İngilizceİngilizce Geliştirmeİngilizce Gramer

Can İngilizce Ne Demek? Can ile Nasıl Cümle Kurulur? 

 

İngilizcede sık kullanılan ve kullanımı sırasında genellikle karıştırılan birçok cümle yapısı bulunmaktadır.  Bu yapılardan birisi de “can” yapısıdır. Peki can yapısının kullanımı nasıldır ve can İngilizce ne demek?

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce konuları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan “can/cannot (can’t)” konusunu mutlaka öğrenmek gerekir. Can İngilizce ne demek sorusuna ise “-ebilmek, -abilmek” olarak bir anlam kattığını söyleyebiliriz. Can konusu, yapı bakımından oldukça kolay bir konudur. Peki en çok kullanılan modals’lardan birisi olan can yapısının kullanım alanları nelerdir ve can ile ilgili cümleler nasıl olmalıdır? Bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilenleri ve örnek cümleleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

ucretsiz-ingilizce-konusma-seansina-katil

Can İngilizce Ne Demek?      

 

Can İngilizce ne demek konusunu ele alacak olursak İngilizce modals yapılarından birisi olan “can” fiili cümleye “-e bilme, -a bilmek” anlamı katar. Bunun yanı can yapısı, sıra cümlede yalın halde kullanılır. Ayrıca can yapısı; yetenek, olasılık, izin ve rica ifade etmek için de kullanılır. Peki cümleye yetenek anlamı veren bu modals’ın cümle yapısı nasıl olmalıdır?

 

Can ile Nasıl Cümle Kurulur?       

can-ingilizce-ne-demek

 

Öznemiz ne olursa olsun hemen ardından can modal fiilini kullanıyoruz ve devamında da fiilimiz yalın halde kullanılır. Özne ne olursa olsun fiilde asla değişiklik olmaz ve can modal fiili de kişiye göre değişiklik göstermez. Can cümle yapısı cümle formlarına göre aşağıdaki gibidir:

 

Pozitif Cümle Yapısı:

Özne + can + V1 + nesne

Örnek: I can play football.

Anlamı: Ben futbol oynayabilirim.

 

 Negatif Cümle Yapısı:

Özne + cannot + V1 + nesne

Örnek: He cannot play the guitar.

Anlamı: O gitar çalamaz.

 

Soru Cümlesi Yapısı:

Soru cümlelerinde yardımcı fiil cümlenin başına gelir. Böylece soru cümlesi yapısı kuralına uymuş olur. Dolayısıyla can yapısı ile soru yapmak istediğimizde de yardımcı fiilimiz olan can cümle başına gelmelidir.

 

Örnek: Can I go to the cinema?

Anlamı: Sinemaya gidebilir miyim?

 

Can modal fiilini gayri resmi durumlarda da kullanırız. Samimi olduğumuz, arkadaşlarımızdan, aile bireylerimizden ricada bulunurken kullandığımız bir modal fiildir.

 

Can-Could Farkı   

can-ingilizce-ne-demek

Can ve Could modal verblerinden ikisi de bir kişinin bir işi yapma olasılığını ya da bir kişinin bir işi yapabilme yeteneğini anlatmak için kullanılır. Can modal yardımcı fiili şimdiki zamandan bahseden cümlelerde kullanılabilirken, Could ise geçmiş zamandan bahseden cümlelerde kullanılabilir.

 

Could geçmiş zaman cümlesinde birinin bir işi yapabilme yeteneğinden bahseder.

Örnek: When I was a child, I could play basketball.

Anlamı: Çocukken basketbol oynayabiliyordum.

 

Can ise geniş zaman ya da şimdiki zaman cümlelerinde birinin bir işi yapabilme becerisini anlatmak için kullanılır.

 

 

Olumlu cümle yapısı ile ilgili örnekler aşağıdaki gibidir:

 

Örnek: Clara can play the piano.

Anlamı: Clara piyano çalabilir.

 

Olumsuz cümle yapısı ile ilgili örnekler aşağıdaki gibidir:

 

Örnek: David cannot run fast.

Anlamı: David hızlı koşamaz.

 

Soru cümlesi yapısı ile ilgili örnekler aşağıdaki gibidir:

 

Örnek: Can you help us?

Anlamı: Bize yardım edebilir misin/ misiniz?

 

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “can İngilizce ne demek ve can-could farkı” konuları hakkında çeşitli örnekler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

İlginizi Çekebilir: İngilizce Much Many Farkı ve Kullanımı

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı