İngilizce Konuşma

Dev İngilizce Konuşma Pratiği Rehberi

Günümüzde, dünyanın yaklaşık 1/5’inin İngilizce konuştuğunu biliyor muydunuz? Bu nedenle insanlar birbirleri ile etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için İngilizce konuşma becerilerini geliştirebilecekleri çeşitli yöntemlere başvurmuştur. İngilizce konuşmak istiyorum ama bir türlü cesaret edemiyorum diyorsanız bu noktada İngilizce konuşma pratiği oldukça önemli bir konuma sahiptir.

İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirmek, daha kolay seyahat etmekten daha fazla insanla iletişim kurabilmeye ve hatta daha profesyonel iş alanlarında çalışabilmenize olanak tanır. Ayrıca, İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirmek, çeşitli İngilizce eğitim programları da dahil olmak üzere dünyanın en iyi kurumlarında yüksek öğrenim görebileceğiniz anlamına gelmektedir.

Peki İngilizce konuşma pratiği nasıl yapılır? İngilizce konuşma sürecinde dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilen tüm bilgileri sizler ile paylaşacağız.

İngilizce Konuşma Sürecinde Dikkat Etmeniz Gerekenler          

İngilizce öğrenirken, her çeşit aksana sahip kişiler ile konuşmamız gerekebilir. Eğitim gördüğünüz kurumdaki yetkililer ve yakın çevrenizdeki insanlar gibi pek çok kişi ile konuşarak farklı aksanları öğrenebilir ve bu aksanları dışarıda dahi duyduğunuzda anlayabilirsiniz. Bu nedenle, İngilizce konuşurken kendinizi rahat hissetmeniz oldukça önemlidir. İngilizce konuşma geliştirme; dinleme, yazma ve okuma becerilerinizi geliştirebileceğiniz şekilde pratik yapabileceğiniz bir dil becerisidir.

Peki İngilizce konuşma sürecinde dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Gramer Kurallarına Takılı Kalmayın!                

Bir dli oluşturan temel faktörler o dilin dilbilgisi yapısı gramer kuralları ve kelimelerdir ancak İngilizce konuşma becerilerimizi geliştirmek için gramer kurallarını kusursuz bir şekilde bilmemiz gerekmez. İngilizce dizi ve filmleri izlediğinizde göreceksiniz belli başlı temel cümle yapılarını ve İngilizce zaman yapılarını bilmek etkili bir şekilde İngilizce konuşabilmek için yeterlidir.

Konuşma dilinde karşınızdaki kişi sizin Past Perfect Tense veya Past Continuous Tense kullanımını tercih ederek hangi zamandan bahsetmek istediğinizi düşünmez. Gramer İngilizcenizi geliştirmeniz için çok önemlidir ancak etkili İngilizce konuşmak için gramer bilgisi, daha geri planda kalan bir tekniktir.

Yeterli Pratik Yapın!                      

Düzenli olarak dinleme çalışmaları yapmak dinleme becerilerinizi geliştirdiği kadar konuşma becerilerinizi de geliştirir. Konuşmak için yeni kelimeler öğrenmeniz gerekir. Düzenli olarak film veya dizi izlemek, müzik dinlemek, radyo ve podcast dinlemek kısacası düzenli olarak dinleme çalışması yapmanız oldukça önemlidir.

Bu çalışmalar hem dinlediğinizi daha iyi anlamanıza hem de karşılıklı diyaloglarda hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.

Dinleme çalışmaları yaparken, yeni kelimeler not alın ve bu kelimelerin eş anlamlılarını da araştırın. Bu şekilde tek bir kelime üzerinden birçok farklı kelime öğrenebilirsiniz.

İngilizce Konuşma Pratiği Sürecinde Dikkat Etmeniz Gerekenler  İngilizce Konuşma Korkusundan Kurtulun!      

Dil öğrenirken en büyük kurallardan birisi de kişinin özgüvenli olmasıdır. Yeni bir dil konuşurken veya yazarken hata yapmak, geleceğe dönük gelişiminize katkı sağlar. Dil öğreniminde hata yapmak aslında olumlu sonuçlara sebep olur. Hata yapmıyorsanız, dil kullanımında yeterince tecrübeli değilsiniz demektir. Hatalarınızdan ders çıkarmak ve kendinizi geliştirmek hem öğrendiklerinizin daha akılda kalıcı olmasına hem de hatalarınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Profesyonel bir şekilde İngilizce konuşabilmek için çalışıyorsanız tek yapabileceğiniz, öğrenmeye çalıştığınız dili günlük hayatınızda mümkün olduğu ölçüde fazla kullanmaya devam etmektir. Okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinizi geliştirip düzenli olarak pratikler yaparak zamanla daha az hata yapmaya başlayacaksınız.

Başkalarıyla Kendinizi Kıyaslamayın!

Dil öğrenme sürecinde kimse ile kendinizi kıyaslamamanız oldukça önemli bir süreçtir.     Bu süreç içerisinde kendinizi diğer dil öğrencileri ile kıyaslamak motivasyonunuzun azalmasına ve dil eğitimini artık almak istememenize sebep olabilir. Bu noktada dil öğrenme sürecinizde her zaman en büyük rakibinizi kendiniz olarak görmeli ve olumsuz hiçbir eleştiri veya düşünceye karşı yenik düşmemelisiniz.

Etkili Bir İngilizce Konuşma Pratiği için Uygulamanız Gereken Yöntemler

Etkili ve başarılı bir şekilde İngilizce konuşmak için uygulamanız gereken bazı yöntemler aşağıdaki gibidir:

 

İngilizce konuşma pratiği nasıl yapılır

İngilizce Düşünmeye Çalışın!                                

İngilizce konuşmanın en zorlayıcı taraflarından birisi de ana dilinizde düşünüp İngilizce cümleler kurmaya çalışmaktır. Ana dilinizde düşünür ve ardından İngilizce konuşmaya çalışırsanız, her zaman diller arasında anlık olarak çeviri yapmanız gerekecektir. Bu yüzden konuştuğunuz dilde düşünebiliyor olmanız oldukça önemlidir.

Gününüzü planlarken veya hangi arkadaşınıza bir soru soracağınızda İngilizce düşünmeye çalışın. Böylece, İngilizce düşünme becerinizi de geliştirirken İngilizce konuşma pratiği de yapmış olacaksınız. İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirmek için çok soru sormalı ve bu soruların üzerine gitmelisiniz. İngilizce düşündüğünüzde, İngilizce konuşmanın sizin için daha kolay olduğunu fark edeceksiniz.

Online İngilizce Dersi Alın!           

BukyTalk uzman kadrosu ile dil seviyenize özel çeşitli online eğitim paketleri sunmaktadır. BukyTalk platformunda en temel amaç dil eğitimi almak isteyen öğrenciler için samimi bir ortam sunulmasıdır.

BukyTalk, online eğitim seanslarına katılan tüm katılımcıların kendi dil seviyelerine paralel olarak oluşturduğu seanslar ile İngilizce konuşma pratiği yapmanıza yardımcı olur. Sizin dil seviyenize uygun paketi seçmek için https://bukytalk.com/kayitol adresinden veya yanda çıkan WhatsApp ikonundan ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

Günlük Konuşma Kalıplarını Öğrenin!

Konuşma gelişimi, dil edinimi ve öğreniminin önemli bir parçasıdır. Bir kişi erken yaşta doğru konuşmayı öğrendiğinde, okuma, yazma ve matematik ve fen gibi daha az ilgili konuları daha kolay kavraması daha olasıdır. Bunun için dil gelişiminiz için de belirli İngilizce günlük konuşma kalıplarını öğrenmeli ve bu cümle kalıpları doğrultusunda dil gelişiminizi ve konuşma becerilerinizi desteklemelisiniz. Günlük İngilizce konuşma diyaloğu için aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz:

Clara: Good morning Mr Hank, I’d like you to meet Dr Rose.

Mr Hank: Good morning. It’s nice to meet you, Dr Rose.

Dr Rose: Pleasure to meet you, too.

Clara: Dr Rose is from the USA. She just finished writing a book on mental disorders.

Mr Hank: I also belong to that field. I work for the United Nations.

Dr Rose: If I am not wrong, are you from the development program team?

Mr Hank: Yes you are right but how did you know?

Dr Rose: I have read some of your previous articles. They’re so good.

Bol Bol Kelime Ezberleyin!

Dil öğrenmek ile ilgilenen pek çok insan, dili etkili bir şekilde öğrenmek için en temel unsurlardan biri olan kelime ezberleme çalışmalarını düzenli olarak yapması gerektiğini bilir. Düzenli olarak yeni kelimeler öğrenmeye çalışmak ve kelime dağarcığınızı geliştirmek için pratik yapmak kısa süre içerisinde İngilizce konuşma becerilerinizi de geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Kelime ezberlemek için çeşitli çalışmalar yapmanız gerekir. Örneğin, anlamını bilmediğiniz bir kelime duyduğunuzda veya gördüğünüzde, o kelimenin yalnızca anlamına bakmanız sizin için yeterli olmayacaktır. Bu kelimeyi bir gelime defterine not almanız gerekir. Kelimeyi defterinize yazdıktan sonra o kelimenin anlamını, kullanıldığı bağlamı ve gerekirse nasıl telaffuz edildiğini de defterinize not almanız gerekir.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: En İyi İngilizce Kelime Ezberleme Yöntemleri!

İngilizce Tekerlemelerle Alıştırma Yapın!           

Tekerlemeler, ana dilinizde veya öğrenmek istediğiniz herhangi bir dilde daha iyi telaffuz becerinizi geliştirmenize olanak tanır. Bir dilde konuşma becerilerinizi geliştirmek ve o dilde etkili bir şekilde iletişim kurmak istiyorsanız tekerlemeler ile pratik yapmanız, sizin konuşma yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olacağı gibi, aynı zamanda da yeni kelimeler öğrenmenize katkı sağlar.

Dilerseniz bu tekerleme çalışmalarınızı sesinizi kaydederek yapabilirsiniz böylece yanlış telaffuz ettiğiniz kelimeleri görerek telaffuzunuzu daha iyi geliştirebilirsiniz.

Küçük çocuklar, bir dilin konuşma ve telaffuz biçimine alışmak için İngilizce tekerlemeler ile pratik yaparlar. Peki bu durum yetişkinler içinde geçerli midir? Özellikle konuşma yeteneğini geliştirmek isteyen her insan diksiyon ve telaffuz geliştirmek için mutlaka tekerlemeler ile düzenli olarak pratik yapmalıdır.

Ayrıca konuşma becerilerini geliştirmek isteyen ve bunu tekerlemeler ile uygulayan herkes, bu tekerlemeler ile dilin kültürünü de tanıyabilir.

Eğlenceli ve telaffuzun kafiyeli olması sayesinde kulağa hoş gelen tekerlemeler, konuşma ve aksan açısında pratik yapmayı eğlenceli bir hale getirmektedir. Ayrıca telaffuz etmekte zorlandığınızda dilinizin sürçmesi veya yanlış sözcükler kullanarak hata yapmanız da pratik yaparken eğlenmenize imkân sağlıyor.

İngilizce Türkçe
I thought the exam was tough even though.Notlarıma bakarken sınavı geçmiş olmama rağmen zor olduğunu düşündüm.
I had been thorough when looking through my notes.Notlarıma bakarken sınavı geçmiş olmama rağmen zor olduğunu düşündüm.
Peter Piper picked a peck of pickled peppers.Peter Piper bir parça biber turşusu aldı.
How many pickled peppers did Peter Piper pick?Peter Piper kaç tane biber turşusu aldı?

Yüksek Sesle Okuma Yapın!         

Birçok insan için etkili bir yöntem gibi görünmeyebilir ancak aksanınızı geliştirmeniz için en etkili aktivitelerden birisi de kendi sesinizi ses kaydı olarak kaydetmenizdir. Birisinin size hatalarınızı söylemesi yerine sizin kendinizi dinleyerek ve kendi hatalarınızı tespit ederek çalışmanız çok daha verimli olacaktır.

Düzenli olarak herhangi bir metni okuyarak telaffuzunuzu geliştirebilirsiniz. Bu çalışmayı yaparken kendi sesinizi ses kaydına alırsanız hangi noktalarda hata yaptığınızı tespit edebilir böylece tek tek hatalarınızı daha rahat gözlemleyebilirsiniz.

Kendi Kendinize Konuşun!            

İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirmek, daha kolay seyahat etmekten daha fazla insanla iletişim kurabilmeye ve hatta daha profesyonel iş alanlarında çalışabilmenize olanak tanır. İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirmek, çeşitli İngilizce eğitim programları da dahil olmak üzere dünyanın en iyi kurumlarında yüksek öğrenim görebileceğiniz anlamına gelmektedir.

İngilizce konuşma geliştirmek için eğer bir konuşma arkadaşınız yoksa sürekli kendi kendinize İngilizce diyaloglar kurun. Hatta bu diyalogları günlük hayatınızdan alışveriş yaparken sahilde yürürken dahi zihninizden geçirin. Sizin için ne kadar fayda sağlayacağını göreceksiniz.

Günlük hayatta sürekli olarak İngilizceye maruz kalmak ve kendinizi İngilizce konuşmaya zorlamak, İngilizce konuşma geliştirme açısından oldukça önemli bir yöntemdir. Yapmaktan hoşlandığınız aktiviteleri İngilizce olarak yapmanız, konuşma becerilerinizi geliştirmenize büyük katkı sağlayacaktır.

Günümüzde internet, üzerinden İngilizce öğrenmenizi kolaylaştıracak etkili uygulamalar mevcuttur. Yalnız kaldığınızda dahi kendi kendinize İngilizce konuşabilir ve sesinizi kaydederek nasıl konuştuğunuzu ve kelimeleri nasıl vurgulamanız gerektiğini daha iyi kavrayabilirsiniz.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “İngilizce konuşma pratiği nasıl yapılır” konusu hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir Yorum

  1. bi türlü başlayamamıştım, cesaretimi topladım artık en yakın zamanda pratiklere başlıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı