İngilizce Gramer

Tell 3. Hali: Tell Fiili Kullanım Alanları!

Dil öğrenmek, günümüzde oldukça gerekli bir durumdur. Dilin gramer yapısını öğrenmek ile kalmayarak çeşitli özelliklerini de öğrenmeli ve bu konuda bol bol pratik yapmamız gerekir.

Zaman ve cümle yapılarına göre İngilizcede fiillerin birçok çekimi bulunmaktadır. Bu çekimlerden birisi de fiillerin 2. ve 3. hallerini konu alan geçmiş zaman yapısıdır.

İngilizce de sık kullanılan fiillerden birisi olan tell fiilini hepimiz biliyoruz. Peki tell fiilinin anlamı nedir ve tell 3. hali ile ilgili cümleler nasıl olmalıdır?

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İngilizce konuları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan geçmiş zaman yapısını mutlaka öğrenmeniz gerekir.

Günlük yaşantımızda geçmişte olmuş bir olayı anlatmak için geçmiş zaman yapısını etkili bir şekilde kullanabiliyor olmamız oldukça önemlidir. Bunun için ise fiillerin 2. ve 3. hallerini öğrenmek oldukça etkilidir. Peki tell fiili kullanım alanları nelerdir ve tell 3. hali çekimi neden önemlidir?

Bu yazımızda, konu ile ilgili merak edilenleri ve örnek cümleleri sizler ile paylaşacağız.

Tell Fillinin Anlamı Nedir?

İngilizcede oldukça sık kullanılan, cümle içerisinde önemli bir konuma sahip olan tell fiili, cümle içerisinde tek bir anlamda kullanılan bir fiildir.

İngilizce’de “tell” fiili söylemek, anlatmak anlamında kullanılmaktadır. Tell fiili; “I, you, we, they” özneleri ile de “he,she,it” özneleri ile de aynı şekilde  kullanılmaktadır.

Tell Fiili 2.-3. Hali!       

Geçmişte yaşanan bir olaydan bahsederken past simple tense kullanmamız gerekirse do fiilini ikinci hali (did) ile kullanırız. Tell fiilinin ikinci hali “told” şeklindedir.

Tell İkinci Hali ile Kullanımı

Tell fiili cümlede past tense kullanımı gerekli ise ikinci haline çekimlenir. Düzensiz fiillerden biri olduğu için ikinci halinde kelime bir takı almak yerine tamamen değişir. Her öznede aynı şekilde kullanılmaktadır. Tell filinin 2. Halinin cümle içerisinde kullanımı aşağıdaki gibidir:

İngilizceTürkçe
I told you to come with me.Sana benimle gelmeni söyledim.
My mom told me to buy some vegetables.Annem biraz sebze almamı söyledi.

Tell fiilinin 3. hali, 2. hali ile aynıdır. Told şekli past perfect tense ya da present perfect tense kullanımı gerekli ise kullanılmaktadır.

Tell Üçüncü Hali ile Kullanımı

  • Söz konusu tense, present perfect tense ise kullanım have + told ya da has + told şeklindedir.

tell kullanım alanları 3.hali

  • Söz konusu tense past perfect tense ise kullanım bu kez özne fark etmeksizin had + told şeklindedir.
İngilizceTürkçe
She has told you several times! She does not like to eat at night!Sana defalarca söyledi. Gece yemek yemeyi sevmiyor!
I had told you last night. I cannot meet with her.Sana dün gece söylemiştim. Onunla buluşamam.

Tell Fiili Kulanım Alanları!

Tell fiilinin kullanım alanları yalnızca farklı zaman dilimlerinde aldığı çelimler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununun dışında gerund ve infinitive konusunda da to tell veya tellig şeklinde çekim almaktadır. Ayrıca tell fiili yalnızca söylemek ve anlatmak fiillerini ifade etmemiz gereken durumlarda kullandığımız bir fiildir.

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere “tell 3. hali” konusunu ve tell fiili kullanım alanları hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin! Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı