İngilizce Gramer

Sleep 2. Hali ve Sleep Fiili ile Örnekler!

Günümüzde yabancı dil öğrenimi oldukça önemlidir. Yabancı dil öğrenmek, yalnızca dilin gramer yapısını öğrenmek ile ilgili değil aynı zamanda dil becerilerinizi de geliştirmek ile ilgilidir. İngilizcede zaman ve cümle yapılarına göre fiillerin birçok çekimi bulunmaktadır. Bu çekimlerden birisi de fiillerin 2. ve 3. hallerini konu alan geçmiş zaman yapısıdır. İngilizce de sık kullanılan fiillerden birisi olan sleep fiilini mutlaka biliyorsunuzdur.

Peki sleep fiilinin anlamı nedir ve sleep 2. hali ile kurulan cümleler nasıl olmalıdır?

İngilizce konuları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan geçmiş zaman yapısını mutlaka öğrenmeniz gerekir. Günlük yaşantımızda geçmişte olmuş bir olayı anlatmak için geçmiş zaman yapısını etkili bir şekilde kullanabiliyor olmamız iletişim ve dilbilgisi açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun için ise fiillerin 2. ve 3. hallerini öğrenmeniz gerekir.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Peki sleep fiili kullanım alanları nelerdir ve sleep 2. halinin çekimi nasıl olmalıdır? Bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Sleep Fillinin Anlamı Nedir?

İngilizceden Türkçeye “uyumak” anlamında çevrilen sleep fiili, cümle içlerinde sıkça gördüğümüz fiiller arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra hem konuşma dilinde hem yazı dilinde sık kullandığımız bir fiildir. Bu sebeple sleep fiilinin farklı zaman formlarındaki çekimini de iyi öğrenmemiz oldukça önemlidir.

Sleep 2. Hali ve Sleep 3. Hali

Geçmişte yaşanan bir olaydan bahsettiğimizde, yani past simple tense söz konusu ise sleep fiilini ikinci hali ile kullanmalıyız. Sleep fiilinin ikinci hali “slept” şeklinde kullanılmaktadır.

Sleep 2. Hali ile Kullanımı

Sleep fiili cümlede past tense yani geçmiş zaman kullanımı gerekli ise ikinci hali kullanılmalıdır. Düzeniz bir fiil olduğu için fiilin formu değişir ve fiil “-ed” takısı almaz.

Düzensiz fiillerden biri olan sleep fiili, ikinci halin ile kullanımında da kelime bir takı almak yerine tamamen değişir. Bu sebeple fiilimiz “slept” haline gelir. Her özne ile aynı şekilde kullanılmaktadır. Sleep 2. hali ile kullanımı ise aşağıdaki gibidir:

Örnek: She slept so soundly that she didn’t wake when Amy returned.

Anlamı: O kadar rahat uyudu ki Amy döndüğünde uyanmadı.

Sleep 3. Hali ile Kullanımı

Üçüncü hali, ikinci hali ile aynı şekilde kullanım sleep fiilinin 3. hali de yine “slept” şeklinde kullanılmaktadır. Slept 3. hali formu past perfect tense ya da present perfect tense söz konusu ise kullanılır.

Kullanılan zaman yapısı present perfect tense ise kullanım have slept veya has slept şeklindedir. Özne I, you, we, they ise have slept olarak kullanımı söz konusudur. Özne he, she, it ise has slept şeklinde kullanılması gerekir. Kullanılan zaman yapısı past perfect tense ise, kullanım bu kez özne fark etmeksizin had slept şeklinde kullanılmalıdır.

Örnek: I had already slept when my mother came home.

Anlamı: Annem eve geldiğinde ben çoktan uyumuştum.

Sleep 2. Hali ile İlgili Örnek Cümleler!

Örnek: I slept with my father, and Jane slept with my mother.

Anlamı: Ben babamla yattım ve Jane annemle yattı.

Örnek: Once I slept, it was the sleep of the dead and I didn’t awaken until Betsy jabbed me.

Anlamı: Bir kere uyuduğumda, ölülerin uykusuydu ve Betsy beni dürtene kadar uyanmadım.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “sleep 2. hali” konusunu ve örnek cümleleri hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Daha sonra size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı