İngilizce Gramer

Should Ne Demek? Should/ Shouldn’t ile Cümleler!

İngilizcede sık kullanılan ve kullanımı sırasında genellikle karıştırılan birçok cümle yapısı ve kelime bulunmaktadır.  Bu yapılardan birisi de a “should” yapısıdır. Peki should ne demek ve should modal verbs cümleleri nasıl olmalıdır?

İngilizce konuları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan “should” konusunu mutlaka öğrenmelisiniz. İngilizcede en çok kullanılan yapılar arasında should ve shouldn’t (should not) bulunmaktadır. Peki should/shouldn’t kullanım alanları nelerdir ve bu kalıp ile nasıl cümleler kurulur?

Bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilenleri ve örnek cümleleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Should Ne Demek?       

Should genellikle tavsiye verirken kullandığımız bir cümle yapısıdır. Tavsiye vermeniz gereken durumlarda should’u rahatlıkla kullanabilirsiniz. Should ve Shouldn’t modalsları cümlede, tavsiye verirken kullanılmaktadır.

Should ne demek?” diye soracak olursanız bu kelimenin tam bir sözcük karşılığı bulunmamaktadır. Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için Should yardımcı fiili Türkçe’de “-meli, -malı” şeklinde kullanılmaktadır.

Should yapısı zorunluluk bildiren modalslardan olan Must yapısından oldukça farklıdır. Should ve Shouldn’t modalslarının cümle yapısını öğrenmek ve örnek cümleler ve Türkçe anlamları ile pekiştirmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Detaylı İngilizce Cümle Kurma Rehberi

Should Yapısı Kullanımı       

İngilizcede “Should” kip belirteci, bireylerin yerine getirmesi gereken görev ve sorumluluklarını belirtmesi için kullandıkları modals türüdür.  Soru halinde kullanıldığında ise karşıdaki kişiden tavsiye alma veya çıkarımda bulunma gibi cümlelere farklı anlamlarda ifade edilir.

Should yapısı, koşul cümlelerinde (conditional clauses) sıklıkla yer alan bir yapıdır ve “conditional auxiliary” olarak da bilinmektedir. Bu cümlelerde kullanımına göre ifade ettiği anlam değişir. Bir eylemin gerçekleşme ihtimalinin zayıf olmasında kullanıldığı gibi sadece birinci tekil kişinin yer aldığı cümlelerde karşı tarafa öğüt verme amacı ile de kullanılmaktadır. Bu cümlelerde, “should” belirteci devrik yapıda (inverted) bulunmaktadır.

should kullanımı

Buna ek olarak olumlu, olumsuz ve soru halde kullanılabilen “should” yapısından sonra eylemin yalın hali (bare infinitive) getirilmektedir. Bu kural ile, aynı anlama sahip olan “ought to” yapısıyla birbirinden ayrılırlar. Bunun sebebi “ought to” dan sonra eylemin infinitive halde ifade edilmesidir.

Should/ Shouldn’t Örnek Cümleler     

Should/Shouldn’t yapısı ve kullanımı İngilizcenin kolay ve zevkli gramer konuları arasında yer almaktadır. İngilizceyi en ince ayrıntısına kadar öğrenmek ve kendinizi dil konusunda daha da geliştirmek için bol bol pratik yapmanız ve örnek cümleler ile alıştırmalar yapmanız oldukça önemlidir. Aşağıda sizler için should/should’t kullanımı ile ilgili örnek cümleleri ve anlamlarını düzenledik.

İngilizceTürkçe
It's cold. You should wear a coat.Hava soğuk. Bir palto giymelisin.
He's always tired. She shouldn't go to bed late every night.O her zaman yorgun. Her gece geç uyumamalı.O her zaman yorgun. Her gece geç uyumamalı.
Should we leave now?Şimdi gitmeli miyiz?
You should eat some fruit or vegetables every day.Her gün biraz meyve veya sebze yemelisiniz.
People shouldn't drive fast in the town center.İnsanlar şehir merkezinde hızlı araba kullanmamalı.
Should I buy the dress or the skirt?Elbiseyi mi yoksa eteği mi almalıyım?

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “Should ne demek” ve “should/shouldn’t örnek cümleler” konusu hakkında çeşitli örnekler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı