Yabancı Dil Eğitimi

Do Fiilinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Dil öğrenmek, günümüzde büyük bir ihtiyaç haline geldi. Dilin gramer yapısını öğrenmek ile kalmayarak çeşitli özelliklerini de öğrenmeli ve bu konuda bol bol pratik yapmamız gerekir.

Zaman ve cümle yapılarına göre İngilizcede fiillerin birçok çekimi de mevcuttur. Bu çekimlerden birisi de fiillerin 2. ve 3. hallerini konu alan geçmiş zaman yapısıdır. İngilizce de sık kullanılan fiillerden birisi olan do fiilini bilmeyenimiz yoktur. Peki do fiilinin anlamı nedir ve do fiilinin kullanım alanları nelerdir?

İngilizce konuları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan geçmiş zaman yapısını mutlaka öğrenmeniz gerekir.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Günlük yaşantımızda geçmişte olmuş bir olayı anlatmak için geçmiş zaman yapısını etkili bir şekilde kullanabiliyor olmamız iletişim ve dilbilgisi açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun için ise fiillerin 2. ve 3. hallerini öğrenmek gerekir. Peki do fiili kullanım alanları nelerdir ve do ikinci halinin çekimi nasıl olmalıdır?

Bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilenleri ve örnek cümleleri sizler ile paylaşacağız.

Do Fillinin Anlamı Nedir?

İngilizce’den Türkçe’ye “yapmak” olarak çevirilen do fiili cümle, içlerinde sıkça gördüğümüz fiiller arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra hem konuşma dilinde hem yazı dilinde sık kullandığımız bir fiildir. Bu sebeple do fiilinin farklı zaman formlarındaki çekimini iyi öğrenmemiz oldukça önemlidir.

Do Fiili 2.-3. Hali!         

Geçmişte yaşanan bir olaydan bahsettiğimizde, yani past simple tense söz konusu ise do fiilini ikinci hali ile kullanırız. Do fiilinin ikinci hali “did” şeklinde kullanılmaktadır.

Do fiili cümlede past tense yani geçmiş zaman kullanımı gerekli ise ikinci halini alır. Düzensiz bir fiil olduğu için fiilin formu değişir ve fiil “-ed” takısı almaz.

Düzensiz fiilerden biri olan do fiili, ikinci halinde kelime bir takı almak yerine tamamen değişir. Dolayısıyla kelimemiz “did” haline gelir. Her özne ile aynı şekilde kullanılmaktadır.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: İngilizce Düzenli Fiiller Nelerdir? Kullanım Alanları

Örnek: I didn’t eat lunch.

Anlamı: Öğle yemeği yemedim.

Üçüncü hali, ikinci halinden farklı olan do fiilinin 3. hali “done” şeklinde kullanılmaktadır. Done formu past perfect tense ya da present perfect tense söz konusu ise kullanılır.

Kullanılan zaman yapısı present perfect tense ise kullanım have done veya has done şeklindedir. Özne I, you, we, they ise have done olarak kullanımı söz konusudur. Özne he, she, it ise has done şeklinde kullanılması gerekir. Kullanılan zaman yapısı past perfect tense ise, kullanım bu kez özne fark etmeksizin had done şeklinde olmalıdır.

Örnek: You have done your best.

Anlamı: Sen elinden geleni yaptın.

Do Fiili Kullanım Alanları!       

 Do fiilinin kullanım alanları şu şekildedir:

İngilizceTürkçe
do homeworködev yapmak
do the dishesbulaşıkları yıkamak
do houseworkev işi yapmak
do goodiyi gelmek
do harmzarar vermek
do your bestelinden gelenin en iyisini yapmak
do businessiş yapmak
do your dutygörevini yapmak

 

Something, anything, nothing gibi -thing ekini kullandığımız genel durumlardan bahsederken do fiilini kullanırız.

 

İngilizceTürkçe
Hurry up and do your homework.Acele et ve ev ödevini yap.
I didn’t have time to do my hair.Saçımı yapacak vaktim olmadı.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “do ikinci hali” konusunu ve do fiilinin kullanım alanları hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

 

 

 

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı