İngilizce Geliştirme

İngilizce Nasıl Geliştirilir Diye Soranlara Öneriler

Bir dili öğrenmeye, o dili duyduğumuzda karar veririz. Daha sonra anlayabilmek ve konuşabilmek için üzerinde çeşitli çalışmalar yapmaya başlarız. En son aşamada ise o dil ile ilgili okuma ve yazma becerilerimize yoğunlaşırız. Dinleme, konuşma, okuma ve yazma etkili bir iletişim için geliştirmemiz gereken dört dil becerisidir.

Konuşma ve yazma becerisini geliştirmek daha üretken olmanızı sağlar, buna ek olarak dinleme ve okuma, konuşma dili ve yazı dilinizi geliştirmenize yardımcı olur. Bu durum, hangi dili öğrenmek isterseniz o dil için geçerlidir. Örneğin, temel düzeyde İngilizce bilginiz var ancak İngilizcenizi geliştirmek istiyorsunuz. Peki İngilizce nasıl geliştirilir? Bu yazımızda bu konu hakkında merak edilen ipuçlarını ele alacağız.

İngilizce Nasıl Geliştirilir?

İngilizce nasıl geliştirilir

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce nasıl geliştirilir

İngilizce nasıl geliştirilir, sorusuna verilebilecek pek çok cevap vardır. Film izlemek, kelime ezberlemek, konuşma pratiği yapmak gibi yöntemler vardır. Bizde sizler İngilizcenizi geliştirmenizi sağlayacak 12 yöntemi derledik. Bunlar;

  • Kendinizi mümkün olduğunca dile maruz bırakın
  • Bol Bol Dinlemekle Başlayın
  • Ezberlemekten Kaçının
  • Öğrendiklerinizi Pratiğe Dökün
  • Konuştuğunuz Kadar Başkalarını da Dinleyin
  • Sözlük Kullanmanın Önemi
  • Native Speakerlarla Sohbet Etmeye Çalışın
  • Pratik Yapın ve Kendinizi Test Edin
  • Telaffuzunuzu Geliştirmeye Odaklanın
  • Dil Bilginizi ve Kelime Dağarcığınızı Geliştirin
  • İngilizceyi Yaşam Tarzınız Haline Getirin
  • İngilizceyi Uzun Vadeli Olarak Düşünün

Kendinizi mümkün olduğunca dile maruz bırakın

Pratik yapmak dil öğreniminde olmazsa olmaz bir etkendir. İngilizcenizi geliştirmek için çeşitli alternatifler mevcuttur. Örneğin, sürekli olarak podcast dinleyebilir, boş zamanlarınızda İngilizce kısa hikayeler okuyabilir ya da günlük haberleri İngilizce olarak okuyabilirsiniz.

İngilizcenizi geliştirmek için okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinizi geliştirmeniz oldukça önemlidir bu yüzden sürekli olarak okuma becerilerinizi geliştirebileceğiniz aktiviteler düzenlemeli ve kendinizi dile maruz bırakmalısınız.

Bol Bol Dinlemekle Başlayın

Çok fazla İngilizce materyal dinlemek, dili daha rahat anlamanıza yardımcı olur ve daha etkili ve akıcı konuşmanıza yardımcı olur. Dinleme becerilerinizi nasıl geliştirebilirsiniz?

Sürekli olarak müzik, radyo, podcast gibi ses odaklı pratikler yaparak ve sadece ne söylendiğine değil, nasıl söylendiğine de dikkat ederek dinleme alışkanlığınızı geliştirebilirsiniz. Dinleme becerinizi geliştirmenize yardımcı olacak birkaç etken aşağıdaki gibidir:

  • Dinlediğiniz şarkıların şarkı sözlerine dikkat edin ve sözleri telaffuzları ile anlamaya çalışın. (Bazen şarkı sözlerini okumak şarkıyı anlamanıza yardımcı olabilir.)
  • Film, dizi ve TV şovlarını birkaç kez izleyebilirsiniz. Orijinal altyazı ile izleyip daha sonra altyazısız izleyerek kelimelerin nasıl ifade edildiği konusunda pratik yapmış olursunuz. Evde veya cep telefonunuzda İngilizce radyo dinleyebilirsiniz. Gerçekten dinlemeseniz bile, sürekli olarak İngilizce ifadeler duyduğunuz için bir süre sonra tonlamalara ve seslere alışacaksınız.

Ezberlemekten Kaçının

Kelimeleri ve kalıpları ezberlemek birçok insan tarafından dil öğreniminde oldukça etkili bir çalışma şekli olarak görülse de bu düşünce oldukça yanlıştır. Kelimeleri ve ifadeleri ezberleme odaklı çalışmak hem verimsiz bir çalışma sürecine hem de ezberlediğiniz kelime ve ifadeleri çabuk unutmanıza yol açar. Ezberlemek yerine öğrenmek istediğiniz kelimeleri ve ifadeleri düzenli olarak okuyabilirsiniz. Böylece, edindiğiniz bilgiler daha akılda kalıcı olacaktır.

Öğrendiklerinizi Pratiğe Dökün

Dil bilgisi ve kelime bilginizi sürekli pratik yaparak geliştirmeniz İngilizcenizi geliştirmenizde oldukça önemlidir. Bu durum, anlaşılır ve dilbilgisine uygun cümleler oluşturmanıza ve İngilizceyi kullanırken daha özgüvenli olmanıza yardımcı olacaktır. Sürekli olarak kendinizi yazmaya ve konuşmaya teşvik ederek eksik yönlerinize odaklanmanız dil gelişiminize büyük ölçüce katkı sağlayacaktır.

Konuştuğunuz Kadar Başkalarını da Dinleyin

İngilizce öğrenenlerin çoğu aksanlarından utandıkları, ihtiyaç duydukları kelimeleri hatırlayamadıkları ve insanlar ile iletişim kurarken karşılarındaki kişiyi anlayamamaları gibi pek çok nedenden dolayı İngilizce konuşmaktan çekinirler. Bu durumun üstesinden gelebileceğiniz en güzel pratiklerden biri bir native speaker ile iletişim kurmaktır. Ayrıca birçok sesli materyal ile de İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. Sürekli farklı materyalleri dinlemek; native speakerların, farklı ülkelerde nasıl aksanlara sahip olduklarını ve nasıl konuştuklarını anlamanıza yardımcı olacaktır.

Sözlük Kullanmanın Önemi

Bilmediğiniz kelimeleri araştırabilmeniz açısından sözlük kullanmak oldukça etkilidir. Çevrimiçi sözlüklerde genellikle kelimelerin telaffuzları da bulunur. Böylece, kelimenin nasıl telaffuz edildiğini de kontrol edebilirsiniz. Özellikle İngilizceden İngilizceye sözlük kullanımına özen göstermelisiniz.

Native Speakerlarla Sohbet Etmeye Çalışın

Genellikle dört dil becerisi arasında en zoru konuşmaktır. İngilizce konuşma becerinizi doğru bir şekilde geliştirmenin en etkili yolu native speakerlar ile konuşmaktır. Bunun için yapmanız gereken birkaç kriter aşağıdaki gibidir:

  • Sohbetlere katılın.
  • Konuşun ve sesinizi kaydedin. Bu şekilde çalışarak, elde edeceğiniz sonuçlardan memnun olana kadar kaydı birkaç kez tekrarlayarak kendinizi hangi alanlarda geliştirmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

Bir native speaker ile sohbet etmeniz hem sizin aksanınızda gördüğü eksik noktaları düzeltmesine hem de onun telaffuzuna aşina olmanıza yardımcı olacaktır.

Pratik Yapın ve Kendinizi Test Edin

Telaffuz sorunlarının devam etmesinin nedeni, dil öğrenen kişilerin hata yapmaktan korkmalarıdır. Dil öğrenimi, sadece pratik yaparak daha iyi hale gelen bir beceridir. Bu yüzden utangaç hissetmemek için sık sık konuşma pratiği yapın. Birinin size sorular sorduğunu varsayın ve kendiniz bir diyalog oluşturun.

