İngilizce Okuma

İngilizce Metin Okuma Geliştirmek için 5 Etkili Tüyo

İngilizce öğrenen birçok insan okuma becerilerini geliştirirken pek çok problem ile karşı karşıya kalmaktadır. İyi okumak; zaman, sabır ve pratik gerektiren bir çalışma sürecidir. Bu süreçte okuma becerilerini geliştirmek için ise İngilizce metin okuma çalışmaları yapmak gerekir. Peki İngilizce metin okuma çalışmaları için etkili tüyolar nelerdir?

İngilizce metin okuma tüyoları ile kelime dağarcığınızı geliştirebilir ve yeni cümle yapılarına aşina olabilirsiniz. Amacınızı belirledikten sonra, bir metnin anlamı ile daha derin bir şekilde bağlantı kurmanıza yardımcı olacak kapsamlı okuma tekniklerini de öğrenmeniz faydalı olacaktır.

Bu yazımızda İngilizce metin okuma ve İngilizce okuma becerilerinizi geliştirmek için yapmanız gerekenleri sizler ile paylaşacağız.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce Metin Okuma için Tüyolar

İngilizce metin okuma

 

İngilizce Seviyenizi Belirleyin!

İngilizce seviyenizi belirlemeniz, metin okuma pratiği yaparken hangi seviyede metinler ile çalışmanız gerektiğine ve kendi seviyenize yönelik okuma pratikleri yapabilmenize yardımcı olur. İngilizce seviyenize göre yaptığınız metin okuma çalışmalarının faydaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Çalıştığınız gramer kurallarını cümle içerisinde görmenize yardımcı olur.
  • Birçok kelime ve cümle yapısı ile kafa karışıklığı yaşamanızı önler.
  • Cümle yapılarını kendi seviyenize göre pratik yaparak geliştirmenize olanak tanır. Bu durum da bir yandan yazma ve konuşma becerilerinizi de geliştirmenize yardımcı olur.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: İngilizce Yeterliliğiniz için Dil Seviyeleri

Okumak İstediğiniz Metin Türünü Belirleyin!    

Okumak, aynı zamanda diğer İngilizce dil becerilerinizi geliştirmenize de yardımcı olacak eğlenceli ve etkili metotlardan birisidir. Bu okuma pratiklerini sevdiğiniz bir metin türü ile yapmanız hem daha hevesli ve meraklı bir şekilde pratik yapmanıza hem de sizin için gördüğünüz kelime ve cümle yapılarının daha akılda kalıcı olmasına yardımcı olacaktır.

Okumaktan keyif aldığınız etkili hikayeler ya da metinler, kelime dağarcığınızı genişletmenize ve farklı cümle yapılarına aşina olmanıza yardımcı olabilir. Bu sebeple okuma pratiklerine başlamadan önce mutlaka okumak istediğiniz ve sizin için ilgi çekici olan bir metin türünü seçmelisiniz. Bu durum motivasyonunuzu artırmanız ve daha istekli bir şekilde dil öğrenmeniz açısından da oldukça önemlidir.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: İngilizce Kısa Hikayeler ve Türkçeleri-4 Hikaye 

Kelimelere Değil Cümlelere Odaklanın!

Bir metin okuma alıştırması sırasında bilmediğiniz kelimelere odaklanmanız gerekir ancak cümle yapıları metin okuma alıştırmalarında çok daha önemli bir konuma sahiptir. Yeni kelimeler öğrenerek, dilin yapısına daha fazla konsantre olabilir ve bildiğiniz kelimelerdeki farklı anlamlar ile o kelimelerin eş anlamlılarını da öğrenebilirsiniz. Bunları yapabilmeniz için ise öncelikli farklı cümle yapılarına aşina olmanız gerekir.

Cümle yapılarına aşina olduktan sonra her kelimenin anlamına bakmak yerine cümlelerden metnin ve kelimenin de anlamını çıkarabilirsiniz. Ayrıca daha hızlı anlamak için bilgi sahibi olduğunuz bir konu hakkında okuma pratiği yapabilirsiniz.  Her zamanki hobileriniz veya uzmanlık alanınız ile ilgili bir metin ya da kitap okursanız kendi günlük yaşantınızda da kullanabileceğiniz kelimeler öğrenebilirsiniz.

Düzenli Olarak Pratik Yapın!     

Dil öğrenme ve geliştirme süreci sabır isteyen bir süreçtir. İngilizce dil becerilerinizi geliştirirken pes etmemeli ve her zaman eksiklerinizin üzerine gitmelisiniz. Bunun için ise düzenli olarak pratik yapmalısınız. Metin okuma alıştırmasının belirli bir bölümünde mutlaka genel bir metin analizi yapmalısınız. Bu şekilde, her bir kelimeyi anlamadan ne anlattığına dair genel bir fikir edinebilmenize yardımcı olur. İngilizceyi mümkün olduğunca hayatınızın bir parçası haline getirmeniz, tüm dil becerilerinizin etkili bir şekilde gelişmesi açısından oldukça faydalıdır.

Her paragrafı iki kez okumaya çalışın: ilkinde genel bir bakış elde etmek için ve ikincisinde de anlamadığınız kelimelerin altını çizmek için bu alıştırmayı uygulayabilirsiniz. Ardından, anlamını bilmediğiniz her kelimeyi bağlamdan tahmin etmeye çalışarak cümle yapılarında kendinizi geliştirebilirsiniz. Derin okuma metodu ise başka bir pratik yöntemidir. Derin okuma yapmak için %5 ila %10 oranında aşina olduğunuz bir metin seçmelisiniz. Bu metin sizi zorlayacaktır ancak bu şekilde kelime dağarcığınızın da gelişmesine ve seviyenizde ilerlemesine yardımcı olabilirsiniz.

Okuduğunuz Metinleri Sesli Bir Şekilde Dinleyin!

Okuduğunuz metinleri sesli bir şekilde dinlemeniz oldukça önemlidir. Bu hem okuduğunuz kelimelerin ve cümle yapılarının nasıl telaffuz edilmesi gerektiğini öğrenmenize hem de speaking becerilerinize odaklanmanıza yardımcı olur. Ayrıca okuduğunuz metinleri kendi sesiniz ile dinlemeniz de aksan ve telaffuz açısından hangi konularda eksikleriniz olduğunu gözlemlemenize olanak tanır.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “İngilizce metin okuma ve okuma becerilerini geliştirmek için tüyolar” hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı