İngilizce Gramer

İngilizcede Did Kullanımı  

Birçok dilde olduğu gibi İngilizcede de farklı zaman yapıları bulunmaktadır. Bu zaman yapıları, dilin anadil konuşmacılarının iletişim alışkanlıkları doğrultusunda şekillenerek günümüze kadar ulaşmıştır ve hala da kullanılmaktadır.

Her dilde, şimdiki zaman, geniş zaman, gelecek zamanı ve geçmiş zamanı anlatabilmemiz için çeşitli zaman yapıları bulunmaktadır. Bu yapılar, belirli kurallar doğrultusunda kendi içerisinde farklı kategorilere ayrılır.  Peki İngilizcede did kullanımı nasıl olmalıdır?  

İngilizcede did kullanımı simple past tense (geçmiş zaman) yapısı ile mümkündür. Bu yapı kendi içerisinde düzenli fiiller ve düzensiz fiiller olarak ikiye ayrılır. Did kullanımı ise bu zaman yapısının yardımcı fiili olarak kullanılır. Bu yazımızda did kullanımı ve did ile nasıl cümle kurulur gibi konuları ele alacağız.   

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizcede Did Kullanımı   

Türkçeye geçmiş zaman yapısı olarak çevrilen simple past tense, geçmişte belirli bir zaman içerisinde gerçekleşmiş olan eylemleri ve durumları anlatmak, ifade etmek için kullanılan zaman yapısıdır.

Bu zaman yapısının yardımcı fiili ise “do-does” fiillerinin ikinci hali olan “did” fiilidir. Peki İngilizce did kullanımı nasıldır? Past Tense cümlelerinde ögeler şu sırayla yazılır:

Noun (İsim) + Verb (ed)(Fiil+ed) + Object (Nesne).  

Düzenli fiiller ve düzensiz fiiller olarak iki kategoriye ayrılan fiilleri arasında düzensiz olan fiilleri ise ezberleyerek öğrenmek ve düzenli tekrarlar ile pekiştirmek mümkün. Bu fiilleri aklınızda tutabileceğiniz belirli bir püf nokta bulunmamaktadır.   

Did ile Nasıl Cümle Kurulur?   

Yukarıda da belirttiğimiz gibi geçmiş zaman yapısında cümle kurmak için “isim, fiil, nesne” cümle öğelerini bu sıra ile yazmanız gerekir. Did kullanımında cümle yapıları ise aşaıdaki gibidir: 

Olumlu Cümle Yapısı

Olumlu cümle yapısında özneden sonra kullanmak istediğiniz fiilin ikinci halini yazmanız gerekir. Daha sonrasında ise nesneyi (object) yerleştirmelisiniz. 

Olumsuz Cümle Yapısı

Olumsuz cümle yapısında özneden sonra cümleye olumsuz bir anlam katması için “didn’t” yardımcı fiili getirilir kullanılır. Daha sonrasında ise fiilin birinci hali kullanılır. Son olarak da nesne getirilerek cümle tamamlanmış olur.  

Soru Cümlesi Yapısı

Soru cümlesi kurmak için “did” yardımcı fiili cümlenin başına gelir. Daha sonra özne ve fiilin birinci hali kullanılır. En son nesne kullanılır ve cümle tamamlanmış olur.  

Did ile Fiil Çekimi   

İngilizcede did kullanımı yalnızca simple past tense söz konusu ise kullanılır. “Did” yardımcı fiili yapmak olarak çevrilen “do” fiilinin ikinci halidir. İngilizcede did kullanımı ile cümleler ve fiil çekimleri ise aşağıdaki gibidir: 

Örnek: How did you know you loved him? 

Anlamı: Onu sevdiğini nasıl anladın?  

Örnek: Still, the Queen did not answer. 

Anlamı: Yine de Kraliçe cevap vermedi.  

Örnek: How much money did David have? 

Anlamı: David’in ne kadar parası vardı? 

Örnek: Many of us already live in more comfort than the richest king in the world did two hundred years ago. 

Anlamı: Çoğumuz şimdiden dünyanın en zengin kralının iki yüz yıl önce yaşadığından daha rahat yaşıyoruz. 

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “did kullanımı” konusunu ve örnek cümleleri hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Daha sonra size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın! 

 

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı