Proficiency Sınavı Nedir? Nasıl Hazırlanılır?
Hazırlık sınavı olarak bilinen proficiency sınavı, her üniversitenin kendi bünyesinde hazırladığı bir sınav olup üniversiteden üniversiteye farklılık gösteren bir sınav türüdür.
Proficiency yeterlilik sınavı sonucunda başarılı bir puan elde eden öğrenciler, hazırlık sınıfını atlayarak doğrudan lisans eğitimine başlama hakkına sahip olurlar. Bu sınavda başarılı olamayan öğrenciler ise seviyelerine göre gruplara ayrılarak hazırlık eğitimi alırlar. Peki profieciency sınavına nasıl hazırlanmanız gerekir?
Bu yazımızda, proficiency yeterlilik sınavının ne olduğuna, bu sınava nasıl hazırlanabileceğinize dair bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaşacağız.
Korkusuzca İngilizce Konuş! | BukyTalk İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun! Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla! |
Proficiency yeterlilik sınavı genel olarak üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; Reading (okuma), Listening (dinleme) ve Writing (yazma) bölümleridir. Bazı üniversitelerde bunlara ek olarak Speaking (konuşma) becerisi de dahil edilmektedir. Proficiency sınavı genel olarak 3-4 saat sürer. Sınav içeriği şu şekildedir:
- Reading bölümünde 2-4 tane 2-3 sayfalık akademik okuma metni verilerek bu metinlerle ilgili detaylı sorular sorulur.
- Listening bölümünde ise 2-3 tane 5-10 dakikalık İngilizce diyalog dinletilerek bu dinletilen konuşma ile ilgili sorular sorulur.
- Writing bölümünde genel olarak verilen konular üzerinde 2 tane 250-300 kelimelik essay yani İngilizce kompozisyon yazılması istenir.
- Speaking bölümünde ise genellikle 5-10 dakikalık bir süre içinde öğrenciye birkaç genel birkaç tane de spesifik bir konu ile ilgili soru sorulur. Mesela ilk başta hobilerinden bahsetmesi istenebilir daha sonra da tek başına mı yoksa grupla mı çalışmayı sevdiği ve bunun sebepleri sorulabilir.
Proficiency yeterlilik sınavından etkili ve başarılı bir puan almak için şu kriterlere dikkat etmeniz oldukça önemlidir:
Üniversitenizin Geçmiş Yıllarda Hazırladığı Sorulara Göz Atın
Öncelikle kazanmış olduğunuz üniversitenin proficiency sınavının soru tarzını ve soruların zorluk derecesini anlayabilmek için üniversitenin daha önceki yıllarda yapmış olduğu sınavları incelemeniz oldukça önemlidir. Bu soruları, evde ya da herhangi bir kütüphanede gerçek sınav ortamındaymış gibi, süre tutarak çözmeye çalışın. Bu şekilde hem kendi İngilizce seviyenizi test etmiş olur hem de sınava ne kadar hazır olduğunuzu gözlemlemiş olursunuz.
İngilizce Makaleler Okuyun
Proficiency yeterlilik sınavlarında en önemli noktalardan birisi de okuduğunu anlayabilmektir. Eğer okuduğunuzu anlayabilirseniz sorunun sizden ne istediğini ve o soruya nasıl yanıt vermeniz gerektiğini de anlayabilirsiniz. Ne kadar çok makale ya da yazı okursanız okuma ve okuduğunuzu anlama hızınızda o kadar artar. Bu yüzden İngilizce dergi ve makaleler hatta seviyenize uygun kitaplar dahi, size okuduğunuzu hızlı bir şekilde anlama ve süre kazanma konusunda oldukça faydalı olacaktır.
Dinleme Becerileriniz için Çalışmalar Yapın
Çok fazla İngilizce materyal dinlemek okuduğunuzu ve duyduğunuzu daha rahat anlamanıza yardımcı olur. Ayrıca daha etkili ve akıcı konuşmanız açısından da oldukça faydalıdır. Sürekli olarak müzik, radyo, podcast gibi ses odaklı pratikler yaparak ve sadece ne söylendiğine değil, nasıl söylendiğine de dikkat ederek dinleme becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
Buna ek olarak dinleme becerinizi geliştirmek için YouTube’dan çeşitli videolar izleyebilir ve ses kayıtlarını dinleyebilirsiniz. YouTube’da proficiency dinleme becerisini geliştirmek için çok sayıda video bulunmaktadır. Toplu taşımada, evde ya da iş yerinizde dahi dinleme becerilerinizi geliştirmeniz çok kolay.
Gramer Eksiklerinizi Giderin
Hangi konularda eksiğiniz olduğunu belirlemeniz, sınavdaki başarılı olma oranınızın da artmasını sağlar. Bazı dil öğrencilerinin konuşma ve dinleme becerisi ileri seviyedeyken, okuma ve yazma becerileri orta seviyelerde olabilir. Bu durumda mutlaka zayıf taraflarınıza daha fazla çalışma programı hazırlayın. Hem diğer alanlarda zaman kaybetmemiş olursunuz hem de zayıf yanlarınızı böylelikle güçlendirebilirsiniz.
Proficiency sınavında belki direkt olarak gramer sorusu çıkmayabilir ancak akademik dil seviyesine ve gramer kurallarına uygun bir makale yazmak için ya da etkili bir konuşma becerisine sahip olmak için mutlaka cümlelerinizi gramer kurallarına uygun olarak kurmalı ve gramer yapılarına hâkim olmalısınız.
Dil bilgisi eksiğiniz varsa mutlaka iyi bir dil bilgisi kaynağı edinerek sınava hazırlık sürecinde bu sorunu gidermelisiniz.
Kelime Bilginizi Geliştirin
Kelimeleri ve kalıpları ezberlemek birçok insan tarafından dil öğreniminde oldukça etkili bir çalışma şekli olarak görülebilir ancak bu düşünce tamamen yanlıştır. Kelimeleri ve ifadeleri ezberleme odaklı çalışmak hem verimsiz bir çalışma sürecine hem de ezberlediğiniz kelime ve ifadeleri çabuk unutmanıza ve öğrenememenize sebep olur.
Ezberlemek yerine öğrenmek istediğiniz kelimeleri ve ifadeleri düzenli olarak okuyabilirsiniz. Böylece, edindiğiniz bilgiler daha akılda kalıcı olacaktır.
Seviyenizi Uygun Kaynakları Seçin
Proficiency yeterlilik sınavına hazırlanırken zaman kaybetmeden kendi seviyenize uygun bir hazırlık planı ve kitabı edinmeniz çok önemlidir. Hazırlık kitabını kendi seviyenize uygun seçmeniz önemli çünkü kendi seviyenizden daha zor bir kaynakla başlarsanız hem verim alamaz hem de yapamadığınızı düşünüp pes edebilirsiniz.
Daha önce bahsettiğimiz gibi seviyenizi tespit edin ve bu seviyeye uygun kaynaklarla çalışmaya başlamalısınız. Zamanla seviyeniz ilerledikçe seviyenize uygun kaynaklar ile çalışarak sınavda başarılı olabilirsiniz.
Bol Bol Konuşma Pratiği Yapın
Dil öğrenimi, sadece pratik yaparak daha iyi hale gelen bir beceridir. Bu yüzden utangaç hissetmemek için sık sık konuşma pratiği yapmanız oldukça önemlidir. Birinin size sorular sorduğunu varsayın ve kendiniz bir diyalog oluşturun.
Pratik yaparken, kendinizi videoya veya kameraya kaydedebilirsiniz böylece geri dönüp hatalarınızı dinleyebilir ve eksik olduğunuz noktalarda kendinizi geliştirebilirsiniz.
Deneyebileceğiniz başka bir pratik ise İngilizce konuşma parçalarını dinlemek ve ardından bu parçaları tekrarlayarak sesinizi kaydetmektir. Bunu birkaç kez deneyin ve kelimeleri telaffuz ederken İngilizceyi ne derecede bir native speaker gibi konuşabildiğinizi gözlemleyin.
BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “proficiency yeterilik sınavına nasıl hazırlanmanız gerekir?” konusu hakkında çeşitli örnekler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!
Korkusuzca İngilizce Konuş! | BukyTalk İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun! Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla! |