İngilizce Gramer

When While Kullanım Alanları-Temel Farklar

İngilizcede sık kullanılan ve kullanımı sırasında genellikle karıştırılan birçok bağlaç ve kelime bulunmaktadır.  Bu kelime öbeklerinden birisi ise “when” ve “while” bağlaçlarıdır. Peki when while konu anlatımı nasıl olmalıdır?

Çoğunlukla kullanım alanları ve cümle içerisindeki konumlarının karıştırılması açısından bu kelimeleri basit ipuçları ile etkili bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bunun için ise when/while kullanım alanlarını, kullanırken dikkat edilmesi gereken detayları ve bu iki bağlacı birbirinden nasıl ayırt edebileceğinizi öğrenmeniz gerekir.

Bu yazımızda when while konu anlatımını ve when while arasındaki temel farkları sizler ile paylaşacağız.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: En Sık Kullanılan İngilizce Zamanlar Nelerdir?

İngilizcede When Kullanım Alanları      

When yukarıda bahsedildiği gibi bağlaç olarak kullanıldığı zaman: “-dığında” anlamına gelir. When bağlacından sonra gelecek diğer cümle, dilbilgisi açısından oldukça önemlidir. When kelimesinin bağlaç olarak kullanımına genel örnekler aşağıdaki gibidir:

İNGİLİZCE TÜRKÇE
When I came home, my uncle was studying.Eve geldiğimde amcam ders çalışıyordu.
When I went out, it was raining.Dışarı çıktığımda yağmur yağıyordu.

When geniş zamanda kullanıldığında diğer cümle de geniş zaman veya gelecek zaman yapısı ile kullanılmış olmak zorundadır. Bunun sebebi: when ile kurduğumuz cümle o an gerçekleşen olaylara işaret etmektedir. Diğer cümlenin geçmiş zaman olması dil bilgisi bakımından yanlış bir kullanım olmaktadır.

İNGİLİZCETÜRKÇE
When my mother comes home, I will go out to go to school.Annem eve geldiğinde okula gitmek için evden çıkacağım.

When’in gelecek zaman ile kullanımı yukarıdaki gibidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta when’li cümlenin gelecek zaman olmamasıdır. Yani When I will/shall şeklinde bir cümle kurulamaz. When’li cümle geniş zaman veya gelecek zaman olabilir. When while farklarını öğrenmek için while ile ilgili cümleleri inceleyelim:

When genel olarak simple past ve past continuous tense ile kullanılır.

“When” ile kurulmuş bir zarf cümlesi (adverbial clause), genellikle ana cümledeki olay veya durumun devam etmekte olduğu zamanı nitleler. Kısaca söyleyecek olursak; “Bir olay olduğunda başka bir olay da oluyordu.” Anlamını nitelemektedir. Bu sebeple when’in bağlı olduğu cümlede simple past tense ve ana cümlede ise past continuous tense kullanımı uygundur.

İNGİLİZCETÜRKÇE
When Elise sang a song, birds were flying.Elise bir şarkı söylediğinde kuşlar uçuyordu.

İngilizcede While Kullanım Alanları      

İngilizcede while bağlacı when bağlacı ile oldukça benzer alanlarda kullanılmaktadır. Temel kullanım alanları benzer olmakla beraber birçok kullanım alanında da farklılıklar mevcuttur.

While Kullanım Örnekleri

İNGİLİZCETÜRKÇE
While I am coming to David’s near, I saw a big tree in the garden.David'in yanına gelirken bahçede büyük bir ağaç gördüm.
While his teacher was complaning about him, he went to home.Öğretmeni onun hakkında şikâyet ederken eve gitti.
While I was leaving the house to meet my friends, my father came home.Arkadaşlarımla buluşmak için evden çıkarken babam eve geldi.

When While Arasındaki Temel Farklar!      

While bir sürekliliği ve bir zaman süresince devam eden bir olayı nitelemek için kullanılır. When ise anlık ve olup biten olaylardan bahsederken kullanılır.

When While Arasındaki Farklar için Örnek Cümleler

İNGİLİZCETÜRKÇE
While I saw a skirt while shopping, it was very beautiful but a little short.Alışveriş yaparken bir etek gördüm çok güzeldi ama biraz kısaydı.
While I saw a skirt while shopping, it was very beautiful but a little short.Alışveriş yaparken bir etek gördüm çok güzeldi ama biraz kısaydı.
While he is dancing, his mother will be out.O dans ederken annesi dışarıda olacak.
When you saw me, we smiled.Beni gördüğünde gülüştük.
When a referee blows a whistle, a match ends.Hakem düdüğü çaldığında maç biter.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere when while kullanım alanları, örnek cümleler ve when while konu anlatımındaki temel farklar hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla İngilizce gramer konu anlatımı ile ilgili içerik ve daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı