İngilizce Kelime

İngilizce Kelime Ezberleme ve Öğrenme Yöntemleri

İngilizce öğrenmek isteyen pek çok insan, kendisine uygun çeşitli alıştırmalar yapmaktadır. İngilizce öğrenmek için uygulamanız gereken birçok kriter bulunsa da bunlardan en çok tercih edilen ver herkesin yapmaya çalıştığı alıştırmalardan birisi: İngilizce kelime ezberleme çalışmalarıdır. İngilizce kelime ezberleme çalışmaları yapmanın pek çok etkili yolu mevcuttur. Bu yazımızda en iyi İngilizce kelime ezberleme yöntemlerini paylaşacağız.

İngilizce Kelime Nasıl Ezberlenir? 

Yabancı dil öğrenirken çoğu insanın önceliği dilbilgisini kusursuz bir şekilde bilmek ve bu bilgileri yeterli düzeyde bir kelime dağarcığı ile kullanabilmektir. İngilizce öğrenme sürecinde dilbilgisi yapısını öğrenmenin yanı sıra çeşitli kelime çalışmaları yaparak yeni kelimeler öğrenmekte oldukça önemlidir. İngilizcede diğer birçok dilden daha fazla kelime mevcuttur. Bu yüzden, düzenli olarak İngilizce kelime çalışmaları yapmak oldukça önemlidir.

Birleşik Krallıkta yaşayan ve anadili İngilizce olan çoğu insanın bile kelime dağarcığı sınırlıdır. Bu yüzden etkili dil öğrenimi için İngilizce kelime ezberleme yöntemleri sizin için oldukça faydalı olacaktır. İşte etkili bir şekilde İngilizce öğrenmenize yardımcı olacak 8 öneri

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Essay Nasıl Yazılır? Detaylı Anlatım

İngilizce Kelime Ezberleme – 13 Öneri

Kelime Defteri Tutun

İngilizce kelime çalışanların birçoğunun edinmiş olduğu kelime defteri tutma alışkanlığı, kelime ezberleme açısından oldukça etkili bir çözümdür. Peki akılda kalıcı bir şekilde kelime ezberleyebilmek için nasıl bir defter düzeni oluşturmanız gerekir?

Öncelikle kelime defteri tutmak demek, yeni öğrendiğiniz kelimeyi deftere yazıp yanına da o kelimenin Türkçe karşılığını yazmak demek değildir. Örneğin; ‘‘talk ve speak’’ kelimesinin Türkçe karşılığını sözlüklerde “konuşmak” olarak buluruz ancak ‘‘Bu kelimelerin kullanım alanları nasıl sınıflandırılmalı?’’ sorusunun cevabını nasıl bilebiliriz? Dolayısıyla bu kelimelerin hangi bağlamlarda kullanıldıklarını, diğer formlarını ve pozitif-negatif çağrışımları gibi birçok faktör o kelimeyi öğrenmemize ve doğru şekilde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Bu sebeple, bir kelime defteri oluştururken İngilizce-İngilizce sözlük kullanmaya özen gösterin.

Kelimeleri Seçin

İngilizce kelimeler ezberlerken, öncelikle seviyenize göre  kullanışlı olacak kelimeleri seçmeye çalışın. Yeni bir dil öğrenme çabasına girdiğinizde çoğu zaman gereksiz kelimeleri öğrenmeye çalışarak hafızamızı zorlayıp işi sıkıcı hale getirebiliriz. Birçok  İngilizce eğitimi veren klasik gramer kitapları eğitim hayatımız boyunca günlük konuşmalar ve diyaloglardan fazlasını vermez bu yüzden öğrenmek istediğiniz alana yönelik kitaplar okumaya, internette araştırmalar yapmaya çalışarak kelime dağarcınızı genişletmeye odaklanabilirsiniz.

Öğrendiklerinizi Kullanın

İngilizce kelime ezberleme metotlarından belki size en çok fayda sağlayacak bir diğer yöntem ise öğrendiklerinizi kullanmaktır. Ezberlemeye çalıştığınız kelimeleri gün içinde herhangi bir işle meşgul olurken kullanmak çok önemli. Hayal etmek yeterli, karşınızda biri varmış gibi öğrendiğiniz kelimelerden cümleler kurarak konuşma pratiği yapabilirsiniz. Çok mutlu olduğunuz bir günü düşünerek ona uygun öğrenmiş olduğunuz kelimelerle o günü tarif edebilirsiniz.

Sürekli Okuyun

Düzenli olarak İngilizce kaynaklar okumak farklı kelimeleri ve bu kelimelerin eş anlamlılarını öğrenmenize yardımcı olur. Düzenli olarak İngilizce kitaplar ve kısa hikayeler okuyabilir ve İngilizce farklı kaynakları inceleyebilirsiniz. İngilizce kitaplara erişim sınırlı olduğu için kütüphaneye ya da kitapçıya gittiğinizde, sizin seviyenize uygun ve etkili bir kaynak bulmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu yüzden, çevrimiçi kitaplar okuyarak farklı kelimeleri araştırabilirsiniz.

Kendi zevkinize uygun türde seçtiğiniz kitapları yazarların ana dilinde okuyabilmek oldukça faydalı ve keyiflidir. Bu şekilde okuyabilmek, yazarın iç dünyasını bizzat anlayabilmenize olanak tanır. Okuma sırasında bilmediğiniz kelimeler ile karşılaşabilirsiniz. Bilmediğiniz kelimeleri not alıp Türkçe karşılıklarını araştırarak kitapta geçen örnek cümleler ile not alabilirisiniz. Bu şekilde, kitapta gördüğünüz kelimeyi birkaç defa görerek pekiştirebilir ve daha akılda kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

Cümle Kurmaya Çalışın

Cümle kurma çalışmaları da etkili İngilizce kelime ezberleme teknikleri arasında yer almaktadır. Öğrendiğiniz kelimeleri cümle içerisinde kullanmak, kelimelerin daha akılda kalıcı olmalarına ve cümle kurma becerinizi gelişmenize yardımcı olur. Kelime defterinize öğrendiğiniz kelimeler ile ilgili cümleler eklemek kelimenin kullanım alanlarını da öğrenmenize yardımcı olur.

 Dizi, Film, Şarkı ile İngilizce Kelime Öğrenmek

Sevdiğimiz şeylerle meşgul olarak öğrenmeye çalışmak etkili bir yöntemdir.  Mevcut İngilizce seviyenize göre sevdiğiniz bir İngilizce film, dizi ve bir şarkıyı tekrar tekrar açarak kelime ve cümlelere aşinalık kazanabilirsiniz.

Bu yöntemle ders kitaplarına bağlı kalmadan günlük hayatta kullanılan kelimeleri sıkça duyarak gerçek İngilizceyi öğrenmiş olacaksınız. Diyelim ki bilim kurgu filmlerine ilginiz var birkaç farklı bilim kurgu filmlerini tekrarlayarak izlediğinizde aslında bilim kurgu dünyasında kullanılan kelimeleri öğrenmeye başladığınızı, hatırladığınızı göreceksiniz.

Sözlük Kullanın

İngilizce öğrenmek isteyen birçok insanın karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi de doğru sözlük kullanımı hakkında fikir sahibi olamamaktır. Bu noktada, çevrimiçi sözlüklerin mi yoksa basılmış sözlüklerin mi daha yararlı olduğu şeklindeki tartışmalar çoğu insan için merak konusudur. Karşınıza çıkan ve anlamını bilmediğiniz kelimeleri araştırmak için sözlük kullanmak oldukça önemlidir.

Sözlük kullanımında en önemli nokta: İngilizce-İngilizce sözlükler kullanmaktır. Cambridge Dictionary ve Merriam-Webster gibi sözlükleri kullanmanız, kelimelerin cümle içerisinde nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmeniz ve kelimenin eş anlamlılarını öğrenebilmeniz açısından oldukça önemlidir. İngilizce- Türkçe ya da Türkçe- İngilizce sözlükler kullanmak kelimenin sadece karşı dildeki karşılığını öğrenmenize yardımcı olur.

Öğrendiğiniz Kelimeleri Aralıklı Olarak Tekrarlayın

Çeşitli kelime çalışmaları yapıyor ancak bu kelimeleri tekrar etmiyorsanız verdiğiniz emeğin karşılığını alamazsınız. Düzenli olarak kelime tekrarı yapmak, kelimenin daha akılda kalıcı olmasına yardımcı olur.

Odanıza, dolabınıza , panonuza hatta aynanızın üzerine bile post-it notları yapıştırarak düzenli olarak kelimeleri tekrarlayabilirsiniz.  Düzenli olarak bu kelimeleri tekrarlamak ve akılda kalıcı olmasını sağlamak için bu kelimeler ile farklı cümleler kullanmak hem konuşma becerinizi geliştirmenize hem de kelime dağarcığınızı yinelemenize yardımcı olacaktır.

Flashcard’ları Kullanın

‘‘Bilgi kartı’’ olarak da bilinen Flaschcard ile İngilizce kelime ezberleme alıştırmaları yapmak oldukça etkili bir yöntemdir. Bu kartları hazır olarak satın alabilirsiniz ancak bizim tavsiyemiz bu kartları ezberlemek istediğiniz kelimelere göre kendiniz hazırlamanızdır.

Çeşitli görseller ve renk seçimleri ile çeşitlendirebileceğiniz bu kartları kendi zevkinize göre hazırlamanız, üzerine yazdığınız bilgilerin daha akılda kalıcı olmasına da yardımcı olacaktır. Ayrıca kartları siz hazırladığınız için bu kelimeleri tekrar etmiş olursunuz. Bilgi kartlarını; isimler, sıfatlar, fiiller ve benzeri şeklinde kategorilere ayırarak her kategori için farklı bir şekil, renk veya görsel belirlemeniz de kelimelerin daha akılda kalıcı olmasına yardımcı olur.

Ayrıca pek çok ücretsiz bilgi kartı mobil uygulaması ile boş zamanlarınızı değerlendirebilir ve yeni kelimeler öğrenebilirsiniz. Bu alıştırmalar için önerebileceğimiz bazı mobil uygulamalar aşağıdaki gibidir:

  • Tinycards
  • Memrise
  • Word Power Lite
  • Quizlet

Oyun Oynayın

İngilizce kelime dağarcığınızı geliştirmek için bir diğer önerimiz İngilizce diyalogların ve metinlerin bulunduğu oyunlar oynamanızdır. Storytelling (Hikâye anlatımı) oyunlar oynamak, hem farklı cümle yapılarına aşina olmanıza hem de yeni kelimeler öğrenmenize yardımcı olur.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: 10 Adet Oyun ile Oyun Oynayarak İngilizce Öğrenin

Kelimeleri Sesli Okuyun

Ezberlemek istediğiniz kelimeleri sesli okumanız, o kelimelerin daha akılda kalıcı olması açısından oldukça etkilidir. Yüksek sesle okumak, okuduklarınızı daha iyi hatırlamak için etkili bir stratejidir. Ezberlemek istediğiniz kelimeleri yüksek sesle okumak hem kelimelerin telaffuzlarına aşina olmanıza hem de bu kelimeleri zihninizde görselleştirmenize yardımcı olur.

Yüksek sesle okurken, hafızamızda işitsel bağlantılar oluştururuz. Çalışma sırasında kelimeleri yüksek sesle okuduğunuzda, işitme duyunuz öğrenme sürecinin bir parçası haline gelir. Örneğin; yazılı metni sesli bir şekilde okuduğunuz için önünüzdeki materyale daha çok dikkat edersiniz. Böylece, daha önce başka bir sayfada okuduğunuz bilgiler ile bağlantı kurma olasılığınız daha da artar.

Konuşma Pratiği Yapın

İngilizce kelime dağarcığınız geliştirmek ve bu kelimelerin akılda kalıcı olmasını sağlamak için konuşma pratiği yapmanız gerekir. Gerek yalnız gerekse bir arkadaşınızla düzenli olarak İngilizce konuşmanız ve bu konuşmalar sırasında ezberlemeye çalıştığınız kelimeleri kullanmanız oldukça önemlidir. Bu şekilde, hem konuşma (speaking) becerinizi geliştirebilir hem de ezberlemeye çalıştığınız kelimelerin, bağlam içerisinde nasıl kullanıldığına dikkat ederek  sizin için daha akılda kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca konuşma pratiği yaparak yeni kelimeler öğrenmenizde mümkün. Örneğin; bir native speaker ile yemek tarifleri hakkında konuşuyorsunuz. Arkadaşınızın kurduğu cümlede, anlamını bilmediğiniz bir kelime geçtiğinde bu kelimeyi not alabilir ve daha sonra bu kelime üzerine çalışabilirsiniz. Böylece, bu kelime sizin için daha akılda kalıcı olur.

Yatmadan Önce Göz Atmak

Yapılan araştırmalara göre en etkili öğrenme şekli uykuda gerçekleşiyor. Yapılan deneyler, uykunun; yabancı bir dil öğrenmekten bisiklet kullanmayı öğrenmeye kadar her alanda etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Uykuyla hafızanın birbiriyle olan bağlantısı ilk kez 1924 yılında iki Amerikalı psikoloğun deneyiyle ortaya kondu. Cornell Üniversitesi’nden John Jenkins ve Karl Dallenbach, bir grup öğrenci üzerinde ‘kelime öğrenmek’ ile ilgili bir araştırma yaptı. Araştırma sonuçları; öğrencilerin kelimeleri, uyku öncesi ezberlemeye çalıştıklarında daha kolayca öğrendiklerini gösteriyordu. Yani uykuya dalmadan hemen önce yaptığınız kısa bir tekrar bile başarılı olmanızı sağlıyor.

Almanya Bamberg Üniversitesi’nde yapılan bir deney ise; yatmadan önce yaşanan olayların, uykunun hafif olduğu REM fazında beyne işlendiğini ortaya koydu. Yatmadan önce kelimelere göz attığınızda eksiksiz olarak hafızaya kaydediliyor.

Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Uyurken Yabancı Dil Öğrenme Mümkün Mü? Öğrenin

BukyTalk ekibi olarak bu yazımızda sizlere en iyi İngilizce kelime ezberleme yöntemleri ile ilgili çeşitli bilgiler sunduk. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!

Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dönüştürmek için yanda çıkan WhatsApp ikonundan ücretsiz seansımıza katılın! Ardından size uygun BukyTalk Paketlerinden yararlanın!

 

Korkusuzca İngilizce Konuş!

bukytalk-kampanya-gorseli

BukyTalk

İngilizce'yi Korkusuzca Konuşun!

Doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce öğrenmek için aktif olarak İngilizce konuşmak çok önemli! BukyTalk'a kaydol ve korkusuzca İngilizce konuşmaya başla!

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı