İngilizce Dinleme

Dinleyerek İngilizce Öğrenmek ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

İngilizcesini geliştirmek isteyen pek çok insan genellikle dilbilgisi ve gramer konusunu öğrenmeye çalışır ve bu becerileri geliştirdiklerinde ise İngilizceyi öğrendiklerini düşünürler. İngilizceyi belli bir seviyede öğrenebilir ve dil becerilerimizi geliştirebiliriz. Peki İngilizce iletişim kurabilmemiz için yalnızca dilbilgisi yeterli midir?

İngilizce iletişim becerimizi geliştirmek için İngilizce dinleme ve konuşma becerilerimizi geliştirmemiz gerekir. Peki dinleyerek İngilizce öğrenmek mümkün mü?

Dil öğreniminde dil becerililerinin gelişimi oldukça önemlidir. Özellikle iletişim kurabilmek için konuşabilmek ve dinlediğinizi anlayabilmek olmazsa olmaz kriterlerden.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Bu yazımızda, dinleyerek İngilizce öğrenme konusu hakkında çeşitli bilgiler sunacağız.

Dinleyerek İngilizce Öğrenmek Mümkün mü? 

Birçok insan İngilizce materyaller dinleyerek İngilizce öğrenebileceğini düşünür. Bu düşünce yanlış değildir ancak İngilizcenizi gerçek anlamda geliştirmek istiyorsanız, yalnızca çeşitli materyaller dinleyerek İngilizce öğrenemezsiniz. Bir müzik veya podcast dinlemek, İngilizcenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bunun için de dinleyebileceğiniz kadar materyal dinlemeye çalışmanız ve dinlemeniz gerekir.

İngilizce Dinleme Becerilerinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?         

Karşılıklı İngilizce diyaloglarda karşınızdaki kişiyi anlamakta zorlanmanızın en temel nedeni, yeterince dinleme pratiği yapmamış olmazınızdır. Dinleme becerilerinizi geliştirmek için belirli alıştırmaları düzenli olarak tekrarlamanız oldukça önemlidir.

İngilizce dinleme becerinizi geliştirmek için İngilizce altyazılı diziler izleyebilir, dinlediğiniz İngilizce şarkıların sözlerini okuyabilir, ilgi alanlarınıza yönelik podcastler ve sesli kitaplar dinleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak dinleme becerilerinizi geliştirebileceğiniz birçok web sitesi de mevcut. Bu alıştırmalar ile İngilizce dinleme becerilerinizi geliştirirken aynı zamanda konuşma (speaking) becerilerinizi de geliştirebilirsiniz.

İngilizce dinleme becerilerinizi geliştirmek için uygulamanız gereken birkaç şu şekildedir:

  • Altyazılı dizi ve filmler izleyin
  • Çeşitli podcastler dinleyin
  • Sesli kitaplar okuyun
  • Youtube videoları izleyin
  • Ücretsiz İngilizce siteleri dinleyin
  • Farklı aksanlarda dinleme yapın

dinleyerek İngilizce öğrenme

Altyazılı Dizi ve Filmler İzleyin

Dil öğrenmek veya dinleme becerilerini geliştirmek isteyen birçok kişi İngilizce altyazılı diziler izlemeyi tercih etmektedir. Yeni bir dil öğrenirken, çoğu insan film veya dizi izlerken İngilizce altyazı kullanıp kullanmaması gerektiğini merak etmektedir. Dil öğrenme sürecinde öğrenmek istediğiniz dili gündelik hayatınıza dahil etmeniz oldukça önemlidir.

İngilizce öğrenirken İngilizce altyazılı dizi ve filmler izlemenin avantajları ise şu şekildedir:

  • En sevdiğiniz dizi, film ve programları ana dilinde izleyebilecek böylece şakaları veya esprileri altyazı veya bir çevirmene ihtiyaç duymadan kendiniz yorumlayabileceksiniz.
  • İngilizce altyazılı dizi veya filmler izlemek, dinleme becerilerinizi geliştirirken aynı zamanda konuşma becerilerinizi de geliştirmenize de yardımcı olur.
  • Ayrıca bir kelimeyi veya cümleyi dinlerken gözünüz ile takip etmeniz, bu sözcüklerin veya cümle yapılarının daha akılda kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Çeşitli Podcastler Dinleyin

İlginç veya eğlenceli bulduğunuz bir podcastten bir bölüm seçin ve onu dinlemeye başlayın. Bu bölümü bir hafta boyunca her gün araba kullanırken, otobüse binerken, bulaşık yıkarken hatta çalışırken dahi dinleyin. Anlaması zor olan kelimeleri veya cümleleri not alın ve ilk iki gün içinde bu kelimeleri araştırın.

Birkaç gün sonra, bu kelimeleri dinlerken anlamaya başlayacaksınız. Bu durum, dinlediğinizi etkili bir şekilde anlayabilmenize ve bu sayede sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilmenize olanak tanır. Ayrıca podcast bölümlerini ezberleyerek ve bunları yüksek sesle söylemeye çalışmak da anlama dinleme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: 12 Harika İngilizce Podcast Önerisi

Sesli Kitaplar Okuyun

İngilizce sesli kitaplar okumak hem okuma hem de dinleme becerilerinizi geliştirmeniz için oldukça etkili bir çözümdür. Özellikle İngilizce sesli kitaplar okumayı tercih etmek, kelime ve cümle yapılarını okurken aynı zamanda telaffuzlarını da öğrenmenize olanak sağlar.

Sesli kitap okumanın bir başka avantajı, anlamını bildiğiniz ancak cümle içerisinde ne şekilde kullanılması gerektiğini bilmediğiniz kelimelerin, nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmenize yardımcı olmasıdır.

Youtube Videoları İzleyin

Dinleyerek İngilizce öğrenmenin en etkili yollarından biri Youtube videoları izlemektir. Youtube’da İngilizce içerik üreten sayısız kanal bulunmaktadır. Bunların arasından dilediğinizi seçerek işe koyulabilirsiniz.

Youtube’un en büyük avantajı sizi herhangi bir zamana mahkum bırakmamasıdır. İstediğiniz zamanda ve istediğiniz yerde Youtube ile İngilizce dinleme yapabilirsiniz. Ayrıca, anlamadığınız yerlerde videoyu durdurup tekrardan dinleyebilirsiniz.

Ücretsiz İngilizce Siteleri Deneyin

Ücretsiz İngilizce siteler ile dinleme çalışması yapabilirsiniz. Listen a minute, British Council, BBC Learning English ve daha sayısız pek çok site bulunmaktadır. Bu sitelerde her seviyeye uygun ses kaydı bulunmaktadır. Özellikle yeni başlayan biriyseniz Listen a minute tam da size göre. Diğer sitelerde de dünya gündeminde yer alan haberlere kadar pek çok ses kaydını bulabilirsiniz.

Farklı Aksanlarda Dinleme Yapın

İngilizcenin temelleri her millet için aynı olsa da farklılaşan taraflar da bulunmaktadır. İngiltere’de yaşayan birinin İngilizcesinin, Avustralya’da yaşayan birinden farklı olması çok doğaldır. O yüzden, İngilizcedeki farklılıkları daha iyi anlayabilmek için farklı aksanlarda dinleme yapmalısınız. Ayrıca, İngilizce çalışmalarınıza çeşitlilik katmak adına da iyi bir fikir olabilir.

Dinleyerek İngilizcenizi Geliştirmek İçin Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

İngilizce dinleme becerilerinizi geliştirmek için bilmeniz gereken birkaç kriter mevcuttur. Bu kriterlerin birçoğundan yukarıda bahsettik ancak belirli püf noktaları doğru bir şekilde uyguladığınız zaman bu kriterlerinde daha etkili olduğunu gözlemleyeceksiniz. Peki bu kriterler nelerdir?

  • Kendi seviyenize uygun materyaller dinleyerek ihtiyacınız olan çalışma sürecini planlamanız oldukça önemlidir.
  • Metni bir defa okuyarak sesli halini dinlemeye çalışmanız ve daha sonra göz ucu ile metni takip etmeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır.
  • Düzenli çalışma ve etkili materyaller ile kısa sürede dinleme becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “dinleyerek İngilizce öğrenmek” konusu hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için yanda çıkan WhatsApp ikonundan ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

 

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı