İngilizce Gramer

İngilizce’de For Kullanımı: For ve Since Arasındaki Fark Nedir?

Her dilde olduğu gibi İngilizcede de yalnızca gramer yapısı önemli değildir. Dilin çeşitli cümle yapılarını bilmek ve en önemlisi etkili bir şekilde cümle kurabilmek oldukça büyük öneme sahiptir. Etkili iletişim için de çeşitli cümle yapıları bulunmaktadır.

İngilizcede sık kullanılan ve kullanımı sırasında genellikle karıştırılan birçok cümle yapısı ve kelime bulunmaktadır.  Bu yapılardan birisi de a “for” olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki for kullanımı için bilmemiz gerekenler nelerdir?

İngilizce de aynı amaç için kullanıldığını düşündüğümüz fakat aslında kullanım amaçları farklı olan birçok kelime çifti bulunmaktadır. Since / For da bu çift yapılarından bir tanesidir.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce konuları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan “for kullanımı” ve “for/since” yapısı konusunu mutlaka öğrenmeniz gerekir. Bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilenleri örnek cümleleri ile ele alacağız.

İngilizcede For Kullanımı     

İngilizce öğrenme sürecinde olan öğrencileri en çok zorlayan gramer konularından biri olan Present perfect tense konusunun bu derece zorlayıcı olmasının ilk nedeni bu zaman dilimin Türkçe karşılığının olmamasıdır.

Present perfect tense, bir olayın ne zaman ve nasıl olduğunun önemli olmadığı durumlarda kullanılır. Bu gramer yapısında belirli bir zaman dilimi ifade eden kelimeler bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri ise “for” ve “since” olarak ifade edilebilir.

Cümlede belirli bir zaman diliminden bahsediliyorsa ve eylemin ne kadar sürede devam ettiği anlatılmak isteniyorsa cümlede for kullanılmaktadır.

For kelimesinin birinci anlamı Present Perfect Tense, past perfect tense ya da future tense ile kurulan cümlelerde “… kadar süre boyunca” anlamı ifade etmektedir. Dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de “for” kelimesi iki farklı zaman aralığını vurgulayarak eylemin ne kadar süre devam ettiğini de ifade etmektedir.

İngilizceTürkçe
She has studied French for four years.4 ay boyunca Fransızca öğrendi.
I have been in İstanbul for two years.İki yıldır İstanbul’dayım.
My big brother has been sick for two week.Ağabeyim 2 haftadır hasta.

For kelimesi belirli bir zaman diliminden bahsettiği için all day, all year, all week gibi ifadeler ile kullanılmamaktadır.

İngilizcede Since Kullanımı! 

Since, for kelimesinin aksine sadece Perfect Tense ile kullanılır ve “-den beri” anlamına gelir. Olayın ne zaman başladığının anlatıldığı yani eylemin bir zaman diliminde geçtiği cümleler için kullanılmaktadır.

İngilizceTürkçe
He has lived here since he was 15.O 15 yaşından beri burada yaşıyor.
They have walked by the seaside since in the morning.Sabahtan beri deniz kenarında yürüyorlar.
How long since do you read?Ne kadar zamandır okuyorsun?

For ve Since Kullanımı Arasındaki Temel Farklar!         

For ve since her ne kadar benzer olarak düşünülse de bu iki kip arasında pek çok fark bulunmaktadır. Bu farklar ise aşağıdaki gibidir:

Since ve for tam olarak aynı olmayan amaçlar için kullanılan iki zaman kipidir. Türkçede yer alan -Di’li Geçmiş Zaman ve Şimdiki Zamanın Hikayesi’nin kullanımları ile benzerlik gösteren bu kipler birçok açıdan farklılık göstermektedir.

Since’i bugüne kadar süren bir dönemin başlangıcını belirtmek için kullanabilirsiniz. Since, eylemlerin, durumların ve olayların başlangıç noktasını işaret etmek için kullanılır. “Since” sadece perfect tenses ile kullanılır. Öte yandan for kullanımı daha farklıdır. For kullanımında ise eylemin ne kadar süre devam ettiği vurgulanır. İki farklı zaman aralığını vurgulamak için kullanabiliriz.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “for kullanımı ve for since arasındaki farklar” konuları hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı