PTE Sınavı Nedir? Aşamaları Nelerdir?
PTE (Pearson Test of English Academic) sınavı bilgisayar tabanlı olan uluslararası akademik bir İngilizce sınavıdır. PTE Sınavı; YDS, IELTS ve TOEFL’a göre çok daha kolay bir sınavdır. Peki PTE sınavı nedir ve sınav hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir?
PTE sınavı, eğitim ve göç uygulamaları için dünya çapında kabul edilen dört becerili bir dil testi olarak tanımlanır. PTE sınavına katılarak hayallerinizi gerçekleştirmek için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Bu yazımızda PTE sınavı nedir, aşamaları, avantajları, ücreti ve başvuru aşaması hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Korkusuzca İngilizce Konuş! | BukyTalk İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun! Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla! |
PTE Nedir?
PTE (Pearson Test of English) sınavı uluslararası geçerliliğe sahip bir İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı’dır. Sınav; konuşma, yazma, okuma ve dinleme olmak üzere dört dil becerisini ölçmek için tasarlanmıştır. Sınav süresi yaklaşık 2 saat kadardır. Sınavın kendisi ve değerlendirmesi tamamen bilgisayar ortamında gerçekleştirilmektedir.
PTE sınavı aşamaları, PTE sınavı türüne göre farklılık göstermektedir. İşte sınav çeşidine göre sınav aşamaları!
PTE Academic Aşamaları
PTE Academic sınavı dört farklı iletişim becerisini test eden 3 ayrı bölümden oluşmaktadır. Diğer İngilizce yeterlilik sınavlarına kıyasla, PTE Academic’in bütünleşmiş bir sınav olduğunu belirtmemiz gerekir.
PTE Academic sınavı; Read Aloud (yüksek sesle okuma), Speaking (konuşma), Reading (okuma) becerilerini değerlendirirken Repeat Sentence (cümleyi tekrarlama), Answer Short Question (kısa soruya cevap verme), Speaking (konuşma) ve Listening (dinleme) becerilerinizi de test eden bir sınavdır.
PTE UKVI Aşamaları
Dört becerili bir dil sınavı olan ve tüm Birleşik Krallık vizeleri için Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanan güvenli İngilizce testi PTE UKVI’dir. Sınava katılacak olan adaylar, bu sınavda akademik kelime dağarcığı ile daha yüksek puanlar alabilir. Ayrıca PTE Academic’te olduğu gibi oral Fluency (konuşmada akıcılık) ve Pronounciation(telaffuz)‘ın da puanınıza katkıda bulunan iki temel faktör olduğunu bilmeniz gerekir.
PTE Home Aşamaları
PTE Home sınavı A1, A2 ve B1 seviyelerindeki adaylar için tasarlanmış bir sınavdır. Sınavın her bir seviye için sınav kategorisi birbirinden farklıdır. PTE Home A1 sınavında 32 soru mevcuttur. Sınava katılan adayın bu 32 soruyu 22 dakika içinde cevaplaması gerekir.
Bazı vizelerin uzatılabilmesi için İngilizcenin daha üst seviye olduğunu kanıtlamak için A2 sınavına katılan birçok kişi bulunmaktadır. PTE Home A2 sınavında 30-33 soru bulunuyor. Üç bölümden oluşan sınavın süresi de 25 dakikadır.
Bilrleşik Krallik’ta uzun süre yaşamak isteyenlerin İngilizce yeterliliklerini kanıtlamaları için PTE Home B1 seviye değerlendirme sınavına katılmaları gerekir. PTE Home B1 sınavı dört bölümden oluşmaktadır. Bu sınav 29 dakika sürer ve 29-32 soru mevcuttur.
Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Yaygın A1 Seviye İngilizce Kelimeler ve Fiiller
PTE sınavı, ÖSYM sınavı ile denk bir sınavdır. Bu sebeple üniversite hazırlık atlama ve akademik kadrolar için YDS denkliği konularında birçok avantaj sunmaktadır. Ayrıca, Amerika, Kanada, İngiltere, Almaya ve Avustralya gibi birçok ülke tarafından eğitim, iş ve göçmenlik başvurularında da geçerliliği bulunmaktadır.
TOEFL ve IELTS sınavlarından farklı olarak, PTE sınavı haftada 6 – 7 gün gibi bir sıklıkla yapılır ve sınava 24 saat kala dahi giriş kaydı oluşturabilirsiniz. PTE sınav sonuçları ortalama 48 saat içinde açıklanır.
Sınav puanlaması (konuşma ve yazma bölümleri de dahil) tamamen yapay zekâ tarafından yapıldığı için objektiftir.
Sınav kâğıdı; communicative skills (listening, reading, speaking, writing) ve enabling skills (grammar, oral fluency, pronunciation, spelling, vocabulary, written discourse) olarak iki farklı beceri grubunu test edecek şekilde hazırlanmıştır. Tüm kısımlar ise ayrı ayrı 10 – 90 puan aralığında değerlendirilir. Genel sınav sonucunuz bunların ortalaması alınarak yine 10 – 90 puan aralığında değerlendirilir.
24 saat öncesinden PTE sınavına kayıt yaptırabilirsiniz. PTE Academic sınav ücreti 1200 TL tutarındadır. Ödemeyi sadece kredi veya banka kartı ile yapmanız mümkün. Ayrıca PTE sınavı çeşitlerine göre sınav ücretleri de aşağıdaki gibidir:
- PTE UKVI: 1280 TL
- PTE Home A1: 1080 TL
- PTE Home A2: 1080 TL
- PTE Home B1: 1080 TL
şeklindedir.
PTE sınavı başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok şehirdeki sınav merkezlerinde yapılabilir. PTE Sınav kaydı için Pearson PTE üzerinden online hesap oluşturarak kayıt işlemine başlayabilirsiniz.
Devamında teste girmek istediğiniz şehre göre sınav merkezi ve sınav tarihini seçmelisiniz.
Daha sonra ise talep edilen sınav ücretini, kredi kartı ya da bankamatik kartı ile ödeyip başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “PTE sınavı nedir” konusu hakkında merak edilenleri ve PTE sınav türlerini, sınav aşamaları, avantajlarını ve başvuru sürecini sizler ile paylaştık. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!
Korkusuzca İngilizce Konuş! | BukyTalk İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun! Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla! |