İngilizce Konuşma

10 Adımda İngilizce Diksiyon Geliştirme Rehberi!

Doğru telaffuz ve diksiyon, herhangi bir dili öğrenmenin en önemli parçalarından birisidir. Diksiyonunuz; konuşmanızın kulağa nasıl geldiği, insanların söylediklerinizi anlayıp anlamadıkları ve sizinle ilgili izlenimleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. İngilizce diksiyon geliştirme ile ilgili en önemli kriterlerden birisi düzenli olarak pratik yapmaktır. İngilizcede ana dilimizde bulunmayan bazı sesler mevcuttur. Bu yüzden, diksiyonunuzu geliştirmek için yeni sesler çıkarmayı öğrenmeniz oldukça önemlidir.

Anlaşılır bir diksiyona sahip olabilmek için basit ancak çaba isteyen pek çok kriter bulunur. Daha etkili bir şekilde pratik yapmanın ve diksiyon becerilerinizi daha hızlı geliştirmenin bazı yolları vardır. Bu yazımızda, İngilizce diksiyon geliştirme için 10 temel kriteri ele alacağız.

Aktif ve Düzenli Pratiklerin Önemi

Gerçekten akıcı ve etkili bir şekilde İngilizce konuşmak istiyorsanız, çok iyi araştırma yapmalı ve sürekli olarak kendinizi geliştirmeye açık olmalısınız. İngilizce kelimeleri ve diksiyonunuzu geliştirmek ile ilgili öğrendikleriniz bilgileri sürekli olarak tekrar edin. Etkili bir çalışma programı oluşturun ve günün belirli saatlerinde belirli süreler içerisinde konuşma ve telaffuz pratikleri yapın. Bu şekilde hem konuşma becerinizi geliştirmiş olacak hem de kelimeleri doğru şekilde telaffuz etmeye alışmış olacaksınız.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Hedefinizi Belirleyin

 İngilizce diksiyon geliştirme

Kendinizi hangi alanlarda geliştirmek istiyorsunuz? Diksiyonunuzu geliştirmek istiyorsunuz fakat hangi aksanı seçmelisiniz ya da sizin için hangi aksan daha etkili? Bu soruların yanıtını belirlemeli ve bu doğrultuda çalışmalarınızı devam ettirmelisiniz. Diksiyonunuzu ne derecede geliştirmeli ve bu çalışmaları nasıl alıştırmalar ile uygulamalısınız? gibi soruların yanıtlarını bulmalı ve kendinizi bu soruların cevapları doğrultusunda geliştirmeye çalışmalısınız. Ayrıca, hedeflerinizi belirlemek, daha sabırlı ve planlı çalışmanıza da yardımcı olacaktır.

Aksanları Analiz Edin ve Taklit Edin

Dili öğrenmenin temel üç seviyesi; aksan, kelime bilgisi ve gramer olarak bilinir. İngilizce birçok ulus tarafından konuşulan bir dil olduğu için çok fazla aksana sahip bir dildir. Bu yüzden, sizin için en uygun aksan hangisi ve diksiyon açısından hangi aksanı daha rahat konuşabileceğinizi düşünüyorsanız bu doğrultuda gelişmek istediğiniz aksanı seçmeli ve çalışmalarınızı sürdürmelisiniz. İngilizcenin kendine özgü seslerine odaklanmalı ve bu sesleri dinleyerek taklit etmeye çalışmalısınız. 

Eş Zamanlı olarak Dinlerken Okumaya Çalışın

Akıcı konuşma becerinizi geliştirmek istiyorsanız günlük hayatta geçerli olan ve sizin için işe yarayacak belirli kelimeleri ve kelime öbeklerini araştırın. Bunun için dinlediğiniz sesli hikâyelerin veya şarkıların sözlerini, dinlerken eş zamanlı olarak sözlerini de okuyun. Bu şekilde, hem nasıl bir telaffuz ve diksiyon kullanmanız gerektiğini daha rahat anlayabilir hem de pratik yapabilirsiniz. Örneğin İngiltere’ye seyahat edecekseniz, özellikle yön ve konum ile ilgili terimleri ve telaffuzlarını bilmeniz oldukça önemlidir. ‘‘Will this bus take me to the terminal?” ve ‘‘Where do I catch a taxi from here?’’ gibi soru kalıplarını ve bu cümlelerin nasıl telaffuz edilmesi gerektiğini öğrenmeniz, daha anlaşılır bir şekilde İngilizce konuşmanıza yardımcı olacaktır.

Konuşurken Sesinizi Kayda Alın

 İngilizce diksiyon geliştirme

İngilizce konuşurken sesinizi kaydetmek, hatalarınızı tespit etmenize yardımcı olur. İngilizce pratik yaptığınız bir arkadaşınız ile karşılıklı diyaloglarınızı ses kaydına veya video kaydına alabilirsiniz. Kendinizi video kaydına aldığınızda ve bu kaydı izlediğinizde, vücut dilinizin konuşma sırasında duraksama gösterdiği anlar varsa ve konuşmak yerine ellerinizi bir şeyi tarif etmek için kullanıyorsanız ve çok fazla ‘‘well’’, ‘‘like’’ gibi dolgu kelimeleri kullanıyorsanız bu noktada da kendinize farklı şekilde konuşma pratikleri uygulamanız daha etkili olacaktır. Sesinizi kayda almak, hangi noktalarda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini görmenize ve zamanla ne ölçüde bir gelişme gösterdiğinizi gözlemlemenize olanak tanır. İlk kayıtlarınızı ve son kayıtlarınızı dinlediğinizde, ne düzeyde geliştiğinizi görmek daha da motive bir şekilde çalışmanızı sağlayacaktır.

Cümle Yapılarına Göre Kendinizi Geliştirmeyi Deneyin

Basit ve günlük hayatta kullanmanız gereken cümle yapıları ile diksiyonunuzu geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmanız, sizin için birçok açıdan avantaj sağlayacaktır. Bu durum hem en sık kullandığınız cümle yapılarını daha anlaşılır bir şekilde konuşmanıza hem de etkili konuştuğunuz için motivasyonunuzun ve özgüveninizin artmasına olanak tanır.

Konuşurken İngilizce Düşünmeye Çalışın

İngilizce konuşmadan önce ana dilinizde İngilizceye çeviri yapıyor musunuz?  Bu durum, konuşmanızın daha yavaş ilerlemesine ve aynı anda birçok duruma odaklanmak zorunda kalmanıza sebep olur. Etkili aksan ve diksiyonun en temel kriterlerinden birisi de doğrudan İngilizce düşünmeyi öğrenmektir. Ana dilinizde düşünmek ve çeviri yapmak, bu durumun İngilizcede doğru olmayan cümlelerle iletişim kurmanıza sebep olabilir çünkü Türkçede ve İngilizcede dilbilgisi ile cümle yapısı farklıdır.

Ayrıca, bir sohbette olduğunuzda düşünmek ve düşündüklerinizi zihninizde tercüme etmek çok fazla zaman alır. Bu durum; duraklamalara ve akıcı konuşamamaya neden olur. Pratik bir şekilde İngilizce düşünebilmek için İngilizceyi hayatınıza dahil etmelisiniz. Alışverişe çıktığınızda veya kendinizle konuşurken sürekli olarak İngilizce düşünmeye çalışın. Örneğin, kendinize İngilizce olarak ‘‘What am I going to do today?’’ sorusunu sorun ve gününüzü İngilizce olarak düşünün. İngilizce aktivitelere katılın. Sürekli olarak sesli materyalleri dinleyin ve ne diyalogları anlamaya çalışıp İngilizce eleştiriler yapın. Bu şekilde hem İngilizce düşünme becerinizi hem de anlama becerinizi büyük ölçüde geliştirmiş olacaksınız.

Sadece Gramer Çalışmak Bilinen En Büyük Yanlışlardandır!

Konuşma ve diksiyon becerilerinizi geliştirmek için gramer ve dilbilgisi odaklı çalışmak pek etkili bir yöntem değildir. Anadili İngilizce olan kişilerin arasında geçen bir diyalog, çoğu zaman doğru dilbilgisi kurallarını kapsamamaktadır. Sohbet ederek doğal diyaloglar kurmak istiyorsanız, gramer ve dilbilgisi kitapları yerine çeşitli podcastler ve sesli kitaplar ile pratik yapmanız oldukça önemlidir.

Okuma, Yazma ve Konuşma Arasında Bir Denge Oluşturun!

İngilizce konuşma ve diksiyon becerilerinizi büyük ölçüde geliştirmek için hem okuma hem yazma hem de konuşma becerilerinizi geliştirdiğinizden emin olun. İyi bir diksiyona sahip olmak, tonlama kurallarından ve telaffuzdan daha fazlası demektir. Aynı zamanda tonlamayı (sesin yükselmesi ve alçalması) anlamakta oldukça önemlidir. Şiirleri, konuşmaları ve şarkıları yüksek sesle, vurgu ve tonlama sözcüklerine odaklanarak okuyun. Böylece konuşurken hem nasıl tonlama yapacağınızı bilir hem de daha anlaşılır ve etkili konuşursunuz.

Hata Yapmaktan Çekinmeyin

Dil öğrenirken en büyük kurallardan birisi de kişinin özgüvenli olmasıdır. Yeni bir dil konuşurken veya yazarken hata yapmak, geleceğe dönük gelişiminize katkı sağlar. Dil öğreniminde hata yapmak aslında olumlu sonuçlara sebep olur.  Hata yapmıyorsanız, dil kullanımında yeterince tecrübeli değilsiniz demektir. Hatalarınızdan ders çıkarmak ve kendinizi geliştirmek hem öğrendiklerinizin daha akılda kalıcı olmasına hem de hatalarınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Profesyonel bir şekilde İngilizce konuşabilmek için çalışıyorsanız tek yapabileceğiniz, öğrenmeye çalıştığınız dili günlük hayatınızda mümkün olduğu ölçüde fazla kullanmaya devam etmektir. Okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinizi geliştirip düzenli olarak pratikler yaparak zamanla daha az hata yapmaya başlayacaksınız.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizler için İngilizce diksiyon geliştirme ve İngilizce diksiyon konuları hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı