İngilizce Okuma

İngilizce Okuma Geliştirme Rehberi

İngilizce öğrenen birçok insan okuma becerilerini geliştirmede sorun yaşamaktadır. İyi okumak zaman, sabır ve pratik gerektiren bir süreçtir. İngilizce okuma geliştirme için uygulayabileceğiniz pek çok metot bulunmaktadır. İngilizce okuma ile kelime dağarcığınızı geliştirebilir ve yeni cümle yapılarına aşina olabilirsiniz. Amacınızı belirledikten sonra, bir metnin anlamı ile daha derin bir şekilde bağlantı kurmanıza yardımcı olacak kapsamlı okuma tekniklerini de öğrenmeniz faydalı olacaktır.

Bu yazımızda İngilizce okuma ve İngilizce okuma geliştirme için yapmanız gerekenleri sizler ile paylaşacağız.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Popüler Eş Anlamlı İngilizce Kelimeler-10 Kelime 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce Okuma ve İngilizce Yazma Arasındaki İlişki

İngilizce okuma geliştirme

Temel olarak söylemek gerekirse: okuma becerisi yazma becerisini ve yazma becerisi de okuma becerisini olumlu yönde etkilemektedir. Etkili şekilde İngilizce okuma geliştirme için kişinin eş zamanlı olarak yazma becerilerine de önem vermesi oldukça önemlidir. Çeşitli türleri okumak, metin yapılarını ve farklı kelime yapılarını öğrenmenize olanak sağlar. Okumamızın temel nedenlerinden biri de öğrenmektir.

Yazmak, bilgiyi basılı olarak iletme eylemi olduğundan, yazabilmemiz için önce paylaşacak bilgiye sahip olmamız gerekir. Bilgi sahibi olmak için ise bol bol okumanız gerekir. Aynı zamanda yazma alıştırması, çocukların okuma becerilerini geliştirmelerine de yardımcı olur. Bu durum, özellikle fonetik becerilerinizi geliştirmenize olanak sağlar. Fonetik beceriler veya sözcükleri oluşturmak için sesleri birbirine bağlama becerinizi geliştirmek, İngilizcenizi geliştirmeniz açısından oldukça önemlidir.

Peki İngilizce okuma geliştirme için ne yapabilirsiniz?

İngilizce Okuma Geliştirme Tüyoları-6 Tavsiye

 

İngilizce okuma geliştirme

İngilizce okuma geliştirmek için size yardımcı olacak 6 temel tavsiye aşağıdaki gibidir: 

Kelime Dağarcığınızı Genişletin

İngilizce okuma becerilerinizi geliştirirken kelime dağarcığınızın gelişmesi oldukça önemlidir. Okuma ve yazma becerilerinizi güçlendirmenin en kolay yollarından biri, yazılı kelime dağarcığınıza yeni kelimeler eklemektir. İngilizce, tüm diller arasında en hacimli dillerden biridir ve bu durum, öğrenmeniz gereken birçok kelime anlamına gelmektedir.

Yazılı metinler (hikâye, köşe yazısı, deneme yazısı, şiir vb.) güçlü bir kelime dağarcığından oluşturulur. Bu amaçla, kelime dağarcığınızı geliştirmek için harcadığınız zaman aslında yazma ve okuma becerilerinizi geliştirmeniz için yaptığınız pratikler olarak düşünülebilir. Kelime dağarcığınızı bol bol okuyarak geliştirebilirsiniz ancak okuduğunuzu anlamanız için de kelime dağarcığınızın geniş olması gerekir. Bu noktada bol bol kelime öğrenme pratikleri yapmanız oldukça faydalı olacaktır. Kelime dağarcığınızı geliştirmenin yollarını öğrenmek için En İyi İngilizce Kelime Ezberleme Yöntemleri! adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Okuma Yapmak için Özel Bir Zaman Ayırın

İngilizceniz geliştirmek için özel çalışma planınızın olması dil becerilerinizi geliştirmek için düzenli olarak pratik yapmanız oldukça önemlidir.  Okuma becerilerinizi geliştirmek için ilk olarak, kesintisiz bir şekilde okuma yapabileceğiniz bir zaman seçmeniz gerekir. Bir süre oturabileceğiniz, sessiz bir yer seçin. Burada seçtiğiniz materyali okurken tamamen metne odaklanmalı ve bilmediğiniz kelimelerin altını çizerek daha sonra araştırmalısınız. Metni okuduğunuz sırada kelimenin anlamını bağlamdan çıkaramıyorsanız kelimeyi o an da araştırabilirsiniz.

Okuma becerilerinizi geliştirmek için öğrenmeye açık olduğunuz zamanlarda pratik yapmanız, becerilerinizi geliştirebilmenize yardımcı olacaktır.

Seviyenize Uygun Kitaplar Okuyun

Okumak, aynı zamanda diğer İngilizce dil becerilerinizi geliştirmenize de yardımcı olacak en eğlenceli ve etkili yollardan birisidir. Bazı harika hikayelerin tadını çıkarırken kelime dağarcığınızı genişletmenize ve farklı cümle yapılarına aşina olmanıza yardımcı olabilir. İngilizce okuma becerilerini geliştirmek için okuyacağınız materyalin ne olması ve nasıl olması gerektiğini biliyor musunuz?

Elbette istediğiniz metinleri okuyabilirsiniz ancak bu metinlerin seviyenize uygun olması gerekir. Dil seviyenizin üzerinde bir kitabı okumak okurken zorlanmanıza ve motivasyonunuzun düşmesine sebep olabilir. Dil seviyenizin altında bir metin veya kitap ise dilinizi geliştirmenize yardımcı olmaz. Bu yüzden anlaşılabilir olması açısından kendi dil seviyenize uygun metinler ve kitaplar okumalısınız.

Okuma becerinizi en üst seviyeye çıkarmak için, seviyenize uygun veya biraz daha yukarısı için hazırlanmış kaynakları okuyabilirsiniz. İngilizcenizi geliştirmek için okuma pratiği yapmak, cümledeki çoğu kelimeyi anlamanıza ve bilmediğiniz birkaç kelimeyi bağlamdan çözebilmenize yardımcı olur.

Yeni kelimeler öğrenerek, dilin yapısına daha fazla konsantre olabilir ve bildiğiniz kelimelerdeki farklı anlamlar ile o kelimelerin eş anlamlılarını da öğrenebilirsiniz. Ayrıca daha hızlı anlamak için bilgi sahibi olduğunuz bir konu hakkında okuma pratiği yapabilirsiniz.  Her zamanki hobileriniz veya uzmanlık alanınız ile ilgili bir metin ya da kitap okursanız kendi günlük yaşantınızda da kullanabileceğiniz kelimeler öğrenebilirsiniz.

Gramer Detaylarına Çok Takılmayın

Okuma ve konuşma becerilerinizi geliştirmek için gramer ve dilbilgisi odaklı çalışmak pek etkili bir yöntem değildir. Anadili İngilizce olan kişilerin arasında geçen herhangi bir diyalog, çoğu zaman doğru dilbilgisi kurallarını kapsamamaktadır. Sohbet ederek doğal diyaloglar kurmak istiyorsanız, gramer ve dilbilgisi kitapları yerine sesli kitaplar dinleyebilir ve seviyenize uygun İngilizce kitaplar okuyarak pratik yapabilirsiniz. Bu noktada gramer yapısına takılmadan yalnızca bağlamı anlamaya çalışmalısınız. Bu şekilde hem İngilizce okuma becerilerinizi geliştirirken diğer dil becerilerinizi de geliştirebilirsiniz.

Okuma Sonrası Kendinize Sorular Sorun

Okuma pratiği yaptıktan sonra kendinize detaylı sorular sorarak pratik yapabilirsiniz. Bu şekilde hem daha detaylı okur hem de soracağınız soruları cümle yapılarından örnek alarak hazırlarsınız. Bunun için kitabı tek seferde okumak yerine her pratik zamanı tek bir bölümü okumalısınız. Okuma etkinliğinizi tamamladıktan sonra ise kendinize okuduğunuz bölüm ile ilgili detaylı sorular sormalı ve bu soruları cevaplayabilmelisiniz. Ayrıca bu etkinliği yazarak yapmanız, yazma becerilerinizin de gelişmesine olanak sağlar. Buna ek olarak kitabın okuduğunuz bölümü ile ilgili İngilizce özet yazabilirsiniz.

Kitabınızın belirlediğiniz bölümünü okuduktan sonra kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  • Metnin konusu nedir?
  • Kitaptaki detaylar nelerdi?
  • Kafa karıştırıcı bir konu var mıydı?
  • Kitapta anlayamadığım bir kısım oldu mu?

Sabırlı olun

Dil öğrenme ve geliştirmek süreci sabır isteyen bir kazanım sürecidir. İngilizce dil becerilerinizi geliştirirken pes etmemeli ve her zaman eksiklerinizin üzerine gitmelisiniz. Birçok uzman, yeni bir dilde okumayı iki farklı alıştırma olarak düşünmeniz gerektiğini düşünmektedir. Okuma zamanınızın bir kısmında da okuyacağınız metni analiz etmelisiniz. Bu şekilde, her bir kelimeyi anlamadan neler olup bittiğine dair genel bir fikir edinebilmenize yardımcı olur. İngilizceyi mümkün olduğunca hayatınızın bir parçası haline getirmeniz, tüm dil becerilerinizin etkili bir şekilde gelişmesi açısından oldukça faydalıdır.

Okuma zamanınızın geri kalanını “derin okuma” metinleri ile geçirmelisiniz. Bu şekilde, okuduğunuz her kelimeyi anlamaya odaklanmanız anlamına gelir. Her paragrafı iki kez okumaya çalışın: ilkinde genel bir bakış elde etmek için ve ikincisinde de anlamadığınız kelimelerin altını çizmek için. Ardından, anlamını bilmediğiniz her kelimeyi bağlamdan tahmin etmeye çalışmalı ve doğru cevaptan emin olmak için araştırma yapmalısınız. Derin okuma yapmak için kelimelerine %5 ila %10 oranında aşina olduğunuz bir metin seçmelisiniz. Bu metin sizi zorlayacaktır ancak bu şekilde kelime dağarcığınızın da gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “İngilizce okuma”” ve “İngilizce okuma geliştirme” için bilmeniz gereken 6 temel öneri’’ konuları hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için blog içeriklerimizi ziyaret edebilirsiniz!

 

 

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı