İngilizce Geliştirmeİngilizce Konuşma

Detaylı İngilizce Telaffuz Geliştirme Rehberi

Günümüzde, dünyanın 1/5’inin İngilizce konuştuğunu biliyor muydunuz? Bu sebeple insanlar birbirleri ile etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için İngilizce konuşma becerilerini geliştirebilecekleri çeşitli yöntemlere başvurmaktadır. Peki İngilizce konuşurken telaffuz da önemli midir? İngilizce telaffuz geliştirmek için ne yapmalısınız? Zor görünebilir ancak etkili yöntemler ile pratik yaparak kısa sürede İngilizce telaffuzunuzu geliştirebilirsiniz.

İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirerek İngilizce telaffuzunuzu geliştirmeniz, daha kolay seyahat etmekten daha fazla insanla iletişim kurabilmeye ve hatta daha profesyonel iş alanlarında çalışabilmenize olanak sağlar. İngilizce konuşma becerilerinizi ve telaffuzunuzu geliştirmeniz, çeşitli İngilizce eğitim programları da dahil olmak üzere dünyanın en iyi kurumlarında yüksek öğrenim görebilmeniz anlamına gelmektedir. Peki İngilizce telaffuz geliştirme için ne yapmalı?

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilen tüm bilgileri sizler ile paylaşacağız.

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce Telaffuzun Önemi Nedir?    

İngilizce telaffuz geliştirme      

İngilizce telaffuz iletişim söz konusu olduğunda oldukça önemlidir., Yalnızca bir kelime yanlış telaffuz edildiğinde dahi birçok kişi sizi anlamayabilir ve bu nedenle açıklama isteyeceklerdir. Bu durum etkili bir şekilde iletişim kuramamanıza ve kendinizi ifade edememenize neden olur. Bu nedenle, İngilizce konuşan yeni arkadaşlar, iş bağlantıları veya diğer insanlar gibi hizmet görevlileri ve daha pek çok kişi ile daha sorunsuz ilişkiler kurmak için yaygın telaffuz hatalarını belirlemeli ve düzeltmelisiniz.

İngilizce Telaffuz Kuralları Nelerdir?                

İlk olarak, sesli harfleri ve ünsüzleri telaffuz etmek arasındaki farkı bilmek önemlidir. Bir ünsüzün adını söylediğinizde, hava akışı geçici olarak durdurulur (bu, diliniz, dudaklarınız veya ses tellerinizin sesi çabucak bloke ettiği anlamına gelir). Bir sesli harf söylendiğinde ağzınız açık kalır ve siz konuşmayı bırakana kadar havanın akışı bitmez.

Ünlüler: a, e, i, o, u, *y, *w

Ünsüzler: b, c, d, f, g, h, j, k, l, m, n, p, q, r, s, t, v, *w, x, *y, z

“W” ve “-y”’nin her bir kelimedeki harf kombinasyonuna bağlı olarak sesli harf veya ünsüz olarak işlev görebileceğini unutmamak oldukça önemlidir. Örneğin, “day” kelimesi -y’nin sesli harf biçimini kullanırken, “yell” ünsüz biçimini kullanır. Benzer şekilde, “owe” -w’nin sesli harf biçimini kullanırken, “work” ünsüz biçimini kullanır.

Her harfin adını ve temel seslerini öğrendikten sonra bunları bir araya getirerek kelimeler oluşturmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, p, e ve t harfleri bir araya gelerek “pet” kelimesini oluşturur.

İngilizce telaffuz geliştirme

Ünlü kombinasyonları gibi, ünsüz kombinasyonları da tamamen yeni sesler yaratabilir. Bazen bu sesler her bir harfin bir kombinasyonudur (“hareket” kelimesindeki -ct gibi) ancak bazen harflerin ayrı ayrı çıkaracağı seslerle tamamen ilgisizdirler (“laugh” kelimesindeki -gh gibi). İşte birkaç örnek daha: ch (chess), sh (shirt), th (this, bath), gh (ghost, cough), wh (whale, whole), fr (fresh), ck (pick), bl (blue) ve sp (spin).

İngilizce kelimelerin çoğu 1-4 heceye sahipken, bazı kelimeler 19’a kadar heceye sahiptir. Bu, hece sayısını saymanın her zaman kolay olmadığı anlamına gelir. Ek olarak, hece sayısı mutlaka sesli harf sayısına eşit değildir.

Bazı ünlüler sessizdir, bazıları ise iki farklı ünlüden oluşur. Örneğin, “outside” kelimesi 4 sesli harfe sahiptir ancak sadece iki hecelidir çünkü -ou yalnızca bir sesli harf olarak sayılırken -i…e uzun “i” sesini oluşturmak için birleşir.

İngilizce Telaffuz Geliştirme Yolları             

Neredeyse tüm İngilizce sözcüklerde ve cümlelerde vurgulama yapılmaktadır.  Bu durum, İngilizce konuştuğunuzda kelimelere ve cümlelere farklı anlamlar vermek için belirli kelimeleri ve heceleri (sesleri) vurgulamanız gerektiği anlamına gelir.

Anadili İngilizce olan kişilerin konuşurken nerede vurgu yaptıklarını dinleyin. Konuşmalarınızda ses vurgusunu geliştirmek için dinlediğiniz diyalogları aynı şekilde taklit etmeye çalışın.

İngilizce telaffuz geliştirme

1.Hangi Aksanı Öğrenmek İstediğinize Karar Verin!

İngilizcede her eyalete ve her bölgeye göre çeşitli aksanlar olduğu gibi dünya çapında çok fazla konuşulan bir dil olduğu için birçok aksan seçeneği bulunmaktadır. Her aksanında kendi konuşma biçimi ve buna bağlı olarak kendi telaffuz biçimi bulunmaktadır. İngilizce telaffuzunuzu geliştirmek için öncelikle hangi aksanı konuşmaya karar vermeniz gerekir. Daha sonra bu aksanı geliştirmeye yönelik egzersizler ve faaliyetler uygulamanız size yardımcı olacaktır.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: 4 Adımda İngilizce Aksan Geliştirme

2.Ağız Hareketlerine Dikkat Edin!          

Çeşitli videolar dinleyerek İngilizce öğrenebilir ve hatta dizi ve filmler ile de kolaylıkla İngilizce telaffuzunuzu geliştirebilirsiniz. Bunun için herhangi bir video ya da dizi izlerken konuşmacının ağız hareketlerine dikkat etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Bu şekilde kelimeleri nasıl yuvarladığını anlayabilir ve hangi sesler nasıl çıkarttığını ayırt edebilirsiniz.

3.Dinlemeyi Öğrenin!        

Konuşmak için kelimelere ihtiyacımız var. Bu yüzden nasıl konuşmamız gerektiğini ve duyduğumuz kelimeleri nasıl telaffuz edebileceğimizi bilmemiz gerekir.  Film izlemek, müzik dinlemek, dil gelişiminde oldukça önemli bir konuma sahiptir. Dinlerken yeni ve ilginç ifadeler, deyimler ile eş anlamlı kelimeleri duyabilir ve bunları not alarak daha akılda kalıcı olmalarını sağlayabilirsiniz. Bulduğunuz yeni bilgileri yazın ve aşina olmadığınız her kelimeyi mutlaka araştırın. Bütün bu çalışmalar, bir dahaki sefere pratik yaparken kullanabilmeniz için daha bilgili olmanızı sağlayacak.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: En Etkili İngilizce Dinleme Geliştirme Rehberi

İngilizce telaffuz geliştirme

4.Dinleme Çalışması Yapıp Duyduklarınızı Not Alın!      

İngilizceyi interaktif bir şekilde kullanmanız ve kendi konuşma becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. Beğendiğiniz veya günlük yaşantınızda kullandığınız kelimeleri içeren kısa bir video veya kısa film bularak bulduğunuz bu video üzerinde çalışmalar yapabilirsiniz. Konuşan kişilerin ses tonunu, konuşma hızını ve aksanını eşleştirmeye çalışın. Birkaç kelimeyi kaçırmanın bir önemi yok, önemli olan konuşmaya devam etmektir. Böylece zamanla kaçırdığınız kelimelerin de sayısı azalacaktır.

5.Zorlandığınız Kelimeleri Not Alın!           

Bir müzik, video ya da podcast dinlerken bazen vurguyu yanlış heceye yerleştirmek kelimeyi tamamen değiştirebilir. Ses vurgularındaki farkı anlamaya çalışın ve pratik yapabileceğiniz alıştırmalara yoğunlaşın. Özellikle iş İngilizcesinde, kendinizi anlamak ve etkili bir İngilizceye sahip olmak için vurgulu seslerde ustalaşmak çok önemlidir. Ne demek istediğinizi kesin, net ve somut bir şekilde söylerseniz, herhangi bir iş görüşmesinde, iş toplantısında veya sunumunuz esnasında daha başarılı olabilirsiniz.

Anlamadığınız veya ilk defa duyduğunuz kelimeleri not alarak bu kelimelere çalışmanız da hem kelime dağarcığınızın gelişmesine hem de o kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini öğrenmenize olanak sağlar.

6.Sürekli Pratik Yapın!         

Konuşmada akıcılığınızı artırmak için bir başka ipucu, tek tek kelimeler yerine çeşitli ifadeler kullanarak konuşmayı denemektir. Otomatik olarak “Hello, how are you today?” şeklinde sormak yerine, “How ya going, mate?” gibi daha doğal ifadeler kullanabilirsiniz. Bu noktada bağlama göre tercih ettiğiniz konuşma üslubu oldukça önemlidir.

Bazı ifadeler fazla resmi ya da fazla samimi olduğu için bağlama göre ifade seçimi yapmanız oldukça önemlidir. Pratik yaparak İngilizce konuşma becerilerinizi ve telaffuzunuzu kolayca geliştirebilirsiniz.

7.Alt yazısız Yabancı Dizi, Film, Tv Programı İzleyin

Telaffuzunuzu ilerletebilmeniz için hem eğlenceli hem etkili bir yöntem. Açmış olduğunuz yabancı dizi, film ve programdaki konuşmaların söyleniş şekillerini inceleyin kendiniz de onları taklit etmeye çalışın.

Hızlı ve karmaşık ifadelerin kullanıldığı programlardan çok kendi seviyenize uygun bir seçim yapmanız daha doğru olacaktır. izlediğiniz şeyleri sık sık açıp tekrar etmek, takıldığınız yerleri geriye sarmakta önemli bir gelişme göstermenizi sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: En Kolay İngilizce Dizilerle İngilizce Öğrenme

8. İhtiyaç Anında Sözlük Kullanın

İngilizce-Türkçe sözlükler pronunciation çalışırken, sadece kelime anlamlarını değil, okunuşlarını da yazdığı için başvurabileceğiniz en önemli kaynaklardan biridir.  Bu sebeple, yanınızda küçük bir cep sözlüğü taşıyabilir, dışarıda olduğunuz zamanlarda bile gereksinim duyduğunuzda hemen açıp bakabilirsiniz.

Seviyenize göre kelimelerden başlayarak her gün 5, hızınıza göre 10 veya 15 kelimenin okunuşlarına bakıp pratik yapabilirsiniz.

9. Ayna Karşısında Çalışın

Aynanın önünde yapacağınız telaffuz geliştirme egzersizleri size ağız hareketlerinizi takip etme ve telaffuz hatalarınızı görme fırsatını verir.

Kulağınıza kulaklığınızı takıp kelimelerin doğru söylenişini dinlerken bir yandan da hatalarınızı düzeltebilirsiniz. Bu yöntemle kendi sesinize ve kelimelere de aşinalık kazanabilirsiniz.

10. Ana dili İngilizce olan birileriyle iletişim kurun

Öğrenme sürecini hızlandıran etkili bir yöntem olarak ana dili ingilizce olanlarla telaffuz geliştirme konusunda etkili bir yöntemi tercih etmiş olursunuz. Buckytalk  “Hata Yaparak Konuşalım” mottosuyla İngilizce konuşma korkunuzu yenmeyi amaçlayan bir oluşumdur.

BukyTalk online İngilizce konuşma sitesi ile seviyenize uygun konuşma paketlerini alarak ana dili İngilizce olan konuşmacılar ile konuşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ücretsiz İngilizce konuşma seansına katılmak ve sonrasında istediğiniz İngilizce konuşma paketlerinden yararlanmak.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “İngilizce telaffuz nasıl geliştirilir” hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

 

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı