İngilizce Gramer

Reported Speech Konu Anlatımı

İngilizce öğrenirken sadece dil becerilerini geliştirmek ya da temel dilbilgisi kurallarını öğrenmek oldukça yanlış bir dil geliştirme yöntemidir. İngilizcede de Türkçede olduğu gibi birçok farklı konu bulunmaktadır. Bu konulardan birisi de “reported speech” konusudur.

İngilizce reported speech konusu çoğu zaman karıştırılan ve dil öğrencilerinin öğrenirken zorlandıkları konulardan birisidir. Peki reported speech konu anlatımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? 

İngilizce konuları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan reported speech konusunu mutlaka öğrenmeniz gerekir. İngilizce konuşacaksınız veya İngilizce öğrenirken etkili bir şekilde İngilizce konuşmak istiyorsanız hayatınızın her evresinde İngilizceye ait her detayı öğrenmeniz oldukça önemlidir.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce gramer çalışmalı, fiilleri ve kelimeleri akılda kalacak şekilde öğrenmeli, sözlü ve yazılı bir şekilde pratik yapmalı ve dil becerilerinizi geliştirmeye özen göstermelisiniz. Bu yazımızda İngilizce reported speech konusunu sizler ile paylaşacağız  

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: İngilizce Speaking Nasıl Geliştirilir? En Etkili 4 İpucu!

Reported Speech Nedir?  

Reported Speech kelime anlamı olarak Türkçe’ye “Dolaylı Anlatım” olarak tercüme edilir. Kısaca özetleyecek olursak reported speech konu anlatımı; herhangi bir zaman diliminde kurulmuş bir cümlenin başkalarına dolaylı yoldan aktarılmasını temel alır. 

Olayın gerçekleşme anı geçmiş zaman, şimdiki zaman veya gelecek zamanda olabildiği gibi başka birine anlatıldığı süreçte, olay ile aynı zaman diliminde veya o olaydan sonrasında da olabilir. 

Reported Speech Kullanımı Nasıl Olmalıdır? 

Reported speech konu anlatımının temel kuralı, anlatılanları dolaylı olarak aktarmaktır. Kullanılan zaman dilimi anlatılırken biraz daha geçmiş ele alınır. Zamirler, konunun anlatımına göre değişir. Zaman zarfları ise anlatımına göre bir önceki zaman ele alınarak kullanılır. 

Bir cümleyi reported speech ile anlatırken dikkat etmeniz kurallar aşağıdaki gibidir: 

Tense Kullanımı 

Reported Speech konu anlatımında tenseler en kritik konudur. Bunun sebebi ise olayın gerçekleşme zamanı ile anlatılma zamanlarının farklılık göstermesidir. Reported speech konu anlatımı ile tense kullanımı aşağıdaki gibidir:

Direct SpeechReported Speech  
Present SimplePast Simple 
Present ContinuousPast Continuous 
Present PerfectPast Perfect  
Past Simple Past Simple/ Past Perfect 
Past ContinuousPast Continuous / Past Perfect Continuous 
Future SimpleWould 

Tabloda görüldüğü üzere direct hangi tense ise, indirect bir adım geçmiş zamanda ele alınır. Ayırca, reported speech konusunda personal pronouns (kişi zamirleri), possessive pronouns (iyelik zamirleri) ve possessive adjectives (iyelik sıfatları) doğrudan kullanılan cümle ile aynı şekilde kalmamaktadır. Örneğin, cümleyi kuran kişi “I (ben)” kişi zamiri ile anlatımı ifade ediyorsa anlatıcı “he veya she (o)” kişi zamirini kullanarak cümleyi ifade etmelidir.  

Reported Speech: Time Expressions  

Reported speech konu anlatımında zaman ifade eden time expressions yani zaman ifadeleri ve kalıpları aynı tenselerde olduğu gibi anlam bütünlüğünü koruyabilmek amacıyla değişiklik göstermektedir. Time expressionlara göre reported speech kullanımı aşağıdaki gibidir:  

Direct SpeechReported Speech  
nowthen
today-tonightthat day-that night
tomorrowThe next day-the following day 
yesterday the day before-the previous day 
Past ContinuousPast Continuous / Past Perfect Continuous 
this eveningthat evening
these daysthose days 
last (month)- the (month) before - the previous (month) 
next (weekend)the (weekend) after / the following (weekend) 
 

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “İngilizce reported speech konu anlatımı” konusu hakkında bilinmesi gereken tüm detayları ele aldık. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın! 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı