İngilizceİngilizce Geliştirmeİngilizce Gramer

Decide 2. Hali: Decide Fiilinin Kullanım Alanları!   

 

Dil öğrenmek, günümüzde büyük bir ihtiyaç haline geldi. Dilin gramer yapısını öğrenmek ile kalmayarak çeşitli özelliklerini de öğrenmeli ve bu konuda bol bol pratik yapmamız gerekir. Zaman ve cümle yapılarına göre İngilizcede fiillerin birçok çekimi de bulunmaktadır. Bu çekimlerden birisi de fiillerin 2. ve 3. hallerini konu alan geçmiş zaman yapısıdır. İngilizce de sık kullanılan fiillerden birisi olan decide fiilini bilmeyenimiz yoktur. Peki decide fiilinin anlamı nedir ve decide ikinci hali ile ilgili cümleler nasıl olmalıdır?

ucretsiz-ingilizce-konusma-seansina-katil

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce konuları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan geçmiş zaman yapısını mutlaka öğrenmeniz gerekir. Günlük yaşantımızda geçmişte olmuş bir olayı anlatmak için geçmiş zaman yapısını etkili bir şekilde kullanabiliyor olmamız oldukça önemlidir. Bunun için ise fiillerin 2. ve 3. hallerini öğrenmek oldukça etkilidir. Peki decide fiili kullanım alanları nelerdir ve decide ikinci halinin çekimi neden önemlidir?

 

Bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilenleri ve örnek cümleleri sizler ile paylaşacağız.

 

Decide Fillinin Anlamı Nedir?

 

İngilizcede oldukça sık kullanılan, cümle içerisinde önemli bir konuma sahip olan decide fiili, cümle içerisinde tek birkaç anlamda kullanılan bir fiildir. Türkçe anlamlarından bazıları “karar vermek, karara bağlamak” olarak kullanılmaktadır. Decide fiili; “I, you, we, they” özneleri ile de “he, she, it” özneleri ile de aynı şekilde kullanılmaktadır.

 

 

Decide Fiili 2.-3. Hali!  

decide-2-hali

 

Geçmişte yaşanan bir olaydan bahsettiğimizde, yani past simple tense söz konusu ise decide fiilini ikinci hali ile kullanırız. Decide fiilinin ikinci hali “decided” şeklinde kullanılmaktadır.

 

Decide fiili cümlede past tense yani geçmiş zaman kullanımı gerekli ise ikinci halini alır. Düzenli fiillerden biri olduğu için ikinci halinde kelime sonuna -ed takısı alır. Decide, e harfi ile biten bir fiil olduğu için yalnızca -d takısı alarak ikinci hali ile kullanılır. Her öznede aynı şekilde kullanılmaktadır.

 

Örnek: I decided to come home from school.

Anlamı: Okuldan eve dönmeye karar verdim.

 

Üçüncü hali, ikinci haliyle aynıdır ve “decided” şeklindedir. Decided şekli past perfect tense ya da present perfect tense söz konusu ise kullanılır. Elbette bunun dışında kullanımları da mevcuttur ve diğer konu anlatımı yazılarımızda bunlara da ulaşabilirsiniz.

 

Kullanılan zaman yapısı present perfect tense ise kullanım have + decided veya has + decided şeklindedir. Özne I, you, we, they ise have + decided olarak kullanımı söz konusudur.

Özne he, she, it ise has + decided şeklinde kullanılması gerekir.

 

Kullanılan zaman yapısı past perfect tense ise, kullanım bu kez özne fark etmeksizin had + decided şeklinde olmalıdır.

 

Örnek: I have decided to order a cup of coffee.

Anlamı: Bir fincan kahve siparişi vermeye karar verdim.

 

Decide Fiili Örnek Cümleler!

decide-2-hali

Decide fiilinin ikinci ve üçüncü hali ile örnek cümleleri aşağıdaki gibidir:

 

Örnek: My mother decided to leave on the fifteenth from the town.

Anlamı: Annem kasabadan on beşinde ayrılmaya karar verdi.

 

Örnek: Together they had decided on their course.

Anlamı: Birlikte rotalarına karar vermişlerdi.

 

Örnek: He had decided that he would warn them himself.

Anlamı: Onları kendisi uyarmaya karar vermişti.

 

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “decide ikinci hali” konusunu ve örnek cümleleri hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

 

İlginizi Çekebilir: Borrow 3. Hali: Borrow Fiilinin Kullanım Alanları

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı