İngilizce Geliştirme

Uyurken Yabancı Dil Öğrenme Mümkün Mü? Öğrenin

Günün yaklaşık üçte biri uykuda geçirilmektedir. Bu yüzden birçok insan için merak edilen bir konu vardır: ‘‘Bu zamanı değerlendirmek için uyurken yabancı dil öğrenmek mümkün mü?’’

Uykuda yabancı dil öğrenmek için sesli kitaplar ve podcastler gibi ses kaynaklarını kullanabilirsiniz. Uyku sırasında çeşitli kaynaklardan dinleme pratiği yapabilirsiniz. Ancak günümüzde uykuda öğrenme fikri tartışmaya açık bir konudur. Uykuda yabancı dil öğrenmenin etkili olduğuna dair yeterli kanıt olmadığı için genellikle mümkün olmayacak bir dil edinme şekli olarak görülmektedir. Peki Uyku açıkça öğrenmeyle bağlantılı olsa da uykunuzda gerçek anlamda bir dil öğrenmek mümkün olabilir mi? Bu yazımızda, uyku sırasında yabancı dil öğrenebilir misiniz konusunu ele alacağız.

Uyurken Dil Öğrenmek Mümkün Mü?

uyurken dil öğrenmek mümkün mü

Uykuda öğrenmek veya hipnopedi kavramının uzun bir geçmişi vardır. Uykuda öğrenmenin faydasını gösteren ilk çalışma 1914’te Alman psikolog Rosa Heine tarafından yayınlanmıştır. Bu araştırmalar sonucunda, kişinin uyumadan önce yeni bilgiler öğrenmesinin, gündüz öğrenmeye oranla daha etkili olduğu keşfedilmiştir.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Araştırmalar ile günümüzde yapılan birçok çalışma sayesinde, uyku öncesi öğrendiğimiz yeni bilgileri tekrarlamanın çok önemli olduğunu biliyoruz. Uyku sırasında beyin, gün içerisinde edinilen bilgileri yeniden tekrar eder ve bu bilgileri ilk oluştukları yer olan hipokampustan beyindeki bölgelere taşıyarak dengeler. Uyku sırasında beynin gerçekleştirdiği bu işlev göz önüne alındığında, anıların değiştirilip değiştirilemeyeceğini, geliştirilip geliştirilemeyeceğini ve hatta yeniden şekillenip şekillendirilemeyeceğini sormak doğaldır.

Öğrenme sürecini uykunun hareketsizliği ile bağdaştırmayı düşünmek zordur ancak bu durum, birkaç bilim insanının bu fikirler üzerinde çalışmasını engel olmadı. Görünüşe göre uykudayken yabancı dil öğrenmek, gelecekte de o kadar kolay olmayacak. Yani bir gecede Çince öğrenmek mümkün değildir. Bununla birlikte, yeni öğrenilen kelimelerin ve cümlelerin akılda kalıcı olacağına dair olumlu yönde bazı göstergeler mevcut olsa da iki duruma dikkat edilmelidir:

  • Öğrenmek istediğiniz dili inceleyin ve yeni kelimeler öğrenin.
  • Yabancı dildeki kelimeleri yalnızca uykuya dalma aşamasında dinleyin, derin uyku evresinde değil.

Siz Uyuduğunuzda Beyninizde Uyuyor Mu?

uyurken dil öğrenmek mümkün mü

Uyku, sağlık için çok önemlidir ancak edindiğiniz bilgileri ve deneyimleri sağlıklı bir şekilde pekiştirmeniz için de gerekli bir eylemdir. Bu nedenle, bir sınavdan önce gece boyunca çalışmak ters etki yaratabilir. Huzurlu bir gece uykusu, uyku sırasında edindiğiniz bilgileri çok daha etkili bir şekilde hatırlamanıza yardımcı olur.

Siz uyurken beyniniz gün içinde harcadığı enerjiyi yeniler ve biriktirir. Aynı zamanda edindiğiniz yeni bilgilerinde pekişmesine yardımcı olur. Bu çok önemli süreç, hafızanızı ve öğrenme becerilerinizi geliştirir.

Uyku, herkes için hayati bir süreç olmakla birlikte aynı zamanda günlük hayatınıza da etki eden bir süreçtir. Günümüzde, bu durum değişti.  Siz uyurken beynin ne yaptığını açıklayabilecek çok sayıda çalışma mevcut. Hafızanız ile bağlantılı olarak uyumanın olumlu etkisi daha da belirgindir. Uyku, zihin ve beden için oldukça önemlidir. Ruhu iyileştirir, bedeni ve zihni dinlendirir.

Çok kısa uyku süreleri de (5 dakikalık şekerleme) hafızanız ve beyninizin depolama kapasitesi üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Vücudunuzun ihtiyacı kadar uyuduğunuzda, hafızanız güçlenir ve öğreniminiz kolaylaşır. Bir başka ilginç gerçek ise öğrenmek ve uyumak arasında büyük bir korelasyon olmasıdır. Bazı bilgileri hatırlamak istiyorsanız, yabancı dil öğrenmek ile ilgili çalışmalarınız sonrasında mutlaka uyumalısınız. Bu durum, öğrenme etkisini büyük ölçüde artıracaktır.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Müzik Dinleyerek Nasıl İngilizce Öğrenilir?

Neden Uyurken Dil Öğrenmeyi Denemelisiniz?

Birçok araştırmaya göre; zihin, uyku esnasında yabancı dil öğrenimi için yapılan faaliyetlere olumlu sonuç vermiştir. Ek olarak, uykuda öğrenmek kelime dağarcığınızı da geliştirmenize yardımcı olur. Bilim henüz bunu tam anlamıyla desteklemese de bazı çalışmalar bu olasılığı büyük ölçüde desteklemektedir. Uyku sırasında bir dili tam anlamıyla öğrenemezsiniz ancak üzerine çalıştığınız bir dili ses kaynakları ile destekleyebilirsiniz. Bukytalk, sunduğu profesyonel hizmet ve samimi ortam ile hem İngilizcenizi hem de kelime dağarcığınızı geliştirebilmeniz için size uygun eğitim paketleri sunar.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizler için uykuda yabancı dil öğrenme süreci konusu hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

BukyTalk Ücretsiz Seansını Denemek İsterseniz Tıklayın!

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı