapılarında, özne yüklem uyuşmazlığı, ardışık cümleler ya da yazım hataları gibi sorunlar bulunmaz. Yazınızda, yüklemi eksik veya devrik cümleler bulunmadığından emin olabilmek için kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Doğru dilbilgisi kullanımı, yazı ve konuşma dilinizin daha anlaşılır olmasına ve etkili bir şekilde iletişim kurmanıza yardımcı olur.
Noktalama İşaretlerinin Kullanımı
Doğru noktalama işareti kullanmak, cümlenin yapısının anlaşılması açısından oldukça önemlidir. Noktaların, virgüllerin, kısa çizgilerin, noktalı virgüllerin ve diğer noktalama işaretlerini doğru kullandığınızdan emin olun. Noktalama işaretleri ve dilbilgisi kullanımını doğru şekilde yapabilmek için bol bol okuma ve yazma pratiği yapmanız oldukça önemlidir.
İngilizcenizi geliştirmeniz yalnızca pratik ile mümkün olabilir. Cümlelerinizi ve fikirlerinizi nasıl ifade etmeniz gerektiğine dair alıştırmalar yapın. Cümle yazarken ne kadar pratik yaparsanız o kadar etkili yazılar yazarsınız.
İngilizce cümle kurma becerinizi geliştirirken İngilizce yazı yazma becerinizi de geliştirmiş olursunuz. Doğru ve etkili İngilizce cümleler kurabilmek hem akademik dünyada hem iş dünyasında olmazsa olmaz gerekliliklerdendir.
BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere, İngilizce cümle kurmak için bilinmesi gerekenleri, İngilizce cümle yapılarını, İngilizce cümle türlerini ve İngilizce cümle kurma örneklerini derledik. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!
Korkusuzca İngilizce Konuş! | BukyTalk İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun! Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla! |