Pratik yaparken, kendinizi videoya veya kameraya kaydetmeniz çok faydalı olacaktır, böylece geri dönüp hatalarınızı dinleyebilir ve eksik olduğunuz noktalarda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Deneyebileceğiniz başka bir pratik ise anadili İngilizce olan konuşma parçalarını dinlemek ve ardından bu parçaları tekrarlayarak sesinizi kaydetmektir. Bunu birkaç kez deneyin. Kelimeleri telaffuz ederken İngilizceyi ne derecede bir native speaker gibi konuşabildiğinizi gözlemleyin.

Telaffuzunuzu Geliştirmeye Odaklanın

Çok fazla kelime bilmeseniz bile, iyi bir telaffuz, insanların konuştuğunuzu net bir şekilde anlamalarına yardımcı olacaktır. Telaffuzunuzu bol bol pratik yaparak geliştirebilirsiniz.

Telaffuz pratiğinde özellikle, uzun ve kısa “i” sesleri gibi farklı İngilizce sesleri telaffuz etme pratiği yapmak oldukça önemlidir. Daha sonra farklı kelime vurgularını uygulayabilir ve bu durumun bir kelimenin veya cümlenin anlamını nasıl değiştirebileceğini gözlemleyebilirsiniz. Telaffuzunuzu nasıl geliştirebileceğinize dair daha detaylı bilgi için daha önce ele aldığımız İngilizce Speaking Nasıl Geliştirilir? En Etkili 4 İpucu!  konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dil Bilginizi ve Kelime Dağarcığınızı Geliştirin

Temel düzeyde cümleler bir özne, fiil ve nesne içermektedir. Cümle kurmanın birçok yolu vardır, bu yüzden cümle yapılarını doğru kullanmak için tüm bu yapı taşlarını bilmeniz oldukça önemlidir.

Doğru cümle düzeni genellikle özne, fiil ve nesnedir. Bu yapıyı izleyen basit bir cümle, “Sara eats pizza”dır.

Diğer önemli noktalardan birisi ise öznelerin ve fiillerin birbiriyle uyuştuğundan emin olmaktır. Bunun için çeşitli kaynak kitaplardan faydalanabilir ve bol bol İngilizce alıştırmalar yapabilirsiniz. İngilizce dilbilgisi ve kelime dağarcığınızı geliştirebilmek ve BukyTalk olarak sunduğumuz hizmetlerden faydalanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İngilizceyi Yaşam Tarzınız Haline Getirin

Dilbilgisi öğrenmek ve biçimsel yöntemler kullanmak, dili teorik anlamda anlamak için oldukça önemlidir. Bu durum, İngilizceyi artık yaşam tarzınız haline getirmeniz gerektiği anlamına gelmektedir.

Yapmaktan hoşlandığınız aktiviteleri İngilizce yapmak bile dil gelişiminize büyük katkı sağlayacaktır. Örneğin, alışverişe çıktığınızda satıcı ile konuştuğunuz her kelimenin İngilizcesini düşünmeye çalışmak hem pratik yapmanıza hem de günlük hayatta kullanmanız gerekecek İngilizce terimleri kullanmanıza imkân sunacaktır.

Günümüzde internet, İngilizce öğrenmenizi kolaylaştıran harika yazılım ve uygulamalarla doludur. Teknoloji, İngilizceyi günlük olarak hayatınıza uygulamayı çok daha kolay hale getirmenize yardımcı olacaktır. Sürekli kendi kendinize İngilizce konuşmaya çalışın ve kendinizi İngilizce düşünmeye zorlayın.

İngilizceyi Uzun Vadeli Olarak Düşünün

Çoğu kişi, kısa zamanda İngilizceyi en iyi şekilde öğrenebileceği algısına kapılır. Fakat durum, bunun tam tersidir. İngilizce, üzerinde emek verilmesi gereken uzun vadeli bir süreçtir. Sizde bunu bilerek hareket etmelisiniz. Kendinize kısa zamanlı hedefler koymak yerine İngilizceden keyif almaya çalışın. Onu bir mecburiyet olarak değil de bir hobi olarak düşünmeniz sizin İngilizce öğrenme motivasyonunuzu yükseltecektir.

 

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizler için İngilizce nasıl geliştirilir hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

 

 

 

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı